Politik och mellanöstern: USA satsar på nya militärinsatser i Mellanöstern

08 januari 2012

USA satsar på nya militärinsatser i Mellanöstern

I fredags detonerade en självmordsbombare sin bomb vid en polisstation i Damaskus och skördade 25 människoliv. Det är den andra gången sedan våldet började i mars ifjol som terrorn skakat den syriska huvudstaden, med många döda till följd. Medan stora folkmassor demonstrerade till stöd för president Bashar al-Assad strax efter explosionen, vars regering senare varnade terroristerna för att de hade utsatt civila för våld, påstod den väststödda och illegitima "oppositionen" att dådet utfördes av presidenten i syfte att skapa sympati för honom.[1] Samma "opposition" påstod till och med även att kött från nötkreatur hade transporterats till brottsplatsen kort före explosionen, det vill säga att brottsoffren inte är människor!

Dådet ägde rum dagen innan Arabförbundets möte där framtiden för uppdraget om att observera och kartlägga våldet i Syrien skulle fattas. Västvärldens ledare har under den senaste veckan kritiserat uppdragets chef, general Mustapha Dabi från Sudan, för att vara jäv och opålitlig. När västvärlden tidigare beordrade Arabförbundet att skicka observatörer till Syrien var tanken att dessa observatörer skulle bekräfta lögnerna om att det "pågår en revolution" i Syrien. General Dabi rapporterade dock (preliminärt) att president Bashar al-Assad inte alls beordrat att döda demonstranter, och att den syriska armén är i krig med beväpnade miliser som får hjälp från utlandet. Detta förargade alltså ledarna i väst.




Det gick senare rykten om att väst hade pressat Arabförbundet att dra tillbaka observatörerna från Syrien, och att under lördagens möte skulle beslutet om ett tillbakadragande fattas. Dock blev det inte så. Under mötet beslutade förbundet istället att expandera uppdraget i Syrien genom att skicka tio observatörer till.[2] Det är uppenbart att västvärlden inte vill avsluta uppdraget utan att först ha "bevis" på att den syriska regimen dödat demonstranter. Hade Arabförbundet istället valt att avsluta uppdraget igår hade Syrien då vunnit politiskt på händelsen, då inga bevis ännu finns.

Något annat som har dominerat diskursen om USA:s nya geopolitiska intressen under det senaste året är rykten om ett nytt amerikanskt samarbete med talibanerna i Afghanistan. Talibanerna planerar i sin tur att öppna ett kontor i Doha i Qatar, förmodligen i syfte att stärka sin allians med de wahhabitiska regimerna på den arabiska halvön.[3] Detta har lett till många nya frågor om Qatar som även anklagas för att ha finansierat samma terrorister som just nu försöker störta den syriska regimen.

USA har sedan ett par år tillbaka visat ett intresse för att ha ett samarbete med talibanerna, detta i syfte för att avsluta kriget i Afghanistan. Men det behöver nödvändigtvis inte betyda ett slut på ockupationen. Snarare har USA upptäckt, liksom Sovjetunionen en gång gjorde att det är väldigt svårt att besegra afghanerna. USA planerar alltså att låta talibanerna åter komma till makten så länge USA får något ut av det - förmodligen olja och en militärbas i landet. Reträtten från Irak och ett samarbete med talibanerna kan verka betyda att USA är villig att sluta strida i den muslimska världen. Men i verkligheten gör USA nya prioriteringar. I enlighet med 2012 års budget ska USA minska antalet stridande marksoldater och istället satsa mer på sitt flygvapen och flotta. Dessutom tänker USA skicka tusentals soldater till ockuperade Palestina, det vill säga Israel, i vad vissa analytiker tror är ännu ett steg i förberedelserna för ett större krig i regionen.[4] Israel visar att de förväntar sig ett stort krig inom några veckor genom att stänga ner sina kärnkraftsreaktorer.[5]

Västvärldens ledare har börjat inse att terroristerna inte kommer att kunna störta den syriska regimen. Samtidigt har Iran varnat om att landet kan komma att blockera Hormuzsundet. Ryssland stärker sin militära närvaro i Medelhavet, vilket USA ser som sitt eget. Dessutom utmanar Libanon och Irak Arabförbundets Syrienpolitik, och sen har vi givetvis Hizbollah i Libanon och Mehdi-armén i Irak där den ena har besegrat den israeliska armén och den andra besegrat den amerikanska armén. Iran-alliansen växer väldigt fort och får allt mer inflytande på den arabiska gatan som just nu är fylld av miljontals demonstranter som söker regimskifte, ekonomiska reformer och självständighet från USA och Israel.

I slutsats har den senaste veckans händelser pekat starkt på att USA nu lägger all sin kraft på att besegra Libanon, Syrien, Irak och Iran, och för att försvaga utmanare i Egypten och Algeriet och sannolikt även i Turkiet och Jordanien, där de två sistnämnda länderna nu upplever växande inhemsk kritik för sitt samarbete med USA. Den nya amerikanska militärstrategiska doktrinen går hand i hand med landets Mellanösternpolitik, och jag kan säga med all säkerhet att denna doktrin är det allra sista försöket från USA att säkra Israels framtid. Vi kommer definitivt vittna ett större krig vilket förmodligen kan bli ett nytt världskrig. Men i detta krig kommer USA och dess allierade att förlora stort. Romarriket kollapsade just för att det var alldeles för stort. USA kommer att kollapsa för att de slösade bort alla sina pengar på hundratals militärbaser runt om i hela världen. Med andra ord har västvärlden inte mycket tid kvar till att reformera sin Mellanösternpolitik.

1)http://almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=41066&cid=23&fromval=1&frid=23&seccatid=20&s1=1

Inga kommentarer: