Politik och mellanöstern: EU inför sanktioner mot Iran

24 januari 2012

EU inför sanktioner mot Iran

Igår fattade EU det väntade beslutet att med omedelbar verkan införa sanktioner mot Irans energisektor samt landets centralbank. Sanktionerna innebär att inga av EU:s medlemsländer får fortsätta handla iransk olja, med endast några få undantag. Bland annat Grekland och Spanien får fram tills första juli i år att fortsätta köpa olja från Iran, men därefter är det stopp.

Det här inlägget blir inte lika långt som de flesta andra av mina inlägg. De ekonomiska och geopolitiska konsekvenserna förstår nog alla människor vid det här laget. EU som redan upplever sin allra värsta kris sedan EMU:s första dagar i existensen kommer att uppleva ännu svårare ekonomiska förhållanden då sanktionerna mot Iran kommer att leda till högre priser på råolja, vilket kommer att driva upp priserna på nästan allt annat.

Hur som helst valde nästan alla asiatiska industriländerna att protestera mot de nya sanktionerna, som givetvis understöds av USA. Ryssland var snabbast med att kritisera sanktionerna redan i förväg och påstod samtidigt att de kommer att vara verkningslösa vilket Teheran bekräftar gång på gång. Utöver Ryssland har även Kina, Japan, Indien och Sydkorea sagt att de kan komma att ignorera sanktionerna. Kina och Japan kommer att fortsätta köpa iransk olja som vanligt medan Indien har lovat att börja betala av sina skulder till Iran, i guld. Sydkorea har indikerat att deras ekonomi är väldigt beroende av Iran, och därför sökt ett undantag från USA:s sanktioner.

Både Kina och Indien kommer att betala sina oljeimporter med guld i syfte att slippa undan den amerikanska dollarn. Det är mycket möjligt att fler länder följer detta exempel med tanke på dollarns svaga kurser. Ett annat alternativ var ju euron, men med krisen i EU har de två folkrikaste länderna i världen alltså beslutat sig för att köpa iransk olja med guld. Västvärlden har därmed skjutit sig själv i fötterna då priserna kommer att stiga i Europa och Nordamerika medan den övriga världen fortsätter som vanligt. Är inte detta tragikomiskt?


Inga kommentarer: