Politik och mellanöstern: Saad al-Hariri och USA tänker inte kompromissa om Hizbollah

12 januari 2011

Saad al-Hariri och USA tänker inte kompromissa om Hizbollah

Det talas om att oppositionen i Libanon tänker lämna regeringskabinetten idag. Om de verkligen har gjort det kvarstår att se fram tills kvällen, men det verkar bli så. Saudi Arabien och Syrien har under en längre tid hållit möten om Libanon och till en början såg det ljust ut. Det positiva resultatet förväntades nu i mitten av januari, men nu sägs det plötsligt att diskussionerna mellan länderna har nått en återvändsgränd. Oppositionen gick då snabbt ut och krävde av premiärministern Saad al-Hariri att hålla ett möte ministrarna emellan för att diskutera säkerhetsläget, varav specialdomstolen för Libanon (STL) som är huvudämnet. Premiärministern vägrade dock och åkte till USA istället, efter ett tidigare besökt i Saudi Arabien. Trovärdigheten för Saad al-Hariri ifrågasätts nu, och oppositionen upplever att de viktiga säkerhetsfrågorna nonchaleras.

Den syriska tidningen al-Watan påstod häromdagen att STL kommer att publicera sin slutrapport nu på lördag, där de kommer att anklaga Hizbollah för mordet på Rafik al-Hariri i februari 2005.[1] Hizbollah har sedan de första anklagelserna nekat och riktat misstankar mot Israel. Det finns en allmän tro att Israel ligger bakom mordet, med motiv att splittra landet. Israel ser Hizbollah som ett hot och vill mycket gärna se ett internt motstånd mot organisationen, både från andra politiska partier och sina egna anhängare. Ett liknande och tydligt exempel är Israels stöd till den "gröna rörelsen" i Iran under upploppen. Med splittring hoppas israelerna på att fortsätta dominera hela regionen.

Det råder också en allmän tro att västvärlden stödjer Israels agenda avseende Libanon och Hizbollah. USA, Storbritannien och Tyskland är de länder som stöttat tribunalen STL mest. Det är som Hizbollahs ledning  brukar säga - att STL inte längre är en juridisk institution, utan snarare ett politiskt kort med motivet att åter försätta Libanon i inbördeskrig. Senast Israel försökte lägga Libanon under sig pågick ett inbördeskrig i landet. Fyra år tidigare, nämligen 1978, lyckades libaneserna slå ner alla israeliska invasionsförsök. Israelerna har förstått att Libanon med Hizbollah i spetsen är omöjlig att ockupera, vilket gäckar regimen i Tel-Aviv.

Som tidigare nämnt besöker Saad al-Hariri just nu USA, Israels närmaste allierade. USA har länge gett sig in i Libanons inrikespolitik. President Barack Obama och många av hans medarbetare har också många gånger uttryckt stöd till STL, trots libanesernas och arabernas minimala tillit till tribunalen. Som det ser ut idag ligger USA bakom krisen i landet. Inom några dagar kommer Hizbollah att anklagas för ett mord som Israel högst sannolikt begick. Samtidigt när det finns bevis på israelisk delaktighet vägrar både STL och alla andra västerländska ledare att medge om att den nuvarande versionen (om Hizbollah i mordet) är orimlig och kan ej försvaras vetenskapligt eller juridiskt. Som tidigare nämnt i denna blogg arbetar STL utifrån teorin att Hizbollah är skyldig, och att tribunalen därför sökt efter det minsta beviset i snart två år, men förgäves. Hizbollah har å andra sidan presenterat bevis, vilket framgår i min artikel "Hizbollah presenterar bevis: Israel bakom Hariri-mordet" den 9:e augusti ifjol.[2]

