Politik och mellanöstern: Israel viktigare än mänskliga rättigheter

03 december 2009

Israel viktigare än mänskliga rättigheter

Jag läste en debattartikel på aftonbladet som handlar om Goldstonerapporten och att FN bör ta hans rapport på allvar för att kunna återta sin roll för att medla fred i mellanöstern. Det står mer än så, men det här var en kort beskrivning av artikeln.

Under de senare åren har jag börjat misstro FN allt mer. Det känns lite som om FN inte längre bryr sig, särskilt när det kommer till sin egen skapelse: staten Israel. FN har ju visserligen kritiserat Israel väldigt mycket, men jag misstänker att organisationen har splittrats i två delar. Den ena försvarar Israel oavsett vad. Den andra gör sitt jobb.

Landet Israel och den sionistiska staten som ockuperar Palestina har blivit västvärldens mittpunkt. Israel har blivit symbolen för elitens ovilja att lämna den koloniala epoken bakom sig. Många har kritiserat arabländernas ovilja att anamma de demokratiska principerna, och de har rätt... men bara delvis. Faktum är att arabländernas ovilja beror nästan helt och hållet på Israel. Israel ockuperar delar av tre länder och mäts alltid med andra måttstockar. Det "demokratiska" västvärlden stöttar Israel villkorslöst. Så, varför bli demokratisk?

För västvärlden är Israel viktigare än de mänskliga rättigheterna. Inte för varenda västerlänning, men för ganska många människor. Goldstonerapporten har funnits ute i några månader nu, men fortfarande är västvärlden ovillig att ta upp den för diskussion. Hade det varit Iran hade man hunnit få igenom ett antal sanktioner och resolutioner vid det här laget... men eftersom det är Israel gäller 'Lagen om Passivitet' - man är tyst och försöker ignorera den så gott som det går.

En sak som är ganska avgörande för hur jag utformar mina åsikter om västvärldens villkorslösa stöd till Israel är bojkotten mot Hamasregeringen. Israel, som ockuperar, mördar och stjäl har aldrig varit föremål för bojkott av väst. Trots att det gått 60 år! Men så fort Hamas vann valet 2006 blev det bojkott. Så, hur kommer det sig att man sparkar på offren och samtidigt hyllar gärningsmännen?

Vill ni veta vad jag tror om framtiden?
Jag tror att FN:s dagar är räknade. Tidigare hette Förenta Nationerna egentligen Nationernas Förbund. Nationernas Förbund kollapsade på 30-talet när folk insåg att den inte gjorde någon skillnad. Man ville slippa fler världskrig, men det blev istället bara värre. Jag tror att samma problem ställer till det för FN just nu.
FN har misslyckats och det beror på det villkorslösa stödet till Israel. För politikerna har Israel varit så viktigt att de ignorerat de mänskliga rättigheterna. Och eftersom västvärlden verkar vara ovillig att ta an Goldstonerapporten kommer massakern i Gaza-remsan sitta i huvudet på många araber i många år till. Med tiden förlorar araberna tilltron till västvärlden, och det arab-israeliska kriget som kommer någon gång inom snar framtid kan komma att avgöra Israels framtid och sionismens framtid i västvärlden.

Vill man ha fred, är det dags att visa att man vill ha fred. Och vill man ha fred måste man respektera palestiniernas rätt till sitt land. Men det lär inte hända...

26 kommentarer:

Marcus sa...

Jag kan upplysa dig om lite historia. Israel är inte "FN:s skapelse". FN skapade inte Israel. FN kan inte skapa någon stat. FN erkände en redan existerande judisk de factostat (ett judiskt samhälle) i området.

Judarna var i majoritet i de områden som blev den judiska staten enligt delningsplanen samt även i Jerusalem (som trots detta inte ekändes som Israels huvudstad då).

Det är uppenbart att du tvings använda lögner och paranoia för att få dina "resonemang" på bloggen att gå ihop.

Det tyder på svaghet i argumenten.

Ibrahim sa...

Låt mig upplysa dig om att det var FN:s erkännande av ockupationsstaten Israel som legitimerar staten Israels våldsamma politik än idag. För FN går det bra att bojkotta Hamas och Iran, men Israel, där verkar gränsen gå. Jag tror inte att du har frågat dig själv varför det är så. Om du vill kan jag hjälpa dig med svaret. Svaret är; FN ger fan i om Israel massakrerar oskyldiga människor, för USA står för ungefär hälften av FN:s budget, och USA har tidigare hotat dra tillbaka sitt finansiella stöd om FN började vackla i fråga om staten Israel.

Redan innan 1897 bodde många judar i Palestina. Det bodde även många kristna, och de levde i fred. Detta tills sionisterna kom ändå från Europa för att bilda en stat baserad på extremistiska idéer. Det var sionisterna som flyttade många europeiska judar till Palestina. Den gamla, hederliga flyktingpolitiken säger att flyktingar har rätt att flytta tillbaka, men när det kommer till Israel och judar gäller helt andra måttstockar. Tvärtom, Israel fortsätter muta till sig fler flyktingar, även från afrikanska länder.

Jag ser inte hur jag "uppvisar svaghet" i mina argument. Förklara gärna mer.

Marcus sa...

Vadå förklara mer. Du bevisar ju hela tiden vad jag säger.

Den "våldsamma politiken" du talar om har sin grund i att det var araberna - både palestinska araber och andra arabländer - som anföll det judiska samhället både INNAN Israel erkändes av omvärlden, och efter. Förstår du? Kan du begripa vad jag säger? Araberna anföll. OK?

Det handlade om arabisk rasism och egoism. De ville stjäla judisk mark och hetsades av nazikollaboratören Hajj al-Husseini att anfalla och mörda judar (innan Israels återupprättande). Redan 1929 exempelvis i Hebron där araberna gjorde en massaker på judarna som bott i staden i flera sekler (Hebron är judendomens andra heligaste stad).

Att Israel tvingats försvara sig mot dessa konstanta utplåningshot och attacker är självlart "våldsmt", men helt begripligt med tanke på de våldsamma folkmordsattackerna.

Sedan handlar ditt tal om europeiska judar bara om rasism. Judar är en folkgrupp. De betraktades inte som tyskar, svenskar eller fransmän när de bodde i Europa under den långa exilen där utan som just judar. Detsamma gällde judarna i Mellanöstern.

Du verkar tro att palestinamandatet var en arabisk stat som tillhörde araber, och där judar inte hörde hemma. Inget kunde vara mer fel. Det hade varit turkiskt i 400 år fram till 1917, och det har alltid bott judar där, trots att den muslimska kolonialmakten (Ottomanska riket) under långa perioder bannlyste judarna.

När ottomanska riket äntligen krossades så bestämdes att alla folkgrupper i området skulle få självständighet däribland judarna (inte bara araberna, som fick egna stater i Libanon Jordanien, Irak, Syrien m.m.).

Självklart skulle också de judar som tvingats i exil pga etnisk rensning få komma tillbaka, vilket många gjorde. Man KÖPTE mark som araber och andra SÅLDE, och man började att jobba med jordbruk m.m. för att bygga upp sina små byar där. Det välstånd som skapades lockade också till sig många araber (ofta nomader) från omgivande arabstater, som sökte jobb och bättre hälsomöjligeter. Den arabiska befolkningen ökade mycket kraftigare runt judiska samhällen än runt de arabiska samhällena.

Arabiska fanatiker och extremister påhejade av nazikollaboratören al-Husseini började genomföra rasistiska massakrer på judar i området, och det ledde sedermera till att omvärlden beslutade sig för att det brittiska mandatet skulle delas så att varje grupp fick sin egen stat.

Araberna vägrade och anföll med syfte att utplåna judarna. De förlorade, och vägrade att sluta fred i nästan 50 år.

Och ännu har de inte erkänt den judiska staten eller upphört med terrorn som de inledde på 1920-talet, och därför fortsätter konflikten.

Detta är FAKTA. Bäst vore om du lär dig. Men det är upp till dig att vägra, och det ändrar ingeting.

Marcus sa...

Du bad mig svara. Varför publicerar du då inte mitt svar? Är detta en censurblogg?

Svaghet igen?

Ibrahim sa...

Judisk mark? Vilken judisk mark? Judar ägde 6% av Palestina. Efter 1948 hade de mer än 50% i sin ägo.

Nej, jag sa aldrig att judar inte hör hemma i Palestina. Jag sa att europeiska judar inte hör hemma i Palestina. De hör hemma i Tyskland, Polen, Frankrike och andra europeiska länder de bodde i.

Sanningen är att dessa extremister som vi känner till som sionister ockuperar Palestina, och att de hotar andra arabländer varje dag. Det är inte så konstigt att arabländerna också beter sig våldsamt. Om du tycker att krig ska avgöra konflikter är det bra. För snart kommer araberna krossa sionisterna, väldigt snart. Då får vi se om du tänker hålla dig kvar vid att krig får avgöra tvister.

Det finns ingen judisk stat. Israel är en ateistisk stat baserad på sionismen, som är också baserad på någon sekulär smörja. Sionister har kapat Judendomen på samma sätt som al-qaedister kapat Islam.

Marcus sa...

Fel igen. Och dövhet igen.

Judarna ägde 7 procent av marken (bl.a. pga att det i de flesta områden var förbjudet för judar att äga mark, precis som de antisemitiska lagarna i Europa), och araberna ägde 20 procent. Resten var statlig mark under den ottomanska regimen.

Som jag sade till dig så KÖPTE judiska bönder sedan mark av araber som SÅLDE. Capisc?

Gällande europeiska judar i exil så har de givetvis samma rätt att invandra till det brittiskstyrda mandatet som araber från grannländerna hade att invandra. Så ditt resonemang faller platt.

Idag, när Israel är en återupprättad stat så bestämmer Israel om sin invandringspolitik på samma sätt som Sverige bestämmer om sin. Eller Jordanien (som ligger på 80 % av mandatområdet) om sin. Israel har bestämt att alla medlemmar i det judiska folket som vill återvända från den påtvingade exilen till det judiska folkets 3000-åriga hemland har rätt att göra det.

Sverige har bestämt att vi ska vara världens största importerare av araber från Irak (och de palestinska områdena).

Och Jordanien och den palestinska myndigheten+Hamas har bestämt att man inte får köpa mark i Jordanien/Västbanken/Gaza om man är jude. Det är med andra ord en rasistisk arabisk apartheidlagstiftning i Jordanien/Västbanken/Gaza.

Detta är fakta. Sedan kan du ha en åsikt, men om du inte begriåer fakta, eller försöker blunda för dem, så blir du bara en impotent agitator. Något svagare än det finns inte.

Ibrahim sa...

Marcus. Du vill väl ha fakta?

Palestina kallas Israel numera, det är fakta. De flesta som bor i "Israel" är européer, inte araber eller hebréer. Det är fakta.

De har stulit Palestina. Jag skiter i om det inte fanns någon palestinsk stat, för västvärlden lät inte araber bilda stater. Det var ju västvärlden som lät bilda den sionistiska staten Israel. Det är så partiskt att ordet inte räcker till.

De som försvarar Israel bör spärras in. Så enkelt är det. Israel är en terroristregim som ockuperar och dödar. Det borde även det "demokratiska" väst förstå.

Marcus sa...

"De flesta som bor i "Israel" är européer, inte araber eller hebréer."

Vad snackar du om? De är judar (det judiska folket). Varken araber eller "araber" (och varför skulle de vara araber. Araber är kolonisatörer i området, och kom från Arabien. De är inte ursprungsbefolkning).

Judarna kommer tillbaka, och de är områdets ursprungsbefolkning och ägare. Araberna är/var nomader som tagit sig dit under de senaste generationerna.

Ibrahim sa...

Faktiskt, de flesta judar (ca 80%) är khazarer som hör hemma i Kaukasus under slutet av antikens tid.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Khazarer

Araber blandades mycket med de andra folken i mellanöstern, så pass mycket att det blev bara ett folk, araberna. Så det är bara araber och européer som försöker ta kontrollen över al-Quds, Islams tredje heligaste plats.

Marcus sa...

Det där med khazarer är bara komiskt. Det var ett folk som konverterade till judendomen. De var ganska få.

Med samma logik kan jag säga att muslimerna bara är malaysier och nigerianer.

Det finns inget folk med längre koppling till sitt land än judarna till Eretz Yisrael. Vare sig du accepterar det eller inte.

Lycka till.

Marcus sa...

"Jag skiter i om det inte fanns någon palestinsk stat, för västvärlden lät inte araber bilda stater."

Ha! Den var bra!

Här är några av de konstruerade stater som västvärlden skapade: Jordanien (som ligger på 80 % av det judiska nationalhemmet och det palestinska mandatområdet), Libanon, Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Irak (Mesopotamien), Abu Dhabi m.fl. m.fl.

Marcus sa...

"al-Quds, Islams tredje heligaste plats"

I Jerusalem fanns det ingen moské förrän 65 år EFTER att koranen kom. Därför kan inte den "avlägsna moskén" som nämns i koranen vara al-aqsamoskén. Det handlar sannolikt om moskén i Medina (=den judiska staden Yathrib i dganes Saudiarabien).

När uayyaderna i Syrien, några sekler efter Mohammeds död, ville skifta maten från Mecka till Syrien, så hittade de på att den avlägsna moskén i koranen avsåg aqsamoskén i Jerusalem. Det var en maktkamp mellan Damaskus och Mecka. Men det är ett påhitt.

Jerusalem är inte det judiska folkets tredje, femte, elfte, nittoandra eller sextonde heligaste plats. Det är det judiska folkets och judendomens mest heligaste plats och födelseplats!

Ibrahim sa...

Du har en livlig fantasi. Jag tycker att du ska skriva romaner. Skulle säkert gå bra för dig...

Al-Quds moskén har varit en helig plats för muslimer i mer än 1000 år. Om någon försöker ta moskén, kommer vi slå tillbaka. Så enkelt är det.

Ibrahim sa...

Dessutom var västvärldens ockupation av mellanöstern också olaglig. Deras politik har gått ut på att ockupera mark och ge den till kolonisatörer från Europa.

Marcus sa...

"Om någon försöker ta moskén, kommer vi slå tillbaka."

Du och vilken armé?

Skämt åsido. Israel garanterar rätten för muslimer att be i aqsamoskén. Tyvärr har man till och med installerat apartheidlagar som gör att judar inte kan nå judendomens heligaste plats annat än vid speciella tider. Detta är en skandal, och måste bort.

Men Israel är det enda landet som visat respekt för allas religioner i området.

Det judiska folket är som kvinnorna som Salomon dömde om vårdnaden av ett barn, som två kvinnor hävdade var deras. Det var den verkliga modern som övergav vårnaden till bedragaren när de hotades med att barnet skulle klyvas mitt itu. Den som verkligen var barnets mor brydde sig mer om barnet än bedragerskan.

Så är det med Jerusalem. Staden är det judiska folkets eviga huvudstad. De arabiska kolonisatörerna kräver en del av den judiska staden, och Israel har redan gett de rätten att be vid aqsamoskén, trots att det är ett fuskbygge som upprättats ovanpå det judiska Templet.

Men judarna är ett starkt folk som vågar ge rättigheter även till muslimer.

Det beror på att Jerusalem är judarnas stad och att den alltid kommer att förbli så.

Marcus sa...

"Om någon försöker ta moskén, kommer vi slå tillbaka."

Som sagt, baserat på en lögn från den syriska dynastin Umayyaderna.

Hur känns det för dig? :)

Marcus sa...

"Al-Quds moskén har varit en helig plats för muslimer i mer än 1000 år."

Haha!

Vill du att jag ska skicka dig bilder på hur al-aqsamoskén såg ut innan Israel återupprättades? Helt övervuxen med gräs och fallfärdig! Jag har fotografierna!

Så mycket brydde sig muslimerna om umayyadernas lögn.

Marcus sa...

"Dessutom var västvärldens ockupation av mellanöstern också olaglig."

Inte mer olaglig än det muslimska Ottomanska Imperiet, med bas i Konstantinopel (Istanbul). En av mänsklighetens största imperium och ockupationsmakter. Slå upp det i en uppslagsbok om du inte vet vad det är.

Det muslimska imperiet hade anslutit sig till Tyskland i kriget, och förlorade. Kort och gott. Därmed styckades den muslimska imperialistiska ockupationsmakten (Ottomanska Imperiet) upp och gavs till dess befolkningar både på Balkan och i Mellanöstern, däribland judarna och araberna.

Ibrahim sa...

Det Ottomanska riket var egentligen ett kalifat som enade världens muslimer. Det gjorde de i flera hundra år, tills sionisterna kom och skapade inbördeskrig. Se Irak, Libanon, Afghanistan, Sudan o.s.v..

Jerusalem är en mycket gammal stad som under nästan hela sin tid behållit den gamla arkitekturen. Gamla städer i mellanöstern brukade låta naturen beblandas med byggnaderna. I Beirut hade varje hus en trädgård fram tills mitten av 50-talet. Om du tycker att det är fel på gräs och moskéer tycker jag att du bör söka upp en läkare.

Ibrahim sa...

Att du anser att Israel är ett rättvist land är en skandal, och bör vara straffbart. Måste jag påminna dig om att de "rättvisa" israelerna har utplånat flera hundra städer och byar, och utplånat den kristna palestinska befolkningen helt och hållet?

Judar har alltid haft tillgång till deras heliga områden, även innan sionismens tid. Den enda skillnaden är att sionister idag förtrycker de inhemska invånarna för att ge mer plats åt européer som saknar medmänsklighet.

Vi alla vet att Israels dagar är räknade. Jag kan känna hur sionister darrar av rädsla från flera meters avstånd. De vet att deras förtryckarregim är på väg att kollapsa. Vilken armé? Du, vad sägs om Islams armé, den som är redo att slåss för muslimers rättigheter?

Marcus sa...

"Det Ottomanska riket var egentligen ett kalifat som enade världens muslimer. Det gjorde de i flera hundra år, tills sionisterna kom och skapade inbördeskrig. Se Irak, Libanon"

HAHA!!!!

"Libanon" och "Irak" fanns inte under tiden för det Ottomanska Imperiet!

Och nu hävdar du alltså att det är judarna som ligger bakom hatet mellan araberna i Libanon, och med druserna och maroniterna? Och mellan kurderna och shiiterna och sunniterna i Irak. Haha!

Ni hatar varandra. Ni hatar alla!

Marcus sa...

"Om du tycker att det är fel på gräs och moskéer tycker jag att du bör söka upp en läkare."

Å ena sidan vill ni ha stora höga, ståtliga minareter (inte mig emot).

Å andra sidan tycker ni det är OK om det växer ogräs på ett fallfärdigt moskéruckel :)

Ibrahim sa...

Det finns bevis på att sionister ligger bakom inbördeskrigen. Glöm inte de välkända orden "Divide and Conquer".

Libanon och Irak fanns, men inte som självständiga stater. De hade inga bestämda gränser heller. Men länder brukar inte komma ur tomma intet heller...

Jag anser inte att det där är ogräs. Nu kan det vara så att folk har olika syn på vad ogräs är. Du har nog en extrem sådan.

Marcus sa...

Du har mycket att lära. Men hatet har förblindat dig, liksom också din religiösa extremism.

Din rasism mot det israeliska folket är påtaglig. Det är det bästa beviset på Israels behov av självförsvar, och att palestinierna och arabvärlden inte kan räkna med några israeliska eftergifter förrän de själva bevisar till israelerna att de vill ha fred att de erkänner Israels rätt att existera som det judiska folkets nationalhem, och att de för evigt tar avstånd från terrorism.

När de har gjort det kan Israel börja diskutera vilka riskabla säkerhetseftergifter och territoriella eftergifter man eventuellt kan göra. Men det är som sagt aggressorerna och terroristgrupperna/regimerna som först måste bevisa sin fredsvilja.

"Tack vare" hatare som du kommer det inte att inträffa på mycket länge. Kanske om 500 eller 1000 år.

Israel har inte bråttom.

Ibrahim sa...

Jag anser att det är du som är rasistisk och att det är du och dina Israel-vänner som bör ta avstånd från ockupation och terrorism. Det första ni bör göra är att lämna tillbaka all land till palestinierna och be om ursäkt för alla åren av elände och misär ni utsatt palestinierna för.

Sen kan ni komma och diskutera lösningar.

Iyad sa...

Marcus, Koranen nämner faktiskt al-aqsa moskén. Om du läser på arabiska så står det exakt "masjid al aqsa". Om du inte kan läsa arabiska så varsågod lyssna istället.

http://www.koranensbudskap.se/translations.aspx?chapterID=17&verseNr=1&langID=


Al-aqsa mosken byggdes först av profeten Salomon (frid vare över honom). Att muslimerna 100 år efter profeten Muhammed (frid vare över honom) utvecklade moskén och gjorde den större är en annan sak.