21 oktober 2010

Iran och de arab-amerikanska relationerna

Det här är förmodligen tredje gången jag uppmärksammar den 60 miljarder dollar värda vapenaffären mellan USA och Saudi Arabien. Tidigare var det bara rykten som indikerade på en eventuell affär. Men idag hamnade den hos den amerikanska kongressen, som förväntas godkänna den. Som tidigare påpekat gäller affären mestadels uppköp av stridflygplanet F-15, samt uppgraderingar hos befintliga flygplan i det saudiska flygvapnet. Även dussintals stridshelikoptrar ska säljas till Saudi Arabien.

Samtidigt kommer det rapporter på att ett andra amerikanskt hangarfartyg stationerats i Persiska viken.[1] Det betyder att USA nu har 120 beredda stridsflygplan inom räckhåll för Iran. Pentagon säger att det andra hangarfartyget USS Abraham Lincoln är i området för att stötta sina soldater i Irak och Afghanistan, men det hindrar inte Iran för att höja beredskapen inför ett eventuellt angrepp.

DN skriver att vapenaffären motiveras med "kärnvapenhot" från Iran.[2] Det verkar, åtminstone för journalisterna på DN, att Iran har bestämt sig för att bygga kärnvapen trots att landets ledare gång på gång nekat till det. President Ahmadinejad har sedan några år tillbaka startat en kampanj för att skrota samtliga kärnvapen som finns idag. Medan seriösa aktörer ser Ahmadinejads initiativ som ett ärligt försök, fortsätter smutskastningen av Iran på andra håll.

Av allt att döma växer intresset för vad allt fler kallar för israelisk-arabisk enighet. Jag har flera gånger hamnat i debatter om det saudiska fredsinitiativet 2002, som går ut på att araber erkänner den sionistiska regimen i ockuperade Palestina i utbyte mot att palestinierna får bilda en egen stat i sitt sönderstyckade land. När det för några veckor sedan uppdagades att SAAB sålt vapen till Saudi Arabien valde DN och SvD skriva "det saudiska kungadömet", när de syftade på diktaturen i landet. Trots att Iran håller demokratiska val med jämna mellanrum blir Iran kallad för "diktatur" eller "regim". Ordet "kungadömet" är mycket finare och är därför oproportionellt vad gäller friheter och rättigheter i Iran respektive Saudi Arabien. Kvinnor i Saudi Arabien fick inte köra bil tills för bara ett par år sedan. Så illa är DN:s och SvD:s fina nyansering av diktaturen i Riyadh.

Inte nog med det, försöker allt fler "experter" uppmuntra oss svenskar att stötta de korrupta arabregimerna. Inte bara Saudi Arabien, utan dessutom Egypten och Jordanien.[3] Detta är väldigt intressant, inte minst ur demokrati-perspektivet, när ledande nyckelpersoner uppmuntrar oss att göra undantag vad gäller skyddandet av demokrati i andra länder. Detta var väldigt tydligt när medierna valde att inte ifrågasätta valfusket i parlamentsvalet i Libanon ifjol, som hölls bara fem dagar före det iranska presidentvalet. Det som gör saken mycket, mycket mer intressant att det var just "kungadömet" i Saudi Arabien som finansierade fusket i Libanon. CIA, som spenderade mer 500 miljoner dollar bara för att skapa kaos i Iran, nämndes aldrig när medierna kritiserade Ahmadinejads valseger den 12:e juni ifjol. Visst är det intressant?

Medan medierna gapar om att Israel kommer att anfalla Iran tar jag det mesta med en nypa salt. Att USA väljer att ge Saudi Arabien topp-auktoritet i den muslimska världen måste ha ett viktigt syfte, nämligen att isolera Iran. Irans inflytande växer och utgör ett hot mot den kapitalist-wahhabitiska ordningen vilket saudierna vill bibehålla i den muslimska världen. Saudiernas fana är den klassiska McDonalds-flaggan, som tidigare amerikanska soldater bar med sig på sina krigskampanjer utomlands. Religionen är inte längre grund för kampen mellan Saudi Arabien och Iran. Det är ekonomiska intressen som ligger bakom. En marknad om 1,5 miljarder människor är värd att slåss för, trots att västvärldens närmaste allierad (Saudi Arabien) går emot de demokratiska principerna punkt efter punkt.

Om det blir ett större krig i Mellanöstern så är det förmodligen mellan Saudi Arabien och Iran. Då är det Israel som ligger bakom krigsförklaringen mot Iran. Det är ju exakt vad sionisterna vill, att muslimer dödar varandra. Se bara på Irak! Men först dumpar man vapen på saudierna. Det är inga toppmoderna vapen. F-15 har funnits i ett bra tag nu. USA försöker ersätta sin flotta av F-15 med det betydligt modernare F-22, som räknas som 5:e generationen stridsflygplan. Klyftan mellan den 4:e (vilket F-15 tillhör) och 5:e generationen är massiv. Så, tappar man kontrollen över Riyadh kan amerikanerna ändå skjuta ner sina forna allierade utan att förlora sina egna plan. Samtidigt tjänar amerikanerna några ören här och där för reparationer av de gamla F-15, vilket saudierna inte kommer att bry sig om att lära sig göra det själva.

Det låter kanske lite pessimistiskt att hela tiden förutspå framtida krig. För att lugna ner mina läsare kan jag åtminstone säga att det förmodligen inte blir något krig de närmaste 2-3 åren. Det är i alla fall så det ser ut idag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar