Politik och mellanöstern: Presidentvalet i Iran

13 juni 2009

Presidentvalet i Iran

Det har varit många val på senare tid, och ett viktigt val var presidentvalet i Iran igår. Den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad mötte flera motståndare, med Mir Hossein Mousavi i topp. Många analytiker räknade med en tuff kamp mellan Ahmadinejad och Mousavi, men enligt siffror från iranska källor leder Ahmadinejad stort när omkring 90 % av rösterna räknats. Ahmadinejad har omkring 65 % medan Mousavi har runt 33 % av rösterna. Självklart ska man vänta tills alla röster räknats innan man drar slutsatser kring valet, men som det ser ut har Ahmadinejad vunnit en klar majoritet.

Mousavi anklagar Ahmadinejad för att ha fuskat. Om det stämmer eller ej vet nog ingen. Jag tänker i alla fall inte ta Mousavis anklagelser på allvar just nu. Varför? För att massmedier i västvärlden uppmärksammar hans anklagelser. Bara därför.
Massmedierna i väst brydde sig, och bryr fortfarande sig inte om att 14:e mars blocket i Libanon vann genom att köpa röster. Jag har ju aldrig påstått att det finns objektiva massmedier, men lite objektivitet kan man väl kräva? Det är ändå intressant att få veta exakt hur valet i Iran gick till.

Om Ahmadinejad vinner innebär det att Iran kommer att fortsätta på samma linje som landet har gjort under de senaste fyra åren. För Ahmadinejad har kritik mot Israel varit särskilt viktigt. Då är det inte förvånande att israelerna blir oroliga nu när det verkar vara så att Ahmadinejad har vunnit valet. Jag är säker på att även amerikanerna är oroliga. De föredrog Mousavi, som är en reformist säger man. Vad för reformist säger man inte. Mousavi är ju en konservatist, så han är knappast en reformist tror jag.
Men han kanske inte bryr sig om israelernas ockupation av totalt tre länder. Sen har Mousavi också klagat på Irans påstådda dåliga ekonomi, som är Ahmadinejads fel säger vissa. Så, om Mousavi vinner skulle ekonomin repa sig? Ja, kanske om västvärlden slutade införa sanktioner mot Iran. Det här är ju utpressning: "Rösta på Mousavi, eller så inför vi på FN mer sanktioner". Så var det också i Libanon: "Rösta på Hariri, eller så spränger vi bort Libanon från kartan". Det hotet framförde flera israeliska politiker och militärer under valkampanjen i Libanon.

Demokrati sa folk. Men det finns inte längre någon demokrati, om man nu bortser från de suddiga drömmar vi har kvar. Jag kritiserar inte den demokratiska idén. Jag kritiserar de politiker som gömmer sig bakom den demokratiska idén. Jag passar på och kritiserar massmedierna också för att jag ogillar pro-israelisk trams.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5376653.ab


http://www.dn.se/nyheter/varlden/ahmadinejad-definitiv-segrare-1.890654


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=89873&language=en

Inga kommentarer: