Politik och mellanöstern: Fem palestinier döda i israelisk attack

22 mars 2011

Fem palestinier döda i israelisk attack

Situationen i Gaza-remsan förvärrades ytterligare under dagen efter att israeliska ockupationstrupper mördat fem människor, varav fyra barn. Israelerna svarade på palestinsk granateld riktad mot israeliska trupper stationerade intill enklaven. Hamasregeringen har försökt att sätta ett stopp på eldgivningen utan att lyckas. Separata grupper ligger bakom attackerna, men Hamas får skulden av israelerna. Dagens bombningar av Gaza-remsan riskerar att eskalera konflikten till ett nytt öppet krig.

Samtidigt valde israeliska ockupationstrupper att kidnappa ytterligare två libanesiska fåraherdar från libanesiskt territorium. Den libanesiska armén fördömer brottet mot FN-resolutionerna. Totalt har sju libaneser vid fem olika tillfällen kidnappats av israeliska ockupationstrupper sedan vapenvilan inleddes i augusti 2006. Israel bryter mot resolutionerna i snitt fem gånger varje dag.

Det är förvånansvärt att det internationella samfundet står bakbundet enbart i de fallen då Israel bryter mot de internationella lagarna. Att mörda och kidnappa civila är tydligen helt lagligt i den israeliska kontexten. Under de senaste tre dagarna har allt fler människor, däribland den välkände brittiske parlamentarikern George Galloway, undrat över varför det internationella samfundet aldrig övervägt att införa en flygförbudszon i det ockuperade Palestina, i syfte att stötta palestiniernas kamp för självständighet och rättvisa. Med tanke på att diktatorn Mouammar Ghaddafi och den israeliska apartheidregimen är slående lika bör det internationella samfundet stötta det palestinska folket ännu mer.

Inga kommentarer: