Politik och mellanöstern: Rekordstor vapenaffär mellan USA och Saudi Arabien

15 augusti 2010

Rekordstor vapenaffär mellan USA och Saudi Arabien

En preliminär plan om att bl.a. sälja över hundra stridshelikoptrar, varav 70 transporthelikoptrar och 60 attackhelikoptrar, till Saudi Arabien har tagits av Obama-administrationen. Värdet uppgår till omkring 60 miljarder USD, eller dryga 440 miljarder kronor och affären kommer att ta tio år att fullborda. Värdet kan komma att ändras när den slutgiltiga planen antas. Även 84 stycken F-15 stridsflygplan ska säljas.

Vapenaffären till Saudi Arabien har orsakat en kris i Israel och misstänksamhet mellan Tel-Aviv och Washington. Israelerna har tvingat amerikanerna att utesluta mer avancerade vapen från affären, men tydligen verkar den ekonomiska krisen i USA resultera i en kompromiss mellan länderna snarare än ett avbrott av affären. Israelerna spekulerar i att dessa vapen kan komma att användas mot Israel, detta trots att Saudi Arabien är Israels bästa vän i arabvärlden, bortsett från Egypten.

För bara någon vecka sen pressade Israel USA att sluta leverera vapen till Libanon. Det hände strax efter gränsstriden den 3:e augusti för snart två veckor sedan. I Israel råder en paranoia om att araber kommer att genomföra en samlad attack mot deras land. Detta trots att korrupta arabregimer klart markerat att de inte tänker delta i en eventuell attack. Dock finns det ett annat perspektiv att se vapenaffären mellan USA och Saudi Arabien utifrån. Nämligen Iran. Saudi Arabien försöker säkerställa sin position som en regional supermakt, arabernas supermakt. Bortsett från att svenska sionister nu börjar uppmuntra oss att stötta korrupta arabregimer mot Iran bör Israel också se en upprustning i Saudi Arabien som ett motmedel mot Iran. Att starta en "fitna", ett inbördeskrig bland muslimer vore en våt dröm för sionisterna.

Att Saudi Arabien spenderar svindlande 60 miljarder dollar på sitt försvar ter sig vara slöseri med pengar, vilket jag faktiskt håller med om. Saudi Arabien kan göra som andra stater och istället söka vänskap i Teheran. Men tyvärr vill den saudiska eliten inte göra det. Annars kan de använda sina vapen mot Israel, vilket araberna skulle uppskatta väldigt mycket. Men i sådana fall skulle USA aldrig mer sälja vapen till Saudi Arabien. Den korrupta regimen i Riyadh skulle inte överleva om den var isolerad från västvärlden. Den rekordstora vapenaffären verkar inte ha någon nytta, då den används enbart i syfte att skapa mer splittring i den muslimska världen. Något bara sionister vinner på. Men det är upp till den saudiska elitens intentioner, vilket israelerna med hög sannolikt förutsett kommer att ändra i framtiden.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=150394&language=en


http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-u-s-downgrades-saudi-arms-deal-over-israeli-concerns-1.306886?localLinksEnabled=false

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltsedan den galna "islamiska" revolutionen 1979 i Iran har landet inga diplomatiska förbindelser med Egypten.

"Fittna" är allstå något muslimerna skapar själva.

Ibrahim sa...

Hosni Mubarak har varit president sedan 1981 om jag inte misstar mig. Men innan var Egypten populärt bland muslimerna. Men när korrupta ledare tar över, minskar stödet. Det upplever alla de länder som stöttar Israel.