28 maj 2011

De senaste händelserna från Mellanöstern - gripna terrorister, omvända sanktioner och ny spionring på väg att uppdagas

Den syriska armén fortsätter att gripa terrorister som är misstänkta för att försöka störta regimen i Damaskus. Nu senast greps en terrorist med kopplingar till terroristregimen Israel.[1] Den gripne mannen är Muthanna al-Dhari, son till Sheik Harith Sulayman al-Dhari. Fadern anklagas för att ha kopplingar till salafister, ett annat namn för wahhabiter, som har nära band med den saudiska kungafamiljen. Den syriska regimen har vid tidigare tillfällen lyckats gripa flertalet terrorister, varav många som fått erkänna på statlig TV.

I fredags försökte hundratals agenter tillhörande den libanesiska säkerhetstjänsten ISF blockera vägen för den tillfällige telekommunikationsministern Charbel Nahhas från att ta sig in i en byggnad tillhörande telekommunikationsmyndigheten i Beirut.[2] Senare under lördagen tvingades den libanesiska armén att ta kontrollen över byggnaden efter att ett ordbråk uppstod mellan övergångsregeringen under den västallierade premiärministern Saad al-Hariri och ISF. Säkerhetstjänsten misstänker mobiltelefonoperatören Ogero-Mobile, som arbetar i byggnaden, för spioneri i grannlandet Syrien. Skandal efter skandal har lamslagit Libanons telekomsektor efter att ISF gripit dussintals israeliska spioner hos landets övriga operatörer, Alfa och MTC. I förra året greps Alfas verkställande direktör misstänkt för att ha spionerat på Libanons statliga myndigheter för Israels räkning. Ogero-Mobile uppges ha varit verksam sedan 2007, men har ännu inte börjat erbjuda tjänster till privata konsumenter.

I mitten av april avslöjades det att Saad al-Hariris partikamrat Jamal Jarrah har levererat vapen till en terroristcell i Syrien. Jag skrev om det den 13:e april. Jamal Jarrah nekade till anklagelserna, och ärendet har tagits upp av åklagare. Relationerna mellan Libanon och Syrien har satts i test sedan våldet började eskalera i Syrien sedan i slutet av mars. Den libanesiska oppositionen, som nu arbetar för att bilda en regering men vars arbete som har saboterats av de västallierade partierna, har allierat sig med den syriska regimen och samtidigt kritiserat Saad al-Hariri och hans övergångsregering. Oppositionen menar att stödet till terroristerna utsätter Libanon för direkt fara, i synnerhet då Libanon själv plågas av samma terroristorganisationer. I fredags detonerade en bomb vid en förbipasserande FN-bil i södra Libanon.[3] Sex italienska soldater skadades, varav två allvarligt. Ingen har tagit på sig dådet ännu, men israeliska agenter i al-Qaida har tidigare utfört bombdåd mot FN-trupper i landet. Attackerna har syftat till att leda till en väpnad konflikt mellan FN-trupperna och Hizbollah. Hizbollah fördömde gårdagens bombdåd.

I onsdags firade Libanon. Varje år den 25:e maj hålls det festligheter i hela landet, främst i södra Libanon. Högtiden har hållits varje år sedan de israeliska trupperna kapitulerade från Libanon under april-maj 2000. Trots att israelerna fortfarande ockuperar Sheeba-gårdarna, innebar reträtten ett slut på en 18 år lång väststödd ockupation, som under hösten 1982 nådde huvudstaden Beirut. Hizbollah och andra motståndsorganisationer tog upp kampen för att befria landet från ockupationen. Liksom tidigare år höll organisationens ledare, Sayyed Hassan Nasrallah, ett tal även under årets ceremoni. Han varnade israelerna åter en gång och förkastade president Obamas anklagelser mot organisationen.[4] President Obama höll ett tal till den israeliska lobbyorganisationen AIPAC i förra veckan där han anklagade Hizbollah för att utföra "politiska mord", då han sannolikt syftade på att Hizbollah ligger bakom mordet på Rafik al-Hariri, ett mord den israeliska terroristorganisationen Mossad är skyldig till.

Tidigare lades skulden på Syrien. Syrien fick bli syndabocken, men när inga bevis hittades lades skulden istället på Hizbollah. Den FN-sanktionerade Specialdomstolen för Libanon (STL) har ännu inga bevis mot vare sig Syrien eller Hizbollah. Snarare har allmänheten i Mellanöstern allt mer börjat misstänka Israel, som hade både motivet och möjligheten att utföra mordet. Israelerna ville helt enkelt sabotera stabiliteten i Libanon, och orsaka en kris mellan Libanon och Syrien. Dock har STL vägrat att undersöka det israeliska motivet vilket har lett till att Hizbollah anklagat STL för att vara "politiserat" och ett verktyg som västvärlden använder mot organisationen och Syrien. Det är i alla fall lite lugnande när Iran börjar införa sanktioner mot amerikanska politiker som är misstänkta för brott mot mänskligheten.[5] Korruptionen i västvärlden når nya höjder när ledare fortsätter att ignorera terroristregimen Israel samtidigt när de utför statskupper mot Israels fiender. Det är en politik som allt fler länder i Mellanöstern bör arbeta utifrån för att markera missnöjet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar