Jag snubblade på en väldig intressant debattartikel på aftonbladet.se där författaren Daniel Suhonen utvärderar vänsterns stöd till islamiska organisationer. Författaren fortsätter och frågar sig varför den sekulära vänstern stöttar religiösa organisationer. Vad är det som driver och motiverar stödet?
Läs gärna mer:
Som den här bloggen tidigare argumenterat råder det kaos i de ideologier som hör hemma i västvärlden. Under 1900-talet dominerade vänsterdrivna partier i Europa. Sverige är ett väldigt bra exempel där Socialdemokraterna åtnjöt mer än 40% stöd av befolkningen i många år. Under de senaste 15-20 åren har istället mer högerdrivna partier tagit över. Även här är Sverige ett bra exempel. Många undrar säkert varför det här händer just nu. Det kan bero på just det Suhonen säger - att vänstern ger stöd till religiösa organisationer - något som inte kan accepteras av sekulära ideologier i en sekulär värld.
En till aspekt kan vara Sovjetunionens fall, vilket banade väg för liberal marknadsekonomi på den mark som tidigare styrdes av kommunister. Detta förstärktes av den teknologiska revolutionen med mikrochipet, vilket gjorde datorer och andra elektroniska produkter billigare, och som så småningom blev var mans ägodom. Nu blev det lättare för människor att "personalisera" sina liv och urskilja sig från andra människor - något som säkerligen får många kommunistiska ideologer att vända sig i graven. Kollektivism byttes ut mot individualism. Samtidigt beskylldes 80- och 90-talens finansiella krisen på allt för protektionistiska lagar mot fri handel, kritik som oftast kom från högerorienterade personer, grupper och organisationer.
Det finns många händelser som kan ha bidragit till att européer numera röstar mer på högerorienterade partier. Men den här bloggen identifierar inte enbart konflikter i vänsterlägret, utan snarare överallt på den politiska skalan. Lite skämtsamt kan jag nämna att många människor jag har mött under denna vintern har utmanat de dominerande föreställningarna om klimatförändringarna; påståendet om att världen blir allt varmare. Och inte nog med att FN:s klimatpanel IPCC har avslöjats för att ha förfalskat massvis med data. Detta har givetvis påverkat mittenlägret negativt.
Utöver det identifierar jag problem på högerfronten, där även extremister får allt mer utrymme. Högerpartierna, som oftast står för liberal marknadsekonomi (d.v.s. dagens globala ekonomiska system), brottas med de extrema skulderna i USA och Europa. Idag förutsäger många människor EMU:s fall, vilket jag tror skulle kunna få ödesdigra konsekvenser för dagens ekonomiska system om det hände. USA:s skuld växer för varje dag och snart måste landet hitta radikala lösningar för att lösa problemet. Lyckas amerikanerna inte lösa sin kris lär Asien gå om västvärlden, och därmed bli "den första världen", om man väljer att tro på att de asiatiska länderna tänker repetera västvärldens imperialistiska historia.
Förfallet i de västerländska ideologierna beror dock inte bara på ekonomin, utan även på den nya politiska kartan. Västvärlden dominerade den övriga världen i flera århundraden. Men idag växer flera nya supermakter fram. Förutom Kina är dessa också Ryssland, Indien, Brasilien och möjligtvis även Iran. Men Iran är ett alldeles för litet land skulle vissa kanske säga. Dock åtnjuter Iran stöd från nästan hela den muslimska världen, vilket består av fler än 50 stater och en befolkning som är större än Kinas. Till skillnad från vad svenska och andra europeiska medier rapporterar har Iran ett mycket brett stöd, främst för att det är en Islamisk republik som tillfredsställer muslimernas förväntningar från en islamisk stat. Men vilka är dessa förväntningar? De är allt från kampen för Palestinas befrielse till att ena muslimerna politiskt, religiöst och socialt. Kampen för Palestina är också en kamp mot främst högerorienterade regeringar och stater runt om i världen. Men i vissa fall även vänsterorienterade.
Världen har sannerligen förändrats väldigt mycket under de senaste årtiondena. Den politiska normen förflyttar sig för första gången från västvärlden (i synnerhet Storbritannien och USA) till Asien och Mellanöstern. Samtidigt när pessimismen för dagens ekonomiska system breder ut sig tar optimismen över. Protesterna i arabvärlden är ett tydligt exempel. Länder som tidigare styrdes från västvärlden är idag mer självständiga än någonsin tidigare. Denna självständighet kommer araberna att skänka till pan-arabismen, ett arabiskt enande, förutser jag. Dessutom är organisationer som Hizbollah och Hamas väldigt populära i den muslimska världen, just för att de kämpar mot ett av västvärldens fulaste projekt - Israel. Alla försök att stävja stödet till dessa motståndsorganisationer har misslyckats. Sekulariseringsprojektet är även det ett misslyckande. Till och med den turkiska befolkningen kräver återvändande till Osmanska rikets forna glansdagar. För att sätta detta i ett annat perspektiv frestas turkarna dagligen av ett eventuellt EU-medlemskap, vilket skulle innebära ekonomiska fördelar. Men som tidigare sagt; ekonomi är inte allt i världen. Det finns en stark opinion som vill orientera sig österut.
Nu när många länder och regioner reser sig ur det förlamande förtryck kommer människor att välja styrelseskick i enlighet med sina egna ideal och värderingar. Bli inte förvånad om egyptierna och de övriga araberna väljer islamiska styrelseskick. Det är deras rätt att skapa sin egen framtid. Det som lär bli dödsstöten för de västerländska ideologierna är att många människor tänker fortsätta neka den övriga världen rätten att bestämma över sig själv. Behovet av att dominera och stå högst uppe i hierarkin kommer förmodligen att leda till ett abrupt fall, i likhet med Roms fall, vad gäller västvärldens politiska dominans idag. Varje land kommer att välja sitt eget styrelseskick, och i demokratins namn måste detta respekteras.
Vad har vi, som tillhör mänskligheten, kvar om vi tvingar andra människor att tro på samma ideal och värderingar som vi själva tror på?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar