28 november 2009

Politik och nobelpris

Efter Shirin Ebadis och Norges kritik har Iran reagerat och nekat till alla anklagelser. Iran har dessutom krävt av Norge att inte blanda sig i Irans inrikespolitik.

Ansvariga tjänstemän påstår att Ebadi vägrat betala in skatt till staten. Ebadi nekar.

http://english.aljazeera.net/news/europe/2009/11/2009112712443898634.html

8 kommentarer:

  1. Inte konstigt att omvärlden reagerar, att frånta någon nobelpriset är en symbolisk handling som sänder ut fel signaler, inte minst i det auktoritära Iran.

    SvaraRadera
  2. Att det alltid ska gnällas på Iran.

    SvaraRadera
  3. Andra auktoritära regimer, exempelvis de i Uzbekistan och Burma har också fått hård kritik genom åren för sitt behandlande av människorättsaktivister.
    Så jag förstår inte riktigt var du vill komma med din kommentar...?

    Det ligger i det diktatoriska styrelsesättets natur att åsidosätta mänskliga rättigheter, och därmed motarbeta aktivister.

    Dessutom har även lilla Sverige fått internationell kritik av människorättsorganisationer för behandlingen (och vissa utlämningar)av asylsökande.

    Jag vet inte hur partisk du är när det gäller Iran, men landet är per definiton en diktatur. En uttalad sådan dessutom. Då får man räkna med att nyheter som denna kommer ut.
    Lägg den utrikespolitiska och ideologiska situationen åt sidan och se händelsen ur ett människorättsperspektiv. Som sagt, sånt här sker världen över i händerna på auktoritära regimer.

    SvaraRadera
  4. Det finns bevis på att al-Qaida och Blackwater ligger bakom terrordåd och statskupper. Jag är övertygad om att dessa försökte styra upp en statskupp i Iran.

    Internationella lagar förbjuder sådana aktioner, vilket därmed ger Iran rätt att gripa misstänkta personer. Alla som kan historia vet redan att CIA styrt upp på uppdrag av amerikanska presidenter statskupper i Iran och många andra länder.

    Så. Iran lyckades stoppa terroristerna, som finansierats av USA och Israel. Och nu kritiserar pro-amerikanska och pro-israeliska organisationer Iran för detta. Varför ska jag, och någon annan, vara sur på Iran då? För att Iran försökte bevara lag och ordning i landet? Eller är det inte bättre att jag kritiserar terroristerna bakom statskuppförsöket?

    Ni ser, de som stöttar Irans fiender stöttar terrorister.

    SvaraRadera
  5. Intressant det du skriver, men det har ingen som helst koppling till min kommentar. Var det medvetet?

    Som jag skrev, mänskliga rättigheter och trakasserier av individer från statens sida är praxis i diktaturer eller auktoritära regimer över hela världen. Kina, Vitryssland, Kuba, Turkmenistan, Eritrea - listan kan göras alldeles för lång, och tyvärr tillhör Iran den.

    Förnekar du kategoriskt att Iran är en sådan stat? Beroende på definitioner så är republiken i bästa fall en auktoritär stat, där det de facto förekommer systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter - återigen, på samma sätt som det förekommer i länder med liknande styrelseskick.

    Nej, du behöver inte påpeka att även västländer gör sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigherna, framförallt mot andra befolkningar. Jag är väl medveten om det. Men naiva kommentarer på internet som "Varför ska jag, och någon annan, vara sur på Iran då?" är så fullständigt verklighetsfrånvända och vidriga, att det blir lika banalt som att läsa en islamofobisk och nyfascistisk blogg.

    Tyvärr killen, du har uppenbarligen ingen aning om vad det innebär att leva i ett förtryck.

    SvaraRadera
  6. De som hatar Iran brukar alltid tala om att iranierna flyr sitt land. Men faktum är att 80 miljoner människor har valt att stanna i Iran. Hur många exiliranier finns i Sverige? Tiotusen? Tjugotusen?

    Det är Shah-älskande iranier som bor i Sverige. Khomeini-älskande iranier, 80 miljoner av de, bor i Iran.

    This is fact.

    Jag kommer från södra Libanon, så jag vet vad förtryck är. Sionistiskt förtryck är det värsta. Har du hört talas om mänskliga sköldar? Jag känner några som använts som mänskliga sköldar av israeler.

    Jag skrev nyss ett inlägg om varför folk hatar Iran. Jag tycker du ska läsa det.

    SvaraRadera
  7. I rest my case...

    Nu ska jag förklara något för dig, och jag är illa tvungen att göra det på mellanstadienivå:

    I statistik och undersökningar från mindre fria länder i världen ser man oftast att de rådande makthavarna har folkligt stöd. Men kan man lita blint på det? Självklart inte...

    ...om en opposition saknas eller förtrycks, yttrandefriheten är begränsad, och rättssystemet inte fungerar - då får man fram sådan statistik.

    Det sena Sovjetunionen är intressant i det avseendet. Allmänna val fanns, men var bara en formalitet i praktiken. Kommunistpartiet fick nästan 100% av rösterna och valdeltagandet var också extremt högt, långt över 90%. Soffliggare straffades och de som inte röstade på kommunisterna kunde räkna med arbetsläger i Sibirien.
    Som sagt, en formalitet, men nu kunde åtminstone staten visa på sin legitimitet om någon frågade.
    Under mitten av 80-talet öppnades samhället upp av Gorbatjov - "glasnost". För att göra en lång historia kort så började det bubbla bland folket nu när de fick klaga och ifrågasätta öppet. Sex år senare kollapsade Sovjetunionen.

    Onormalt högt valdeltagande och majoritet är ytterligare ett allvarligt symptom på att en stat är odemokratisk.

    Nu är Sovjet ett extremfall men även i Iran fungerar det på liknande sätt, även om viss pluralism tillåts så betyder det absolut inte att Khomeini har absolut folkligt stöd. Hittar du en undersökning som säger det så är det bara ytterligare ett bevis på att Iran är en diktatur.


    Jag måste respektera dina åsikter Ibrahim, och även ge dig några poänger i vissa inlägg. Men när du förblindad av dina egna åsikter trivialiserar och spottar på Irans (och alla andra över världen förtryckta av sina staters) folk är det sorgligt. Som jag redan har skrivit, så borde du göra skillnad på utrikespolitik och mänskliga rättigheter om du vill ta Irans sida. Se de sidor av Iran du helst inte skulle vilja se!

    SvaraRadera
  8. Jag vet inte varför du jämför Sovjetunionen med Iran. Det är ju inte logiskt.

    Ahmadinejad fick ju inte 100% av rösterna, han fick 66%. Dessutom var det väldigt få som klagade på valfusk. Det var ju bara några tusen som demonstrerade på gatorna. Det var alltid samma tusen personer som syntes på TV-rutorna hela sommaren.

    Jag var tidigare kritisk mot Irans inrikespolitik, men det är jag inte längre. Så länge väst kan stötta Israel villkorslöst tänker jag stötta Iran villkorslöst. När sionister vill kompromissa på riktigt är jag redo. Annars fortsätter jag räcka mitt finger till de.

    SvaraRadera