Politik och mellanöstern: Slutet för Fatah?

24 januari 2011

Slutet för Fatah?

Al-Jazeera avslöjade igår att de Palestinska myndigheterna och Fatah erbjöd den israeliska ockupationsregimen nästan hela östra Jerusalem under 2008.[1] Erbjudandet hölls hemligt och var förmodligen avsedd att stärka partiet ifall det gick i hamn. Men det gjorde det inte. Israel vägrade att gå med på erbjudandet. Varför dem vägrade försöker jag förklara senare i denna artikel.

Fatah har i mer än två årtionden satsat på att uppnå fredliga lösningar med Israel. Till en början gick det rätt bra. Initiativen på 80-talet ledde senare till det historiska Oslo-avtalet vilket byggde på idén om en tvåstatslösning med Jerusalem som båda staternas huvudstad. Det var tänkt att huvudstaden skulle vara odelad och på sikt sudda ut de övriga gränserna mellan Israel och Palestina. Men när den dåvarande israeliska premiärministern Yitzhak Rabin mördades av en sionist var det slutet på Oslo-avtalet.

Några år senare tog sig kandidaten till premiärministerposten Ariel Sharon in i al-Quds området med hundratals poliser vilket satte igång den andra intifadan. Vid den tidpunkten kunde man konstatera att fredsinitiativen var så gott som döda. Intifadan berodde också på befrielsen av södra Libanon. Några månader före intifadan kapitulerade israeliska trupper från södra Libanon (undantag Sheeba-regionen) vilket fick den israeliska armén att verka svag.

Fatah hamnade i strider med den israeliska armén, men storfavoriten var Hamas som vann landets parlamentsval i januari 2006. Det som drev Fatah till att mjukna upp så pass mycket var förmodligen ett desperat behov av goda partipolitiska resultat. Medan palestinierna i allmänhet fortfarande ser väpnat motstånd som den enda lösningen försöker en av landets dominerande partier att istället resonera med Israel. Dock utan resultat.

Israel å andra sidan vill inte ha fred. Sionisternas dröm är att styra allt mellan floderna Nilen (Egypten) och Eufrat (Irak), och alltså inte enbart Palestina. När israelerna tvingades kapitulera från Libanon 2000, och återigen 2006 visade det sig att denna dröm är omöjlig att infria. Men sionisterna anser att palestinierna är svaga och envisas därför med att inte ingå i fredslösningar med Palestina. Jerusalem må vara ytterst viktig för sionisterna, men deras mål är inte att enbart ta över hela staden. De vill att varenda icke-judisk medborgare inom hundratals kilometer från staden ska lämna sina hem. Förmodligen vill sionisterna skapa en 'buffertzon' som kanske når så långt som den jordanska huvudstaden Amman.

De Palestinska myndigheterna och Fatah har nekat till al-Jazeeras avslöjande. Men oavsett vad tror jag att stödet till Fatah kommer att minska ytterligare. Hamas har fortfarande störst stöd, och det är så för att palestinierna helt enkelt vill att motståndsmän ska fylla ledarrollen. Det senaste avslöjandet kan därmed innebära att Fatah förlorar det sista stöd det har kvar.

(OBS att det var de Palestinska myndigheterna som gav eftergifter till Israel enligt al-Jazeeras avslöjande. Men inom organisationen PLO är det Fatah som är det största partiet, och därmed det dominerande. PLO lär ta skada av avslöjandet, men jag tror att det är främst Fatah som påverkas.)

Inga kommentarer: