Politik och mellanöstern: Vapen ämnade för syriska upplopp beslagtagna i Libanon

15 april 2011

Vapen ämnade för syriska upplopp beslagtagna i Libanon

Den iranska nättidningen PressTV.com rapporterade i torsdags att två fordon lastade med vapen stoppades av den libanesiska säkerhetstjänsten ISF vid gränsen till Syrien. Två personer greps. I onsdags avslöjades det att åtminstone en västallierad politiker i Libanon (parlamentarikern Jamal Jarrah) var delaktig i tillförseln av vapen till terroristceller i Syrien, med syftet att störta regimen i Damaskus. De tre männen som greps av syriska säkerhetsagenter erkände konspirationen på syrisk TV, varpå libanesiska myndigheter reagerade. Syrien kräver nu att libanesiska myndigheter fortsätter att ta ansvar för att sätta stopp för våldet som skördat hundratals människoliv på andra sidan gränsen. Avslöjandet har lett till svidande kritik från de pro-syriska partierna i Libanon, däribland Hizbollah.

De västallierade partierna i Libanon har i flera år sökt att störta den syriske presidenten. Kort efter mordet på Rafik al-Hariri i februari 2005 fick dessa partier ekonomiskt och socialt stöd av supermakter i västvärlden samt av Saudi Arabien i syfte att sabotera relationerna mellan Libanon och Syrien. Efter parlamentsvalet i juni 2009 har relationerna mellan de två länderna dock förbättrats. Men de senaste händelserna riskerar att frysa ner relationerna igen.

4 kommentarer:

Unknown sa...

var kommer regimernas vapen ifrån? sverige?norge?EU? jag vill veta, vill du?

Ibrahim sa...

Om du syftar på Syrien har det landet köpt vapen från Ryssland och Iran. Tror att man kan även hitta kinesiska vapen i landet.

Anonym sa...

Det kvittar var Syrien har köpt vapen, de SLAKTAR sitt eget folk!

Det är precis som jag nämnde redan i MARS; Syrien är nyckeln och låset till hela mellanöstern.
SNART faller Syrien sedan faller Iran, vänta och njut!

Det pratas inte om konflikten mellan Mahmoud Ahmadinejad och stor ayatollan som dragit ordentligt Ahmadinejads öra för att påminna honom VEM som bestämmer i Teheran...

Ibrahim sa...

I juni 2009 sade många i västvärlden att när Irans regim faller kommer Syrien, Hizbollah och Hamas falla. Inget hände. Jag håller med dig om att Syriens al-Assad snart försvinner. Men jag tror inte att det påverkar den övriga regionen så pass mycket. Syrien blir en vän av Israel enbart om en väststöd statskupp äger rum. Än så länge har detta inte hänt.