Politik och mellanöstern: Israel rustar för nytt krig

27 augusti 2008

Israel rustar för nytt krig

Vi har nått en tidpunkt full av krig, konflikter och blodspillan. Västvärlden har tappat vettet och har börjat hota Ryssland dag in och dag ut. Plötsligt är det "fel" att erkänna nya stater, något som väst nu gjort i 60 år med stora leenden riktade mot FN och de mänskliga rättigheterna.

Israel är kända för att köpa en massa toppmoderna vapen. I våras skulle amerikanska politiker ändra lagen för att tillåta försäljningen av F-22 Raptor till Israel. F-22 Raptor är ett av världens mest avancerade flygplan som byggs för försäljning. Den enda tre kandidaterna till prispallen förutom F-22 är F-35 (eller F-35B), Sukhoi Su-37 Flanker och Su-47 (som inte är i serieproduktion ännu). Idag finns det bara ett enda exemplar av F-35 som går att flyga.

De senaste dagarna har Israel bestämt sig för att även köpa F-35A och F-35B stridsplan. F-35B flygplan kan startas vertikalt. Alltså är israelerna rädda för att deras flygplatser kan angripas vid krig. De har även bestämt sig för att köpa amerikanska stridsfartyg som klarar av att avfyra flera kärnvapen stridsspetsar samtidigt. Tydligen är israeliska regeringen villig att använda sina kärnvapen. Varför skulle man annars betala stora summor, särskilt när Israels ekonomi är på rekordlåg nivå?

Hizbollah och Syrien har känt till det här. Båda har skaffat nya vapen. Syrien har inlett ett ännu närmare samarbete med Ryssland, och det tjänar även Hizbollah på. Grannlandet är idag ett land att räkna med i ett större, regionalt krig. Syrien har vägrat att överge Iran, Hizbollah och Hamas.

Med den nya kapprustningen mellan väst och Ryssland, och Israels ständiga provokationer mot mellanöstern lär ett krig startas i hela regionen.

Inga kommentarer: