11 januari 2011

Om Tunisien och varför massmedierna inte bryr sig

Protester har plågat Tunisien i ett tag nu. Tusentals människor har intagit gator och torg för att protestera mot de stigande levnadspriserna och bristen på jobb. I början såg demonstrationerna ut att vara lugna, men sedan började rapporter om dödsoffer nå övriga världen. Nu senast påstås det att minst 50 personer har dödats i oroligheterna.[1]

Vad som egentligen händer kan nog ingen svara på. Men det är rätt uppenbart att polisen använder allt för mycket våld mot demonstranterna, alternativt demonstranterna som provocerar fram våldet. Men det finns ändå inget i hela världen som rättfärdigar sådant våld.
Det jag tänker på i synnerhet angående konflikten är att liknande protester kan äga rum i fler länder. Tunisien är inte ensam vad gäller de allt dyrare levnadspriserna, som mat, vatten, hyror och allt annat som ingår i det vardagliga paketet. Samtidigt när allt blir dyrare kvarstår lönenivåerna samtidigt när antalet jobb minskar. Man undrar om pengar faktiskt försvinner från folket och in i någon annans fickor. Men eftersom det här är ett multinationellt, om inte globalt, fenomen finns det kanske mindre paranoida förklaringar.

Hur som helst, det här är något som kräver enormt mycket arbete att kartlägga. Något jag upptäckte mycket lättare var dock massmediernas uppmärksamheten kring Tunisien, vilket egentligen är relativt fritt jämfört med sina grannar. Ändå är det så tyst att man skulle kunna tro att regeringen håller medierna i ett järngrepp.

Den arabisk-engelska tidningen al-Jazeera lät publicera en ledare som tar sig an denna fråga.[2] Artikelförfattaren frågar sig varför medieuppbådet kring Tunisien är annorlunda än den om Iran i samband med presidentvalet i juni 2009. Jag tänker inte återge artikelns slutsatser här, men jag tycker ändå att det är värt att man läser den. Det tar inte lång tid förrän man inser att Iran var betydligt viktigare för massmedierna. Varför? Mitt svar är; se vilka Iran stödjer.

Är man en som går emot Israels politik stämplas man som "kontroversiell". Det fick iranierna erfara. Tunisien är till mesta delen ett land som, liksom sina grannar, inte bryr sig riktigt hur det går för palestinierna. Inte nog med det, Marocko är en hängiven USA-allierad liksom Libyens Mouammar Khadaffi, som för inte så länge sedan var en av USA:s värsta fiender. Men nu är han också allierad med USA, och följdvis även med Israel. Egypten är också en nära Israelvän, detta tack vare diktatorn Hosni Mubarak.

Som du säkert inser är många nordafrikanska stater nära allierade med USA och Israel, och är därför inte "kontroversiella" i den bemärkelsen. Massmedierna väljer därför att inte fokusera på konflikter som uppstår i dessa länder. Det gynnar helt enkelt inte den israeliska agendan. Samtidigt ger man utrymme till annat skräp som möjligtvis är mindre väsentligt i nyhetsvärlden.

Vad gäller Iran har landet nyligen gripit en iranier misstänkt för samröre med terroristorganisationen Mossad.[3] Mannen erkände senare på iransk TV, dock utan namn. Mannen ifråga berättade om vad israelerna tränade honom i, och hur de gjorde det. Han berättade också om sin resa till Israel och Mossads högkvarter. Mannen är nu misstänkt för att ligga bakom mordet på en iransk kärnfysiker i januari ifjol.
Iran har under den senaste tiden gripit flera Mossad-spioner och lär fortsätta göra det. Under de senaste åren har 100-tals israeliska spioner gripits i Syrien, Libanon och i Gaza-remsan. I kontrast mot detta härjar spionernas kollegor fritt i Nordafrika.



4 kommentarer:

  1. Med tanke på att i runda tal en procent av världens befolkning lägger beslag på fyrtio procent av världens inkomster så är det knappast en paranoid tanke. Fenomenet är internationellt. Några ur den procenten finns som ökänt korrumperade och odugliga härskare i Maghreb också.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är hög tid att undersöka varför allting blir dyrare när arbetare tjänar lika mycket. Om deras löner ökade i samma takt hade man kunnat ha inflation som förklaring, eller alternativt vanlig tillväxt. Men som det ser ut idag verkar pengar bara försvinna ur systemet, för de når inte arbetarna.

    SvaraRadera
  3. Du har helt rätt, I Iran dog 1 person under demonstrationerna, i Tunisen pratas det alltså om 50 stycken. Var är obamas fördömande? var är sanktionera? hyckleriet och dubbelmoralen är kristallklar.

    SvaraRadera
  4. Japp, exakt. Var är västvärldens fördömanden?

    SvaraRadera