09 juni 2009

Nu tittar vi mot framtiden

Helt överraskande vann 14:e mars blocket, trots fyra år av misslyckad politik. År 2005 ville det blocket "bygga upp" Libanon. Men inget har hänt. Tvärtom, el och vatten är idag en bristvara och fram tills maj-incidenten 2008 var gatorna fulla av gangsters på nätterna. Det senare problem löstes senare när Hizbollah tog över kontrollen i vissa delar av Beirut.

Trots valsegern har 14:e mars blocket dock tappat lite, och nu är det jämnare mellan blocken. Enligt Robert Fisk, en mellanöstern expert, ger den här situationen presidenten mer makt. Presidenten är lojal mot oppositionen och har i ett år stått emot amerikanska uppmaningar att avväpna Hizbollah. Men många libaneser hoppas ändå på en ny start, och det gör jag också. Kalla mig optimistisk, men jag hoppas att den nya regeringen gör mycket mer än att bara spendera fyra år genom att ignorera det israeliska hotet och följa västerländska strömningar...mot Iran, och mot Syrien.

Det västvänliga blocket har ju spenderat de senaste fyra åren genom att ständigt klaga på Iran och Syrien. Samtidigt har Israel brutit mot samtliga FN-resolutionerna, i synnerhet resolution 1701. Inte nog med att 14:e mars blocket har ingen konkret energipolitik, skolpolitik, vårdpolitik, jobbpolitik, eller något annat som har med politik att göra - under de senaste 10 åren har Libanons BNP ökat med mer än 300%. Men lönerna är i princip oförändrade. Med ökad BNP blir mat och boende dyrare, men eftersom 14:e mars blocket varit upptagen med att klaga på Syrien och Iran har de inte gjort något åt lönerna.
Idag finns det betydligt fler fattiga än för 10 år sen. Och fattiga arbetare är, som ni kanske nu vet, mycket lättare att muta i valtider.

I fyra år har 14:e mars blocket sagt att de ska bygga upp Libanon, men inget har hänt. Då är det naturligt att många hoppas på ett maktskifte. Därför förvånas jag över valresultaten.

Men men, nya tider. Då undrar man vad som kommer att hända inom de kommande fyra åren. Givetvis ställs den nya regeringen inför samma problem som tidigare regeringar. Utöver de äldre problemen måste man också stoppa korruptionen. Libanons BNP har som sagt ökat med mer än 300% under de senaste 10 åren, men var är pengarna? Fram till 2013 har Libanon en stor potential att öka sitt BNP med 100% till. Kommer libaneserna märka av någon skillnad i sina plånböcker?
Ett annat problem är den försvagade armén. Den libanesiska armén har alltid varit svag på bekostnad av inhemska maffiagäng och miliser. I stället för att satsa på militären har politikerna stulit pengarna och satsat på sina egna arméer. Men med tiderna har vissa saker förändrats. En stor aktör idag är Hizbollah, och Hizbollah besegrade de största pro-israeliska miliserna ifjol.

Hizbollah och resten av oppositionen vill beväpna den libanesiska armén. Men 14:e mars blocket vägrar. De vet att om den libanesiska armén blir starkare, kan de inte längre belägra städer och byar "vid behov"(den taktiken används när man vill straffa invånare i en viss ort). På senare tid har den libanesiska armén varit mer aktiv och gripit många beväpnade medlemmar ur diverse miliser. Med hjälp från ISF (Internal Security Forces) har man kunna slå till mot flera miliser.

Det är viktigt att minska milisernas makt, även Hizbollahs. Men Hizbollah är ett undantag, för de riktar sina vapen enbart mot invaderande israeliska soldater. Men detta gör inte exempelvis Saad al-Hariris milis, som angrepp Beirut i Maj ifjol.
Om 14:e mars blocket kommer att satsa på militären återstår att se. Väljer de att göra det är det bra. Då kan Libanons armé slå ner israeliska angrepp. Men gör de inte det tvingas Hizbollah göra det jobbet själv i stället.

Möjligheten finns att den politiska krisen fortsätter i fyra år till.

13 kommentarer:

  1. Jag tycker det är intressant att se vad som kommer hända i framtiden. Saad al- Hariri har sagt att han inte kommer ingå i några fredsamtal med Israel.

    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1244371055324&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

    Israel säger att de är rädda att regeringens vapen kommer hamna i Hizbollahs händer och att de är mer förberedda för ett krig än under Gazakriget och Libanonkriget eftersom de "lärt sig av sina misstag".

    http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1244371052058&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1091594.html


    När Barak säger att "nästa krig kommer bli si och så" betyder det ju att de förbereder för en ny attack. Antingen mot Libanon eller Gaza. Det verkar så. Oppositionen har ju ändå 57 platser i parlamentet och 14 mars blocket 68 platser. Det är faktiskt inte så jättestor skillnad och oppositionen har faktiskt ganska mycket makt. Israel är rädda och jag tror ett krig kommer ske denna sommaren eller senare i år. Det kommer i alla fall inte bli år 2010 förrän ett nytt krig startats i mellanöstern. Det är min teori.

    SvaraRadera
  2. Just det, jag skrev inget om Israels planer.

    Som det ser ut just nu är risken för ett krig inom de kommande veckorna små. Jag tror att israelerna tänker avvakta valresultatet. 14:e mars blocket har ändrat lite på tonen sen valet, så det finns risk att israelerna kör på "Hizbollah har kapat Libanon" ändå.

    Sedan är valet i Iran också väldigt viktigt. Israel och USA räknar nog med att det finns de kandidater som vill ha vänskapsband med väst plus Israel. Förlorar de västvänliga krafterna i det iranska valet lär israelerna inse att Iran kommer att fortsätta bygga kärnkraftverk. Kommer västvänliga till makten i Iran kan de lägga landets atomprogram på is, vilket jag inte tror kommer hända.

    Det är väldigt svårt att säga när det blir krig just nu. Bilden kanske klarnar inom en vecka.

    SvaraRadera
  3. Ja precis. Jag tror inte heller det blir något krig de närmaste veckorna. Det verkar ganska lungt just nu. Det kommer mer bli "politiskt krig" numera en tid framöver. Obama pressar Israel att acceptera en tvåstatslösning och frysa bosättningarna på Västbanken. Det är ganska hett mellan USA och Israel men man märker att båda två trots skilda åsikter försöker förbli nära vänner och visa omvärlden att deras relationer är oförändrade. Fast enligt vissa rapporter/artiklar så har Barak bett Netanyahu att acceptera en tvåstatslösning. Dock inte att de ska frysa bosättningarna. Det vägrar Israel.

    http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=38454

    Fast man ska inte bli lurad nu. Att USA ber Israel frysa bosättningarna är inget nytt. Faktum är att USA bett Israel att göra det redan sedan Israel ockuperade Västbanken år 1967. Så ändring i USA:s politik gällande den saken har det inte blivit som en del tror.

    Men hursomhelst, som sagt, tror jag inte ett krig kommer ske nu den närmaste tiden. Det kommer synas tydligare om en vecka, minst.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att "bråket" mellan USA och Israel bara är skådespeleri, ett sätt att försöka dra uppmärksamhet från något annat, kanske en plan att angripa ett land. Det bästa anfallet är ett överaskande anfall, som vissa säger. Då måste israelerna och amerikanerna dra bort uppmärksamhet från något.

    SvaraRadera
  5. Jag tror inte USA planerar någon attack mot något land faktiskt. Obama har lovat att han ska förbättra den ekonomiska situationen och om han startar ett nytt krig så innebär det att han inte kommer kunna göra det. För krig behöver pengar, mycket pengar. Och det har inte USA råd med. En attack från Israels sida däremot är mer trolig. Jag tror inte heller Israel kommer attackera Iran heller. Israel försöker istället få arabvärlden att se Iran som ett hot och få araberna på sin sida mot Iran. På så sätt slipper kanske Israel ett krig och istället får araberna ta skiten. Jag tror det är så Israel tänker och planerar men jag tror inte de kommer lyckas.
    Ännu en attack mot Gaza, Libanon eller Syrien är mer trolig. IAEA sa för ett par dagar sedan att de hittat hemligt kärnkraft i Syrien där de anrikar uran. Om detta stämmer så kommer Israel säkert attackera detta mål. Detta kan leda till krig mellan de båda länderna.
    Men det ska bli intressant att se vad som händer.

    SvaraRadera
  6. Amerikanska generaler förbereder sig alltid för krig, vare sig presidenten vill det eller ej. Obama sa också för inte så länge sen att han tänker behålla alla alternativ på bordet.

    Jag räknar med ett mycket större krig, ett krig som omfattar hela mellanöstern. Man kan kalla det kriget för sionisternas "final solution", då de är desperata efter ljusare tider. Men då behöver de hjälp från NATO, som just nu samlar trupper i östra medelhavet.

    Som du säger försöker sionisterna rekrytera bland de arabiska länderna, men det arabiska folket kommer att vägra. Det här kan ta lång tid.

    SvaraRadera
  7. Ja det kan ligga något i det du säger. Men tror du inte det också har med naturresurserna man upptäckt i östra medelhavet? För varför begav man sig dit just när man hittat naturresurser i havet?

    SvaraRadera
  8. Självklart, de hittar nya oljereserver hela tiden. Man har upptäckt stora mängder oljereserver i haven utanför Libanon och Palestina. Chanserna finns att hela medelhavet är full av olja.

    SvaraRadera
  9. Ja och vem är det som snor dessa naturtillgångar som tillhör libanon och Palestina? Israel...

    SvaraRadera
  10. Usa/Israel kommer inte attackera Iran. Usa har andra planer på g och det är att invadera pakistan och sabotera kinas ekonomi. Dem vill destabilisera Pakistan, Kina, Sudan och Kina . Som ni ser är missilförsvaret i Polen och Tjeckien ett försök att få Ryssland vända blicken emot Iran . ett steg till WW3 . Usa vill dessutom få Ryssland att vända blicken emot syrien så Usa:s mål nu är att skapa konflikt mellan Usa och arabvärlden .

    Nästa steg för Usa är att få bort den pakistanska regeringen för att
    kunna invadera delar av pakistan
    så dem kan transportera oljan
    från kaspiska havet och kunna förstöra olje/gas försörjningen till kina. Usa kommer inte attackera Iran utan Pakistan är nästa mål.


    Vill ni vet mer , Titta på den här:

    http://www.youtube.com/watch?v=4P7M5p0CNHc&feature=related Part 1

    http://www.youtube.com/watch?v=em4gbbOssnI&feature=related Part 2

    SvaraRadera
  11. Visste ni att 60 % av kinas oljaproduktion kommer från Sudan ? Nästa steg för Usa är att attackera Sudan dessutom. Det är därför Usa nu anklagar Sudans ledare för folkmord .

    SvaraRadera
  12. Hur tolkar du denna artikeln?

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3728661,00.html

    SvaraRadera
  13. Jag har svårt att USA, Kina och Ryssland skulle hamna i krig med varandra. Den ryska eliten köper lyxvaror från USA och kineserna är lika beroende av USA som amerikanerna är beroende av Kina. Dessutom kan de tre länderna komma överens om att utplåna arabvärlden och dela på bytet, alltså oljan. Hur som helst, i det långa loppet lär de tre länderna hamna i konflikt, men i det korta loppet är det arabvärlden som får stryk. Och det ser man när bomber exploderar i moskéer och marknader i den arabiska och muslimska världen.

    SvaraRadera