I stort sett nästan alla länder i vår värld är i skuld. I de flesta fall ligger skulderna bara på ett par procent av BNP:n. I mer sällsynta fall ligger skulderna på 5-10% och även nära 15%. Oftast stannar länderna i skuld för att det är just de skuldsatta som vinner på lågkonjunkturer, som med det nuvarande finansiella systemet är oundvikliga. Men då och då tvingas några få länder hantera sina skulder med mer dramatiska metoder, alltså genom att höjda skatter och erbjuda sämre förmåner av olika slag.
Krisen i Grekland är därmed inte ovanlig. Men varför påverkar den övriga världen så mycket? Man måste ta hänsyn till landets medlemskap i EMU, vilket påverkar euron negativt. Men å andra sidan drar lågkonjunkturer nästan alltid igång p.g.a. spekulationer inbäddade i bubblor. Det har inte talats om några bubblor den här gången (jämför med bostadsbubblan i USA 2008). Så, det är mycket möjligt att det är just spekulationer som håller på att radera bort all uppgång sedan den senaste krisen.
Men den tragiska delen av den här historien är att det finns ganska många länder som är i sämre ekonomisk skick än Grekland. Med tanke på spekulationernas makt kan flera länder tvingas genomgå likadana dramatiska kriser som den i Grekland. Det behöver inte vara så. Möjligheten att ta det lilla lugna och ha tålamod finns alltid där. Men jag antar att det kommer att gå till helvete den här gången också.
Det nuvarande finansiella systemet som finns implementerat i hela världen är väldigt skadligt. Kapitalismen har inte utrotat fattigdomen i världen. Den har i stället gett oss återkommande lågkonjunkturer (följda av högkonjunkturer). Den linjära ekonomiska utvecklingen kan inte åstadkommas med hjälp av ett finansiellt system där egoism är det vinnande konceptet. Egoism går hand i hand med ett materialistiskt tänkande och en ständig kamp att vinna så mycket som möjligt. Även företag försöker maximera sina vinster så mycket som det går, vilket går ut över konsumenterna. Likheterna med börserna och dess påverkan på nationella ekonomier är slående. Med enbart hjälp av spekulationer kan man rasera hela världens ekonomi på bara några dagar... kanske även på några få timmar.
Och vilka drabbas av dessa kriser? Givetvis de mest marginaliserade, de som redan lever på väldigt begränsade resurser. Vad som behövs då är en global ekonomi där det inte är papper som har värde, utan snarare infrastruktur, hus, bilar, mat osv. Men det här kommer inte att förverkligas förrän en klar majoritet av länderna går över till att låta deras valutor påverkas av guldreserver, snarare än hur många sedlar tillåts vara i omlopp av deras riksbanker. Dagens pengar har inget reellt värde, utan påverkas bara av spekulanter som anser sig vara experter. Idag kostar en svensk krona en krona, imorgon kan den vara värd bara en bråkdel. Och kronan påverkas inte bara av värdet av produktionen i landet (alltså BNP) utan även av spekulanter i andra länder. Därmed har kapitalismen skapat ett system där en kris i ett land har en domino-effekt, och slår ut flera länder. Som jag ser det behövs det här systemet inte.
Många ekonomer (särskilt sådana som tänker globalt) anser att det bästa vore om varje land specialiserade sig i produktion av något, att ett land t.ex. bara bygger bilar medan ett annat land bara producerar ris. Detta ska, enligt dessa ekonomer, "maximera" världens möjliga produktion. Vad detta resulterar i är stor förflyttning av arbetstillfällen. Vill man bygga bilar, men bor i ett land där bara ris produceras... tvingas man leva som arbetslös eller flytta. Det är ganska logiskt att förstå att 2-3 miljarder människor kanske inte klarar av att förflytta sig, så som ekonomerna har tänkt sig. Och hur blir det med handeln då? Alla länder vill köpa bilar. Alla länder vill köpa ris. Det blir svårare (i vissa fall omöjligt) att få tag i lokalt tillverkade produkter. Det här är bara ett exempel, men det är ju det vi i nationalekonomi kurs 1 fick lära oss.
Det bästa vi kan göra av situationen är att inte låta värdet på våra ägodelar påverkas av spekulanter. Det krävs en förändring av det nuvarande systemet. Förhoppningsvis får folk nog av dessa återkommande kriserna så småningom. Vi är ju människor, inte robotar. Folk svälter ju.
http://www.dn.se/ekonomi/eu-laddar-for-nasta-kris-1.1090690
http://aftonbladet.se/nyheter/article7094931.ab
08 maj 2010
Greklands kris överdriven - politiken bakom den
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar