30 oktober 2008

Om finanskrisen och rykten

I en artikel på SvD uppmärksammas några bloggare som skriver sina synpunkter på den pågående finanskrisen. Det talas om "ekonomisk slaveri" och "tillväxtmani". Det är väl självklart att vi ständigt vill utvecklas. Det ligger i människans gener att vilja utvecklas och gå längre fram.

Men jag kan egentligen inte se anledningen till varför man måste gå igenom lågkonjukturer, och ännu värre, även ekonomiska kriser. Med en reglering kan man kontrollera tillväxt, vilket räntor redan gör. Men varför blir det finanskriser? Jo, det är ganska enkelt. Tittar man på historien finns många exempel som passar in på den nuvarande krisen.

Alla ekonomiska kriser börjar på ungefär samma sätt, det är alltid en tidning (oftast populära tidningar) som sprider rykten om att det går dåligt för ett stort bolag. Ryktena anses vara så trovärdiga att folk börjar sälja sina aktier i panik. Sen sprider det sig till andra bolag och andra börser. Efter några dagar är en global kris ett faktum. På senare tid sprids rykten även via radio, TV och Internet.

Krisen 1929 ledde till att tiotusentals banker, bara i USA, fick stängas. De större bankerna förstatligades för en billig peng och de allra rikaste drog in stora summor pengar. Privatpersoner blev av med sina pengar, företagen blev av med sina pengar, staten blev av med sina pengar, men ett fåtal personer blev ännu rikare.

Den nuvarande finanskrisen fungerar på ungefär samma sätt. Banker förstatligas, privatpersoner blir av med sina pengar, och ett fåtal personer blir stenrika.

Med andra ord är finanskriser bara ett verktyg för vissa att tjäna pengar. Vi behöver inga finanskriser, de kan man undvika på ett väldigt enkelt sätt; tro inte på rykten.

Med lagändringar kan bolag tvingas att redovisa sina ekonomiska status på daglig basis, vilket gör det lättare för investerare att dra slutsatser om huruvida de vill stanna kvar eller sälja sina andelar.

Det lär bli lite svårt att veta hur ekonomin går för varje dag som går i ett större bolag, men vi lever ju på 2000-talet. Idag har vi kraftfulla datorer, och Internet finns nästan överallt på jorden. På så sätt kan man förhindra framtida finanskriser som startas av rykten.

"Vi är fast i ett ekonomiskt slaveri"
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/artikel_1968611.svd

Dokumentären Zeitgeist, som jag länkade till i förra artikeln "Makthavare som inte syns" (26 oktober) förklarar det där med hur finanskriser kan startas med rykten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar