05 februari 2011

Det amerikanska spelet - ett stort misslyckande

President Barack Obama har under de senaste veckorna hållit sig neutral i de egyptiska protesterna mot diktatorn Hosni Mubarak. Men igår blev hans budskap tydligt; han vill att Mubarak avgår för att istället låta vice presidenten Omar Suleiman ta över styret.[1, 2, 3] I fredags demonstrerade miljontals människor mot Mubarak-regimen, för tionde dagen i sträck. Och protesterna lär fortsätta pågå även om Suleiman tar över. Den nyligen svurna vice presidenten var tidigare chef för landets underrättelsetjänst, vilket av många ansågs vara hårdför och trogen Israel-allierad.

Efter fredagsbönen igår hände det mycket, även utanför Egypten. I Iran höll ayatollah Khamenei fredagsbönen i Teheran, och höll senare ett tal riktat till Egypten och den övriga arabiska världen. Han menade att protesterna i Egypten är inspirerad av den Islamiska revolutionen i Iran.[4] Även om den utlösande faktorn var bred fattigdom i Egypten (och i andra närliggande länder) har ayatollah Khamenei en viktig poäng - att muslimer världen över har förtryckts till den grad att dem längre inte kan acceptera förtrycket. Det var mer legitimt att stödja matkravaller än att kräva regimbyte för många människor i Nordafrika till en början. Men när protesterna växte i styrka förändrades själva syftet med protesterna. Matkravaller omvandlades till omfattande protester som vill se islamisering, och som vill återvända till Islams ursprungliga ideal.

Det är just detta som skrämmer slag på både Israel och USA. Israeliska ledare har uppmanat sina kollegor i västvärlden att sluta fördöma Hosni Mubarak, i rädsla av att fördömanden stärker protesterna. Vad vi ser hända är att en stor majoritet av egyptierna vill återgå till Nassers epok, något jag skrev om i tisdags. Men medan Nasser stod för panarabism och sekularism kan vi istället se en framtida Egypten med Islamism och med fokus på både panarabism och pan-Islamism (med strävan efter att etablera ett nytt kalifat). Egypten kommer alltså med störst sannolikhet följa Irans fotspår, även om vissa människor (i väst) gärna föredrar att detta inte händer.

Detta har blivit till en riktig maktkamp mellan sionister (understödd av västvärlden) och islamister (understödda av Iran och hundratals miljoner muslimer). Ett exempel är att det i torsdags gick rykten om att USA tänkte låta El-Baradei ta över efter Mubarak och att maktöverföringen skulle vara omedelbar. El-Baradei skulle t.o.m. befinna sig i rummet bredvid när Mubarak officiellt avgick, detta för att förhindra att det Muslimska Brödraskapet hinner gripa tag om makten. El-Baradei valde igår att avsäga sig sin potentiella presidentkandidatur. Han gick ut och sade att han inte tänker kandidera till det eventuella och efterlängtade presidentvalet. Jag misstänker att han blev erbjuden av amerikanerna att få ta över, men att han tackade nej. Så, amerikanerna var rätt snabba med att gå vidare till Suleiman och det ser ut som att han valde att acceptera erbjudandet.

Så, ur det politiska perspektivet är de kommande dagarna intressanta. Jag är stensäker på att amerikanerna kommer att misslyckas, främst för att dem än idag vägrar ta hänsyn till folkets vilja. Men deras försök kommer förmodligen gå till historien. Det som säkert kommer att svida mest är att lärdomen från Iran (vilket de har haft 32 år på sig att evaluera) inte har varit till stor hjälp. Men det är så det går när man stormakter leker med människors rättigheter. Fram till sommaren har Mellanöstern kanske gjort sig av med samtliga diktaturer och regimer, kanske även Israel inkluderat. Men inget är säkert i denna värld. Vad som är tämligen säkert är att kampen om Jerusalem nu trappas upp mellan sionister och islamister.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar