Politik och mellanöstern: Gatustrid mellan Hamas och en salafistisk grupp

15 augusti 2009

Gatustrid mellan Hamas och en salafistisk grupp

Efter fredagsbönen uppstod en väpnad konflikt mellan Hamas säkerhetsstyrkor och en milisgrupp i gränsstaden Rafah i Gaza-remsan. Enligt källor barrikaderade sig milisgruppen, troligen "Jund Ansar Allah" (enligt BBC) i en moské när en häftig strid uppstod mellan gruppen och säkerhetsstyrkor tillhörande Hamas. Enligt källor uppmanade imam Abdul Latif Musa till införandet av Sharialagar (deras version av lagar) och kritiserade Hamas alltför "liberala" politik. Minst 13 personer uppges ha dödats och uppemot 60 skadats i striderna.

Den här konflikten är överraskande. Många salafistiska grupper har intagit mer lugna positioner på senare tid. Men något lömskt är på gång i Gaza-remsan, för "Jund Ansar Allah" är nämligen en grupp inspirerad av al-Qaida, på samma sätt som gruppen Fatah al-Islam inspirerades av al-Qaida innan den belägrade staden Nahr al-Bared i norra Libanon. USA, Israel och Saudi Arabien har länge försökt bryta ner Hamas. De ville hellre se Fatah bilda en regering i stället. Efter konflikten mellan Hamas och Fatah 2007 har de båda grupperna återigen kommit mer och mer överens. Fatahs kongress i veckan visade också mer framtidstro för ett palestinskt enande, mot staten Israel.

Att den här al-Qaida inspirerade gruppen nu slår till i Gaza-remsan är förvånande eftersom det här är det sista man skulle kunna tänka på. Att al-Qaida hellre slår till i Gaza-remsan i stället för ockuperade Palestina visar att al-Qaida och de som inspireras av al-Qaida har helt andra mål. Den här bilden vill al-qaedister inte ge ut, eftersom deras Jihad mot judar och amerikaner är "viktigast av allt", säger de. Den här konflikten är ett ytterligare bevis på att al-Qaida samarbetar med staten Israel.

Det är en till sak jag funderar på. Hamas har stämplats som en fundamentalistisk organisation av västvärlden. Men salafister ser Hamas som en "liberal". Hur kommer det sig? Är gruppen "Jund Ansar Allah" så fundamentalistisk att Hamas kan beskrivas med samma ord som västvärlden? Det här lär göra många Hamas-kritiker väldigt upptagna med sina jobb framöver.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/08/200981420417893961.html


http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8202553.stm

15 kommentarer:

Anonym sa...

Sorgligt , Vad är det med dessa människor egentligen ? Hur kan man döda sina egna bröder , Hur fan kan man ha tanken att trycka på avtryckaren riktat mot din broder.

Muslimer som dödar Muslimer !

Sick !

Ibrahim sa...

Det finns många muslimska ledare som gärna vill sprida sina egna versioner av Islam med våld, med amerikanska dollars i fickorna...

Iyad sa...

Dessa människor är inte salafister. De kallas extrema salafister. Salafistiska grupper i Saudiarabien, Kuwait och många andra salafistiska lärda runt om i världen har kritiserat denna gruppen och sagt att deras tankar är extrema och går helt emot Islam. Så skilj på salafister och extrema salafister. Jag själv klassas som en salafist och avstår lätt från sådana här extrema grupper som inte har någonting med Islam att göra. Hamas är på rätt spår och är i rätt riktning. De är inte perfekta, men hallå vem är perfekt? De gör sitt bästa och de lever under en svår situation med blockad och hela köret.

Personligen tror jag inte denna gruppen blir finansierade av USA eller andra länder. De gör inte det för pengarnas skull. De HAR en extrem syn och jag som följer lokala palestinska nyheter från Al-aqsa tv-kanal dagligen (Hamas tv- kanal) vet vad jag snackar om. Denna gruppen är inte ny och Hamas och denna extremistiska grupp har haft dialog i flera månader och Hamas har föröskt övertyga dessa människor att deras tankar är fel och strider mot Islam. De har extrema tankar, fel uppfattning om Islam. De handlar efter vad dem tror på. Och de tror fel. De gör de inte för pengarna.

Ibrahim sa...

Okej, mitt fel. De ser sig själva som salafister, och självklart har jag aldrig sagt att alla salafister är likadana.

Vad jag reagerade dock på är att de inspirerats av al-Qaida. Al-Qaida har genomfört fler än 20.000 dåd i de muslimska länderna, men har än inte angripit israeliska mål. Det närmsta de kommit är Sharm el-Sheik, ett populärt resmål för israeler, men även i dessa attacker var muslimer målen. Att destabilisera Gaza-remsan går hand i hand med sionistisk/neokonservatistisk politik.

Iyad sa...

Ja men en extrem person/grupp ser ju såklart inte sig själv som extrem. Han tror ju att han är på rätt spår. När det kommer till Al-qaida i Irak och Afghanistan så är det en mycket mer abstrakt konflikt. Tror ingen vet 100% vem dessa människor är. Men en sak är säker. Det finns de som krigar endast mot utländska trupper och förrädare. Men sen finns det de grupper som även ger sig på civila.

Ibrahim sa...

Förvånar mig inte om dessa människor tror sig göra rätt, det är ju därför de beter sig så och dödar oskyldiga människor.

Jag tycker att de ska läsa Koranen igen.

Iyad sa...

Ja, jag tycker majoriteten av den muslimska världen ska läsa Koranen. För det är nyckeln till seger.

http://www.youtube.com/watch?v=hOrDZJdM93o

Anonym sa...

Exakt , Ibbe. Al-Qaida har utfört tiotusentals dåd men ingen av dessa dåd har inträffat i Israel.

Vi ska inte glömma att As-Sahab är en mediaorganisation skapad av USA !

Anonym sa...

As your faith is strengthened you will-power unearth that there is no longer the emergency to be suffering with a sense of oversee, that things thinks fitting stream as they will, and that you drive course with them, to your monstrous appreciate and benefit.

Anonym sa...

A man begins scathing his perceptiveness teeth the initially without surcease he bites on holiday more than he can chew.

Anonym sa...

As your conviction is strengthened you will find that there is no longer the emergency to have a discrimination of oversight, that things commitment stream as they will, and that you purpose course with them, to your extraordinary delight and benefit.

Anonym sa...

A humankind begins cutting his insight teeth the first often he bites on holiday more than he can chew.

Anonym sa...

As your conviction is strengthened you will-power declare that there is no longer the emergency to take a discrimination of repress, that things will bubble as they see fit, and that you discretion flow with them, to your great delight and benefit.

Anonym sa...

A humankind begins sneering his perceptiveness teeth the initially without surcease he bites on holiday more than he can chew.

Anonym sa...

A humankind begins scathing his discernment teeth the earliest without surcease he bites off more than he can chew.