Beviset till trots fortsätter den löjliga tribunalen jaga Hizbollah för ett mord som organisationen flera gånger nekat till. Det mest intressanta är att massmedier faktiskt följer upp israeliska mord (som mordet på Hamasledaren al-Mabhouh ifjol), så man (det gör jag) utgår ifrån att politikerna vet minst lika mycket om Israels mordpolitik. Men än idag, snart sex år efter de fruktansvärda morden på Rafik al-Hariri och ett 20-tal andra personer finns det ingen västerländsk ledare eller journalist som vågar åtminstone teorisera om en eventuell israelisk inblandning. STL har blivit ett politiskt redskap i jakten på Israels fiender. I slutändan skadar detta en institution som västvärlden håller högt, nämligen FN. Tribunalen är FN-sanktionerad och arbetar i dess regi. Nu när folk har insett att STL har blivit politiserad; hur tror du att arabvärlden/den muslimska världen ser på FN om några dagar? Hur kommer världen att reagera när den överstatliga organisationen FN sätter länder i brand bara för att göra några ockupanter i Jerusalem och Tel-Aviv glada och nöjda?

Hur blir det med de internationella lagarna och de mänskliga rättigheterna, vilket vartenda land måste respektera, när en tribunal finansierad med amerikanska skattepengar ger sig på oskyldiga människor vars enda brott är att de gör motstånd mot Israels ockupationspolitik? Vi kan idag teorisera om att Libanon kommer att ha det svårt framöver, vilket jag skulle hålla med om. Men jag tror att hela världen kommer att få det svårare om STL visar sig vara den libaneserna befarar den för att vara - ett israeliskt redskap. Israel har bevisligen begått massor av brott mot de internationella lagarna och mot de mänskliga rättigheterna. Ändå slipper de undan, och utöver det fortsätter flera västerländska länder försvara detta kriminella beteendet. Samtidigt ger man sig på Hizbollah för att de försvarar sitt land, Hamas för att de försvarar sitt folk och sitt land och Iran för att de vill bygga kärnkraftverk. Vi lever i en laglös värld, och i en sådan värld gör STL inga saker bättre.

Den enda lösningen vore om STL valde att gå tillbaka till ruta ett och arbeta utifrån de juridiska normerna. I så fall lär de hitta de verkliga skurkarna, istället för att låta de gå fria.



Artikeln är baserad på följande rapporteringar:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att du är helt ute och cyklar. Du har inga som helst belägg för dina påståenden, och dina avsikter är genomskinliga då du hela tiden hävdar att hizbollah har rätt och alla andra har fel. Ingenstans visar du på att man faktiskt kan kompromissa, som i detta fall oviljan att utreda vad eller vilka som var bakom mordet på Rafik Hariri. Mordet på mannen som byggde upp det sargade landet efter 15 år av inbördeskrig. Ingen tacksamhet, ingen sympati med den sittande primärministern och hans regering. Det är så uppenbart att din falang är bakom mordet. Har man inget att dölja så är man inte heller något att frukta. Hizbollah har ingenting med Libanon att göra då de ständigt visar sitt missnöje genom att be sin sekt att hoppa av från regeringen. Iran är vart hizbolla hör hemma!

Ibrahim sa...

Jag tillhör ingen falang. Jag tittar istället på vilka bevis som finns och vilka aktörer som finns. Sanningen är (vilket massmedier verkligen inte vill tala om) att Sayyed Hassan Nasrallah var en nära allierad med Rafik al-Hariri under de senaste åren. Att landets främste shiialedare kom överens med landets främsta sunniledare var en gaffel i sionisternas ögon. Enighet är det sista sionister vill ha.

Det handlar inte om missnöje mot Hariri-familjen, utan om missnöje mot en premiärminister som till synes tar sina order från Saudi Arabien, USA och Frankrike. Inte nog med att det valfuskades i det senaste valet, vilket oppositionen nu har glömt bort i politiska stabilitetens namn. Utöver det finns det många pro-israeliska politiker som kräver mer och mer och mer.

Israelkramerande hör hemma i "Israel" och bör inte finnas någon annan stans. Om du irriterar dig på "missnöje" vill jag påminna dig om vilka det var som skickade israelerna ut från södra Libanon.