24 oktober 2010

Parlamentsvalet i Bahrain

I helgen var det val i det oljerika Bahrain vid Persiska Viken. Det är det tredje parlamentsvalet sedan det senaste systemet röstades igenom 2001. Men liksom i de allra flesta andra länderna i Mellanöstern pågår det tuffa kamper mellan olika fraktioner och läger i Bahrain.

I Bahrains fall är det mellan kungafamiljen, som har makten, och de vanliga medborgarna som vill ha mer makt. Något som är intressant är att liksom många andra länder som drabbats av kolonialismen har en minoritet makten i Bahrain. Majoriteten, mestadels shiiamuslimer är marginaliserade av minoritetens kontakter, dvs USA. Inför valet valde kungafamiljen att marginalisera oppositionen ytterligare. Demonstrationer möttes av hårdföra polismän. Bloggare greps. Och så vidare. Dock valde "demokrati-älskare" här i väst att ignorera situationen i Bahrain. Rapporteringen från det lilla landet vid Persiska Viken var väldigt olikt från bl.a. den i Iran, som ligger bara tvärs över viken.

DN skriver bl.a. att det pågår en "maktkamp" mellan USA och Iran.[1] Vilket stämmer. Men DN undviker att nämna att USA:s vänner i Bahrain, dvs kungafamiljen har brutit mot demokratins principer... vilket Iran försvarar. Iran-hetsen dominerar i den länkade artikeln. Är det inte dags att arbeta för demokrati även i Bahrain? I många andra länder i samma region är det oftast minoriteter, uppbackade av USA och andra forna imperier, som styr och ställer. Samtidigt gnäller journalister här hemma över att så är inte fallet i Iran.

Enligt preliminära valsiffror har oppositionspartiet INAA vunnit 18 av parlamentets 40 mandatplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar