Politik och mellanöstern: Massmedierna; det moderna propaganda-maskineriet

11 maj 2008

Massmedierna; det moderna propaganda-maskineriet

Såhär är det: På onsdagen den 6:e maj gick oppositionen i Libanon ut på TV och radio för att meddela om att partierna i oppositionen tänker börja strejka morgonen därpå.

Någon gång mellan klockan sex och sju på morgonen går några män ur Future-anhängare (som är mot oppositionen) och skjuter på civila Beirut-bor, vilket sätter fart på striderna. I två dygn pågår strider mellan Future och vissa partier inom oppostionen (Hizbollah deltar inte i striderna). Under fredagen ger dessa Future-anhängarna upp och därefter börjar strider äga rum i andra delar av landet, särskilt i centrala och norra delen av landet. Och så har det fortsatt sen dess.

Medierna, och nu syftar jag på medier i västvärlden ger annan bild av vad som pågår i Libanon. Det påstås att Hizbollah och libanesiska armén krigat mot varandra, men det är inte sant. Hizbollah och armén har ett nära samarbete. Ett krig mellan dem är helt omöjligt. Det påstås även att Hizbollah utfört ett kuppförsök, vilket också är osann.

Hur kan Hizbollah utföra ett kuppförsök samtidigt när Nasrallah uppmanar till dialog? Man kan inte göra två helt olika saker samtidigt...

Sen märker jag också att fanatiker börjat ta plats på olika forum, även på Youtube. Dem påstår att Hizbollah förklarat krig mot sunniterna och de kristna. Hur kan det vara möjligt, om Hizbollah är med i oppositionen (som består av partier från alla möjliga religiösa grupper i landet)?

Kriget i Libanon håller på att ta slut. Future har gett upp och slängt iväg sina vaåen. Walid Jumblatts män (som tränats i Israel) håller också på att ge upp. Oppositionen har tagit kontrollen över hela centrala delen av landet och de flesta områdena i norra Libanon.

Men på TV och på Internet fortsätter det psykologiska kriget; kriget mot Hizbollah. Fanatiker, lögnare och folk som saknar kunskaper i ämnet tar mycket plats. Och medierna...det gör dem också.

Jag har uppmärksammat ett tiotal medier de senaste dagarna, och vad jag har märkt (som under kriget sommaren 2006) är att arabiska medier har mycket bättre insyn i vad som pågår. Dock finns det även bland arabiska medier som sprider rykten och lögner. Säger Nasrallah något, påstår dem det motsatta. Och eftersom jag alltid ser Nasrallahs tal vet jag vad han säger och vad han inte säger. Angående västländska medier är det ungefär samma sak; dem påstår oftast det motsatta.

Oftast citeras en mening, eller två. Men resten av talen (som brukar vara 1 timme eller drygt långa) ignoreras totalt. TV-kanalen Future brukade ignorera talen helt och hållet...

Mediernas reportage är fulla av hopplöshet, känner jag. Det är konstigt, då situationen i Libanon är mycket bättre än förr. Future bestod mestadels av unga män i 20 års åldern som betedde sig riktigt illa mot andra människor. Dem var som huliganer. Men nu när dem är borta det mycket lugnare i landet, bortsett från de strider som ägt rum.

Men Libanon har tagit ett långt steg frammåt. För första gången på länge är det libaneserna som påverkar sitt land, och inte USA, Frankrike eller Saudi Arabien. För första gången står Libanon på egna fötter, och idag är Libanon en regional supermakt. Se inte mig med hopplösa ögon, men Hizbollah lyckades faktiskt skaka om den israeliska krigsmakten, och idag vågar israelerna inte ens röra Libanon. Det har gått så långt att folk i alla arabiska länder börjar se Libanon som en förebild, många vill följa Libanons exempel: att kasta ut pro-sionistiska ledare och välja fram patriotiska ledare som kan göra stora ekonomiska och politiska framsteg.

Det här är USA rädda för. För detta innebär ju att USA förlorar inflytande i mellanöstern. No control = no oil. Så tänker Bushadministrationen.

Men varför är situationen i Libanon "hopplös", enligt medierna? För att USA ska agera? För att EU ska börja skicka fredsbevarande trupper?

Svar: Ja, om jag får ge min bild av det hela. Minns ni ryktena om syrisk "kärnvapenprogram"? USA kommer att invadera Syrien, och det inom några månader. Det skulle ju vara till stor hjälp om Libanon redan hade suddats ut från kartan...

Nej, Libanon behöver inte hjälp. Det skulle vara trevligt om oppositionen i Libanon fick stöd i form av "axelklappningar". Men inga fler soldater. För det är bara slöseri med resurser...

Libanon må vara ett litet land som inte syns på världsatlasen, men landet har lyckats kasta ut israeliska ockupanter två gånger och aldrig någonsin har något annat land vågat gå in i landet med våld. USA satte i början av 80-talet in NATO trupper i landet. Efter någon vecka flydde dem landet. Svaret på detta var Hollywood filmen Delta force med Chuck Norris från 1986. Ni kanske har sett den filmen...

Så...det är dags för medierna att sluta gapa om sunniter, shiiter och kristna och börja rapportera vad som verkligen händer, vilket är ett krig mot sionist-stödda milismän...

Inga kommentarer: