Politik och mellanöstern: Irak och den nya kampen för frihet

14 januari 2012

Irak och den nya kampen för frihet

Efter flera år av tuffa FN-ledda sanktioner mot Irak, vilka skadade civilbefolkningen mer än diktatorn Saddam Husseins regim, invaderades landet till slut av USA i mars 2003. Anklagelser gjorde gällande att Saddam Hussein hade tillgång till massförstörelsevapen, som var ett hot mot världens säkerhet menade USA. Några vapen hittades dock aldrig. Senare samma år greps Saddam Hussein och i december 2006 avrättades han. Ockupationen av Irak fortsatte i ytterligare fem år tills det att USA drog tillbaka sina trupper i förra månaden, detta i enlighet med en bilateral överenskommelse med Iraks nuvarande regering.

Strax efter invasionen av Irak startade en våg av terror, riktad främst mot civilbefolkningen. Al-Qaida följde de amerikanska trupperna in i landet, och medan deras wahhabism-influerade ledare hotade att döda de invaderande soldaterna med sin högra hand, mördade de oskyldiga människor med sin vänstra hand. Under 2003 och 2004 tog al-Qaidas terrorverksamhet utanför Afghanistan fart på riktigt och så småningom började deras bomber explodera i ännu fler länder en efter en - med tiotusentals dödsoffer till följd.

Al-Qaidas wahhabitiska ledare påstod gång på gång att de flesta muslimer är ett hot, då majoriteten av världens muslimer inte bekänner sig till den wahhabitiska ideologin. Enligt de wahhabitiska ledarna måste muslimerna därför dödas för att de inte längre ses som muslimer. Detta motiverade terroristernas barbariska våld runt om i Mellanöstern, våld som även drabbade kristna och andra religiösa grupper. Irak drabbades värst med omkring 1,5-2 miljoner människor dödade av både ockupationssoldater och terrorister.

Den irakiska regeringen satsade stenhårt för att stoppa terroristerna och vid ett antal tillfällen verkade de åtminstone ha lyckats att stävja våldet. Irak hann uppleva ett antal tidsperioder som var relativt lugna. Men i november ifjol eskalerade våldet igen, i synnerhet under Ashura' i början av december, med hundratals dödsoffer som följd. Wahhabiterna har alltid riktat våld mot pilgrimer under Ashura'-högtiden. Men ifjol blev de riktigt våldsamma och utförde terrordåd i flertalet länder. Irak förbereder sig just nu inför Arbain (som infaller 40 dagar efter Ashura').

I mitten av december ifjol utlyste domstolen i Bagdad en arresteringsorder mot vicepresidenten Tareq al-Hashemi, misstänkt för att ha lett dödspatruller. Minst ett tiotal av hans egna vakter har redan gripits misstänkta för att ha utfört politiska mord som misstänks ha skett i regi med utländska underrättelsetjänster. Al-Hashemi flydde snabbt till den kurdiska regionen i norra Irak som för tillfället styrs av en icke-självständig kurdisk regering, men som trots uppmaningar om överlämning av al-Hashemi från regeringen i Bagdad ännu inte agerat.

Tareq al-Hashemi uppges ha nära relationer med den saudiska kungafamiljen, som i sin tur är allierad med USA och Israel. Vad hans syfte var vet nog bara den irakiska staten för tillfället, men gissningsvis sökte han att destabilisera Irak genom korruption och våld och genom att eliminera alla de som anses vara ett hot mot USA:s dominans i Mellanöstern. Detta vore givetvis inget nytt - USA är ju världskänd för sina politiska mord.

Irak är på väg att hamna i ett underrättelsekrig som har ägt rum i länder som Libanon, Syrien och Iran i många år nu. Störtandet av Saddam Hussein banade väg för både terrorister och spioner att ta sig in i landet för att utföra egna agendor vilka alltid riktats mot folket. I Iran mördades nyligen Mostafa Ahmadi-Roshan av israeliska agenter för sitt deltagande i landets kärnprogram. Han är bara en av flera offer som utsatts för, ibland framgångsrika, mordförsök. Bara en dag efter mordet greps en israelisk agent i Libanon efter hela 35 år av samarbete med terroristorganisationen Mossad. Sedan hösten 2008 har närmare 120 israeliska spioner gripits enbart i Libanon. Vi är på väg att vittna en våg av massgripanden av spioner och terrorister i Irak.

4 kommentarer:

LALEH sa...

Intressant inlägg och blogg!

Ibrahim sa...

Tack.

zulqarnain sa...

Mossad eller CIA mördar men atomenergi organisationen är delaktig eftersom Mossad får iranska namnen från de.
En del personer i IAEA jobber för mossda.

Ibrahim sa...

Japp, jag läste om det. Nästan all väsentlig information i hela världen hamnar förr eller senare i Mossads händer, just för att de behandlar hela världen som deras egen och ingen annans.