Politik och mellanöstern: Israels ambassad i Kairo stormad av demonstranter

10 september 2011

Israels ambassad i Kairo stormad av demonstranter

Under natten till lördagen stormade hundratals demonstranter den israeliska ambassaden i Kairo. Det var kulmen på flera månader av protester mot landets fredsavtal med ockupationsregimen Israel. Journalister på plats rapporterar att minst 18 personer dödades och över 1.000 skadades, varav 300 poliser. Dessutom har gisslan tagits av demonstranterna.

Det extrema polisvåldet mot demonstranterna kommer mycket väl att jämföras med den avsatte Mubaraks våld mot sina medborgare i vintras. Det har därmed visat sig att den nuvarande militärregeringen i Kairo inte har folkets stöd, och nattens våld kommer definitivt att leda till en ny revolution. Som jag sade i redan i vintras kommer demonstranterna inte sluta tills den dagen då fredsavtalet rivs.

Slutligen är det hög tid att än en gång påpeka att den "arabiska våren" inte prioriterar "demokrati" eller "mänskliga rättigheter". Vad araberna vill ha är ära och heder, och de kan de enbart erhålla genom att befria Palestina från den israeliska ockupationen. Demonstranter över hela arabvärlden slåss mot korrupta ledare som vill behålla sina relationer med Israel.


Inga kommentarer: