Politik och mellanöstern: Hizbollah presenterar bevis: Israel bakom Hariri-mordet

09 augusti 2010

Hizbollah presenterar bevis: Israel bakom Hariri-mordet

Under en presskonferens på måndagskvällen presenterade Hizbollahs ledare, Sayyed Hassan Nasrallah bevis på israelisk delaktighet i mordet på före detta premiärministern Rafik al-Hariri den 14:e februari 2005. Nasrallah avslöjade att en man vid namnet Ahmed Nasrallah (ej besläktad med Hizbollah-ledaren) försökte lura Rafik al-Hariri att Hizbollah ville mörda honom, detta i syfte att kontrollera hans konvojer på väg till och från jobbet. Han flydde senare till Israel vilket är ett bevis på Israels skuld. Hizbollah visade ett videoklipp från 1996 där Ahmed Nasrallah erkände detta.

Hizbollah-ledaren fortsatte med att berätta om en räd Hizbollah genomförde mot israeliska kommandostyrkor som landade på den libanesiska kusten söder om Sydon 1997. Han avslöjade att rädens framgång berodde på organisationens förmåga att avlyssna israeliska spionflygplan. De spionplanen sänder bilder till israeliska operationssalar i realtid, och Hizbollah lyckades hitta frekvensen dessa bilder skickades genom. Den räden slutade med att 14 israeliska kommandosoldater dödades. Bara en överlevde och lyckades nå till evakueringshelikoptern.

Hassan Nasrallah visade sedan flera videoklipp som filmades med israeliska spionplan. Många av videoklippen visade politikers och armégeneralers hem, vilket bevisar att Israel spionerar på viktiga personer i Libanon. Israeliska spionplan filmade också norra delarna av Beirut, i synnerhet området runt St. George Hotel, där Rafik al-Hariri mördades av en bilbomb. Israelernas intresse runt Rafik al-Hariris rutter till och från hans hem är Hizbollahs starkaste bevis på israeliskt deltagande i hans mord.

Nasrallah fortsatte med att avslöja en handfull spioner som jobbat med israeliska Mossad. Många av dessa, som nu lever i exil i Israel, spionerade på politiker och generaler, och fick då och då i uppgift att flytta sprängämnen till av israelerna förutbestämda ställen.

Presskonferensen drog till sig ett hundratal journalister från arabvärlden. Miljontals människor såg den på TV och via Internet. Hizbollahs avslöjande lär skapa oro i Israel, som länge arbetat för att starta ett nytt inbördeskrig i Libanon. Detta delvis genom den internationella domstolen, kallad Special Tribunal for Lebanon. STL sanktionerades av FN kort efter mordet våren 2005. Men det tog 3 år förrän domstolen tog fysisk form. Sedan dess har den arbetat exklusivt utifrån att Syrien och Hizbollah är skyldiga, men utan bevis. 2 år har gått och ingen står åtalad idag.

STL:s misslyckande beror på israelisk infiltration. Israeliska politiker som Ehud Barak har använt STL för att sprida kaos i Libanon, och trots det beviset Hizbollah nu presenterat finns det en stor chans att det ignoreras till fördel för israelernas agenda. Men det vägrar Hizbollah att acceptera, och har arbetat hårt för att krossa lögnerna sådda av israelerna.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=149742&language=en

2 kommentarer:

Anonym sa...

Må Gud belöna dig och din familj för detta blogginlägg. Världen behöver fler människor som dig. Keep going och fortsätt kriga mot rättvisa.

/Samer

Ibrahim sa...

Tack för ditt stöd.