08 april 2011

Den senaste tidens utveckling i arabvärlden

Just nu pågår det för fullt i hela arabvärlden. Flertalet länder i regionen upplever sin skakigaste period på länge. I Libyen pågår kriget mellan Ghaddafi-styrkorna och frihetskämparna ännu. När Nato började bomba Ghaddafis styrkor i förra månaden lyckades frihetskämparna åter erövra mark. Men numera har kriget låst sig och fronten rör sig mycket långsammare än under den första perioden i kriget. I Syrien, Jordanien, Bahrain och Jemen eskalerar våldet markant. 27 personer rapporteras ha mördats i våldet i Syrien.[1] Regimen i Damaskus uppger att 19 att de mördade är polismän. I Jemen har 2 personer mördats och tusentals skadats, främst av tårgas.[2] Även i Egypten har folk demonstrerat, denna gång för att Hosni Mubarak, landets forne diktator, ska ställas inför rätta.

I Gaza-remsan förvärras situationen väldigt fort. Bara idag har minst 5 palestinier mördats av den israeliska regimen.[3] Dödssiffran kan vara så hög som 9 personer, men uppgifterna har ännu inte bekräftats. Israel släppte bomber i Gaza-remsan strax efter att palestinska motståndsmän avfyrat pansarvärnsgranater mot en israelisk buss nära gränsen. Under den senaste tiden har palestinska motståndsmän utbytt eld med israeliska soldater. Eskaleringen kommer i samband med en växande opinion för ett tredje uppror mot Israel, en tredje intifada. Över 100 palestinska kvinnor greps idag av israeliska ockupationssoldater nära Nablus under dagen.[4] Samma soldater rev också ner flera hus.

I Bahrain och även i Libanon är det främst skandaler som plågar de väststödda politikerna i de båda länderna. Bahrains kung avslöjades nyligen i dokument publicerade av Wikileaks för att ha avslöjat ett nära samarbete med den israeliska terroristorganisationen Mossad till sina amerikanska kollegor.[5] Redan den 15:e februari 2005, dagen efter mordet på den före detta premiärministern Rafik al-Hariri i Libanon, skrev kung Hamad ibn Isa Al Khalifa i ett brev till Washington om att landet redan hade etablerat kontakter med Mossad, och hade i avsikt att förbättra relationerna med Israel. Samtidigt pågår våldet på gator och torg i Bahrain. Demonstranterna möter fortfarande brutalt våld. Det finns också vittnesmål om misshandel och massgripanden utanför de områden där demonstranterna befinner sig.

I Libanon har det 8:e mars-blocket (med Hizbollah, Amal-rörelsen och det kristna partiet FPM i spetsen) samlat in dussintals dokument som publicerats av Wikileaks. Dokumenten avslöjar det väststödda 14:e mars-blockets intentioner att starta inbördeskrig i Libanon.[6,7] Dokumenten avslöjar bland annat att de väststödda politikerna och partierna hade i avsikt att konfrontera Hizbollah med våld under åren efter mordet på Rafik al-Hariri i februari 2005. Då och då bad dessa politiker om ekonomiskt stöd från bland annat USA och Saudi Arabien. Israelsympatisören och massmördaren Samir Geagea, en nyckelfigur i 14:e mars-blocket och en av hjärnorna bakom massakern i Sabra och Shatila på 80-talet, skrev i samband med striderna i maj 2008 till den amerikanska ambassadören i Beirut att hans parti, Libanesiska Styrkor, har 10.000 milismän som är redo för ett krig med Hizbollah.[8] Partiet fick sitt stöd, men hann aldrig delta i striderna som tog slut kvickt i Beirut. Sedan den militära segern över de väststödda partierna sommaren 2008 har Hizbollah och de andra partierna i oppositionen lyckats behålla ett spänt lugn i huvudstaden och på de allra flesta håll i landet. Flera jurister samlar nu in bevis för att dra de väststödda politikerna inför rätta.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar