Politik och mellanöstern: Arabernas vilja skakar mer än bara diktatorer

22 februari 2011

Arabernas vilja skakar mer än bara diktatorer

Protesterna i Libyen har under de senaste dagarna eskalerat mer våldsamt än vad jag först förutsåg. Det ryktas om att mer än 600 personer har dödats i sammandrabbningar när stridsflygplan och helikoptrar angrep demonstranter runt om i landet. Det ryktas även om att inhyrda soldater från andra afrikanska länder deltar i massakern på civila. I sitt senaste tal på tisdagskvällen höll en skakad Mouammar Ghaddafi ett TV-sänt tal där han hotade sina medborgare igen. Det mesta han sa verkade vara detsamma som han har tuggat på i mer än fyra decennier - att han "räddade" landet från USA och Storbritannien och att han därför "är folket". Lite ironiskt när civila libyer mördas med hjälp av amerikanskt tillverkade vapen...

Protesterna i arabvärlden har verkligen orsakat total tystnad från omvärlden. Då och då har bl.a. president Obama uttalat sig. Men det mesta sker verkligen under bordet. Ledare i västvärlden har inte tid att prata. De arbetar dag och natt för att säkerställa sina forna kolonier. För första gången på 100 år reser sig araberna mot det totalitära systemet. Då har man definitivt inte tid över till annat.

En till person som oroar sig över resningen är Per Gudmundson, regelbunden skribent på Svenska Dagbladets nättidning. Inte bara anklagar han Ghadaffis Libyen för att vara "islamokommunistiskt". Han anklagar även majoriteten av egyptierna för att inte förstå sig på demokrati genom att ifrågasätta deras åsikter. Hans anklagelser är verkligen intressanta då kommunismen kallar religion för "folkets opium", och att Karl Marx' och Friedrich Engels' (författarna av det Kommunistiska manifestet år 1848) mentor var Moses Hess, en av moderna sionismens fader. Utöver det hycklar Gudmundson när han anklagar den egyptiska majoriteten för att inte begripa sig på demokrati, när deras enighet i sig är demokratins lag. Det finns inte en enda människa på denna planet som inte vet vad demokrati är. Men alla människor har olika åsikter om vad demokrati bör vara. Folket på Kairos gator är inte förpliktigade att hålla med Gudmundson. Det är deras rätt i enlighet med demokratins principer att bilda egna åsikter. Men kanske är Per Gudmundson intresserad att ta över efter dessa diktatorer. Vem vet?

Inga kommentarer: