Politik och mellanöstern: Beirut-chefen för al-Jazeera säger upp sig

24 april 2011

Beirut-chefen för al-Jazeera säger upp sig

Beirut-chefen för al-Jazeeras TV-kanal Ghassan Bin Jeddo sade tidigare i veckan upp sig. Han ifrågasätter kanalens "oprofessionella och anklagande attityd" gentemot de pågående revolutionerna i arabvärlden. Han menar att det brutala våldet mot civilbefolkningen i Bahrain inte har uppmärksammats tillräckligt mycket. Al-Jazeera har tidigare kritiserats för obalanserad nyhetsrapportering om Bahrain och Jemen. Samma kritiker menar att TV-stationen, som ägs av kungafamiljen i Qatar, har alltför nära relationer med de andra kungafamiljerna på den Arabiska halvön.

Protesterna i Syrien har varit mycket känsliga även för Libanon. Både för- och motdemonstrationer förbjöds i många delar av landet efter att organisationen Hizb Ut-Tahrir höll demonstrationer och delade ut flygblad i början av veckan. Många personer greps för att de trotsade förbudet, menade Libanons säkerhetstjänst ISF. I förra veckan avslöjades det att det väststödda partiet Framtidsrörelsen, ledd av Saad al-Hariri, levererade vapen till en terroristcell i Syrien. Samtidigt kommer det rapporter som avslöjar ett hemligt amerikanskt samarbete med oppositionsgrupper i Syrien.

8 kommentarer:

Riffe sa...

att censur sker är inte så konstigt faktiskt. det skulle ha hänt i Sverige också om de skulle har varit "hot mot rikets säkerhet". Qatar har haft stora diplomatiska och säkerhets problem med bla Bahrain, KSA, UAE mm. just pga av aljazeera. Man har vetat länge att Aljazeera är inte neutral när det kommer till grannländerna interna problem. Aljazeera är inte perfekt men bättre än den kan du inte hitta. och som vanligt ska man aldrig förlita sig på enbart en källa. sist men inte minst vad vore araberna utan Aljazeera??

Jag skulle även vilja att almanar och iraniska medier rapportera mer om det som sker i arabdominerade Khuzestan provinsen i Iran. men bara för dom inte gör det betyder inte allt dom gör är dåligt.

Ps har en pålitlig källa att framtidspartiet sponsrar terrorister? inte för att jag dementera uppgifterna men att hänvisas till syriskTV är knappast en pålitlig källa.

Ibrahim sa...

Du har en poäng, men arabiska medier konkurrerar med varandra på en helt annan nivå än exempelvis västerländska. Samtliga större västerländska massmedier ägs av sionister. Arabiska massmedier ägs dock av wahhabiter, nasseriter, pro-palestinier etc.

Jag skrev om det den 15:e april. Nyheten nådde de flesta kanaler, men inte al-Jazeera vad jag såg.

riffe sa...

nu förstår jag faktiskt inte vad du menar. du får jätte gärna utveckla de lite mer.
jag ville bara påpeka att yttre censur hade en bra anledning att införas och hade Sverige haft så pass irrationella grannländer så är jag säker på att även här skulle det censureras.
nu är jag ganska säker på att censurera inte enbart gäller pågrund av de utan också pga politiska och diplomatiska frågor.

Jag rekommendera en gång till att kolla på aljazeera english. den är en självständigt kanal och egna journalister. vad jag anser så är dom mer neutrala och har faktisikt rapporterat om Bahrain många gånger.

Ibrahim sa...

Nu är det så att det pågår en omfattande censur i svensk media. Snarare, det är mer vinklad nyhetsrapportering än censur. Vissa saker väljer man inte att rapportera.

Al-Jazeera English riktar sig inte mot arabvärlden, utan mot omvärlden. Visst kan man tycka att de har rapporterat tillräckligt mycket om Bahrain, men det är väl åsikter vi talar om nu. Eller?

Jag läser al-Jazeera English varje dag. De har uppmärksammat Bahrain, men också valt att inte rapportera allt. För att veta mer om det som händer i landet tvingas man läsa andra tidningar. PressTV har bra koll.

Anonym sa...

Riffe har rätt "att censur sker är inte så konstigt faktiskt. det skulle ha hänt i Sverige också om de skulle har varit "hot mot rikets säkerhet".

Det är inga nyheter att Aljazeera är inte neutral när det kommer till grannländernas interna problem.

Aljazeera är inte perfekt, ingen nyhetskanal är perfekt.
Men vad vore araberna utan Aljazeera?

Du har verkligen KONSPIRATIONSMANI "Samtliga större västerländska massmedier ägs av sionister. Arabiska massmedier ägs dock av wahhabiter, nasseriter, pro-palestinier etc."

"Tungt beväpnade trupper fortsätter att tåga in i den syriska staden Daraa." (http://www.dn.se/nyheter/varlden/fortsatta-attacker-mot-regimkritiker-i-syrien#article-readers)

”Våld är den enda metod regimen känner till”, säger Mellanösternexperten Leif Stenberg.
Han tror att regimen sitter säkert för TILLFÄLLET."
Leif Stenberg har inte fel att påstå det!

Som jag nämnde tidigare (26 mars 2011 14:40) tror jag att oavsett vem som styr i Israel, så tänker Israel inte hindra utvecklingen som bidrar att Syrien, Jordanien, Libanon och Iran faller.

Som Anonym 26 mars 2011 13:42 skriver;
"Syrien är nyckeln och låset till hela mellanöstern. Faller Syrien så faller Iran, Jordanien och Libanon."

Ibrahim sa...

Censur sker redan idag här i Sverige. Censur existerar för att det pågår en maktkamp mellan stater och individer. Undrar du varför stater förbehåller sig rätten att hemligstämpla dokument? Undra inte mer...

Jag har inte sett någon påstå att al-Jazeera är perfekt. Även om den är stor även internationellt sett spelar det ingen roll. Massmedier får inte respekt baserat på antalet anställda. Det är kvalitén som avgör, och det är något arabiska medier är väldigt duktiga på. Al-Jazeera får mycket kritik från många håll idag.

Jag skulle gärna vilja påstå att ingen regim sitter säker. Särskilt inte när folk mördas på gatorna. Oavsett vad är det statens jobb att hålla ordning och reda på gatorna. Och när folk mördas av reguljära soldater är ordning och reda det sista jag tänker på.

Du nämner själv hur pass känsligt det är i Syrien. Därför är det viktigt att man tänker en extra gång innan man dömer aktörer i den syriska konflikten. Med huliganerna i Iran 2009 i minnet är det viktigt att minnas att sionister är lika mycket kapabla att starta inbördeskrig. Det har de redan lyckats i flertalet länder.

Anonym sa...

"Med huliganerna(?!) i Iran 2009 i minnet är det viktigt att minnas att sionister(?!) är lika mycket kapabla att starta inbördeskrig. Det har de redan lyckats i flertalet länder."

Efter att ha läst texten kan jag åter konstatera att du verkligen våndas av KONSPIRATIONSMANI!

Fruktar du inte sionisterna som styr Sverige?

Ibrahim sa...

Nej, jag fruktar ingen människa. Sionisterna har vid flera tillfällen hotat Iran med krig. CIA har dessutom erkänt att de spenderat 500 miljoner dollar för att störta regimen. Hur mycket tror du Mossad har spenderat då? USA och Israel var också snabba med att hylla huliganerna, så det är inte svårt att förstå sambanden.