Politik och mellanöstern: Det rostiga samarbetet

21 oktober 2008

Det rostiga samarbetet

Alldeles nyligen påstod Michelle Sisson, den amerikanske ambassadören i Libanon att USA inte tänker lämna landet i sticket. Och "anledningen" till detta är p.g.a att USA de senaste åren investerat ungefär en miljard dollar i syfte "för att skydda Libanons suveränitet", sägs det. Det är vad ambassadören åtminstone säger. Då kan man väl anta att de hundratusentals amerikansk tillverkade klusterbomberna som israelernas släppte över Libanon är det kulturella bidraget från amerikanerna.

Under de senaste 3 åren har staten Israel fått inte mindre än 11 miljarder dollar i donationer från den amerikanska regeringen, vilket är mer vad hela Afrika fått under samma tid. Majoriteten av pengarna används till militära investeringar. Just nu diskuteras en eventuell försäljning av F-22 Raptor och JSF F-35A och F-35B till IAF (Israeli Air Force). Dessa stridsplan anses vara bland världens mest moderna och high-tech stridsflygplan, och kan endast mäta sig med ryska Su-37 Flanker och den planerade Su-47 Berkut samt franska Eurofighter Typhoon.

Libanon och USA har haft ett samarbete sen inbördeskrigets slut i början av 90-talet, men ännu idag får libanesiska armén nöja sig med obestyckade Humvees och rostiga helikoptrar från Vietnam-kriget. Dessutom fortsätter den amerikanska regeringen insistera på att avväpna Hizbollah, som av många anses vara de enda som kan skydda Libanon från israeliska aggressioner.

Så, men andra ord har inget förändrats sen tidigare...

Inga kommentarer: