05 augusti 2009

Nya kalla kriget börjar koka

I början 2000-talet började Saddam Hussein grubbla om att byta från den amerikanska dollarn till den europeiska gemensamma valutan, euron. Dollarn hade försvagats en hel del sen IT-bubblan år 2000 och kriget mot terrorismen åren därpå. Många analytiker menade att Husseins övervägan att byta valuta ledde till kriget mot Irak, men nej, det finns givetvis fler anledningar.
Men anledningen till att den amerikanska dollarn är så viktig för Vita huset i Washington är för att det är så USA behåller sin position som supermakt. Tappar USA kontrollen över dollarn, förlorar man också sin position som supermakt, och andra stater börjar utmana denna hegemonen.

OPEC-kartellen har också på senare tid diskuterat om att byta valuta. De anser att dollarns instabilitet (som går upp och ner hela tiden) leder till stora förluster. Men samtidigt är den amerikanska eliten beroende av att dollarn går upp och ner, för det är så de tjänar pengar. Eftersom de manipulerar valutans värde kan de sälja dollar när den är dyr, och köpa den när den är billig.

Pepe Escobar på The Real News diskuterar det nya systemet som håller på att formas. En ny allians mellan Iran, Ryssland, Kina och Venezuela är på frammarsch, mot USA, EU och exempelvis Saudi Arabien, som är lojal mot den sionistiska lobbygruppen i USA. Efter kalla krigets slut runt året 1990 fanns bara en enda supermakt kvar, USA. Under de 20 åren som gått har två nya supermakter trätt fram, Ryssland och Kina. Samtidigt har fler mindre starka stater också stärkt ställning, som exempelvis Brasilien, Iran och Indien. Samtliga vill bli mäktigare och eftersom USA har fortfarande kvar ställningen som supermakt är det USA som utmanas, främst med ekonomiska medel som rör olje- och gasförsäljning.

Se gärna videoklippen om hur framtidens internationella system kan se ut.

Del 1


Del 2

1 kommentar:

  1. Du glömde nog Pakistan som "wannabesupermakt ".

    SvaraRadera