07 mars 2011

Mediekrig i arabvärlden och innebörden av en saudisk revolution

För några dagar sedan började flera libanesiska TV-kanaler att uppleva tekniska problem med sina satellit-baserade sändningar. De TV-kanaler som numera misstänks för att ha drabbats av sabotage och signalstörning är bland annat Al-Manar, NBN (National Broadcasting Network) och Al-Jadeed (News TV), varav alla anses vara anti-israeliska. Två libanesiska TV-kanaler som slapp sabotage är Al-Mustaqbal (Future TV) och LBC (Lebanese Broadcasting Corporation) som är strikt USA-vänliga. En annan TV-kanal som påstod att den utsattes för störning var Al-Arabiya, som är baserad i Saudi Arabien. Dock kunde den kanalen sända utan några som helst störningar. Att vissa kanaler försvinner medan andra kan fortsätta att sända utan några tekniska problem indikerar bara på en sak. Högst sannolikt beror störningarna på protesterna i arabvärlden. Det finns en viss elit som upplever oro över att protesterna sprider sig så pass snabbt.

I fredags hölls det demonstrationer i Saudi Arabien, de största hittills. En sak som är intressant är att många gärna påstår att det är shiiamuslimer som protesterar mot den wahhabitiska regimen som säger sig "representera sunni-Islam". Detta är inte riktigt sant, då demonstranterna består av både shiia- och sunnimuslimer. Detsamma gäller protester över den hela arabvärlden, i synnerhet på den arabiska halvön, som exempelvis Bahrain. Utöver rädslan för tuffa strider om Islams allra heligaste städer (Mecka och Medina) beror störningarna säkerligen också på Specialdomstolen för Libanon:s (STL) snart väntade åtal mot Hizbollah. Det går rykten om att ett åtal är att vänta under den kommande veckan. Rykten är ju bara rykten, och många gånger har de i detta fall varit felaktiga. Men STL brukar överraska då och då. Libanons telekomsektor och andra informationsnät som används av TV-kanaler och radiostationer är infiltrerade av israeliska underrättelsetjänster, som ofta utnyttjar Libanons infrastruktur för egna politiska och militära mål. Störningarna kan också ha varit ett test, med syfte att bilda en uppfattning om hur lätt det är att kontrollera massmedia i arabvärlden. I slutändan handlar detta även om palestiniernas rättfärdiga kamp för självständighet, då arabisk media ofta har utmanat det västerländska stödet till Israel.

Saudi Arabien - revolutionernas slutstation?
Medan kampen om Libyens framtid hårdnar mellan den galne Mouammar Ghadaffi och motståndsmän växer protesterna till sig på den arabiska halvön. Det har blivit allt för uppenbart att USA försöker rädda det som återstår av deras imperium i den muslimska världen, och araberna verkar till synes vara redo att avsluta den amerikanska hegemonin till varje pris. Medan amerikanerna överväger att dumpa moderna vapen till libyska motståndsmän demonstrerar folket i Bahrain utanför den amerikanska ambassaden i landet. Med tanke på att Bahrain hyser en stor del av USA:s militära flotta är detta inget mindre än en kris för Vita huset.

I Saudi Arabien har fortsatta demonstrationer nu förbjudits. Demonstrationer "stör ordningen", tycker regimen. Detta förbud är bara en i mängden av det som stör ordningen i Saudi Arabien, vilket styrs av en av de mest repressiva regimer i världen - en wahhabitisk-inspirerad regim som kräver att samtliga muslimer bekänner sig till ideologin och dess ledare. Den som inte bekänner sig till wahhabismen måste dödas, tycker wahhabiterna. På samma sätt som oljetillgångarna i många andra arabländer bara tjänar eliten, upplever även många saudier fattigdom och isolation. Man kan tycka att det är konstigt att världens största oljeexportör är drabbad av fattigdom, men det är så det är i Saudi Arabien. Inte nog med det rustar landet upp sig militärt. I höstas fick Saudi Arabien två vapenkontrakt värda totalt 90 miljarder dollar (ungefär 600 miljarder SEK vid tillfället), trots att landet inte har ett externt hot. Wahhabiterna, liksom stora delar av västvärlden, har dock försökt att bråka med Iran. Många saudier har undrat över varför dessa vapen inte används för att befria Palestina.

Som jag länge har argumenterat är Saudi Arabien USA:s och Israels bästa vän i den muslimska världen. Inget annat muslimskt land har så pass nära relationer med Washington D.C och Tel-Aviv. Många brukar säga att Jordanien och Egypten (under Mubaraks styre) är/var de mest Israelvänliga. Saudi Arabien har dock hållit en låg profil just för att en regering som styr över Islams två heligaste städer inte kan flörta med en regim som ockuperar Islams tredje heligaste stad (Jerusalem). Både Israel och den saudiska eliten hade annars rykt väldigt fort. Så, det är inte konstigt att protesterna i arabvärlden tar i uttryck av misstänksamhet mot USA och Israel. Efter Libyen kommer fokus att flyttas till den arabiska halvön. Jag tror att det sista landet som faller är Saudi Arabien, eller kanske möjligtvis ett av de sista. Ju mer USA stöttar regimen i Riyadh, vilket den kommer att göra, desto mer protester. Målet kommer att bli att befria Mecka och Medina från wahhabiternas järngrepp...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar