Politik och mellanöstern: Sanktioner mot Iran tyder på amerikansk svaghet

09 juni 2010

Sanktioner mot Iran tyder på amerikansk svaghet

Idag röstades nya sanktioner mot Iran igenom i Säkerhetsrådet. 12 länder röstade för. 2 röstade emot. De är Turkiet och Brasilien. Libanon valde att lägga ner sin röst, vilket egentligen aldrig borde ha hänt då landets representant Nawwaf Salam begick tjänstefel. Hans jobb var att förklara att en oenighet dominerade i regeringskabinetten i Beirut och att landet därför inte kunde ta ställning i röstningen. Han ska avskedas enligt rapporter från Beirut.

Hur som helst. En klar majoritet av medlemmarna röstade för sanktionerna, trots att sanktioner mot Iran tidigare visat sig vara verkningslösa. Men att Ryssland och Kina svängt om från att vara "öppna gentemot Iran" till att bli lika stenhårda som självaste USA säger mig mycket. Det tyder på osäkerhet gentemot Iran. Detta trots att Iran, Turkiet och Brasilien skrev på en historisk överenskommelse för bara någon månad sen. I överenskommelsen ska Irans 1200 kg låganrikad uran skickas till Turkiet, som senare skickar tillbaka höganrikad uran. Då USA tidigare var "orolig" över Irans vilja att anrika sin uran borde denna överenskommelse ha kommit som en lättnad. Men det gjorde den inte.

För att förstå detta övertydliga förakt mot Iran måste man komma ihåg USA:s relationer med Israel. Som jag tidigare argumenterat är det Israel som är nyckeln i den pågående Iran-hetsen i västvärlden. Ett bevis på detta är Säkerhetsrådets ovilja att diskutera israeliska kärnvapen. Medan Iran har skrivit på Icke-spridningsavtalet har Israel inte gjort det. Säkerhetsrådet siktar därmed fel, men jag tror inte att det är ett omedvetet fel. Det här tyder på att jag har haft lite fel i mina påstående att Israel är den verkliga supermakten. USA verkar fortfarande ha lite av sin passion för att leka världspolis. Men det blir intressant att se hur länge det fungerar för amerikanerna.

Under 2002 började Bushadministrationen påstå att Irak hade massförstörelsevapen. I stället för att utvidga sanktionerna mot landet angrep USA landet. Idag påstår USA att Iran är på väg att bygga massförstörelsevapen. FN fann aldrig några massförstörelsevapen i Irak, och de fann inte heller något som styrker USA:s påstående om att en iransk atombomb är under konstruktion. USA har dock valt att inte angripa Iran militärt. Ett tecken på svaghet?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article7269523.ab

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=141305&language=en

Inga kommentarer: