Politik och mellanöstern: Utarmat uran användes i mordet på Rafik al-Hariri

29 juli 2011

Utarmat uran användes i mordet på Rafik al-Hariri

Nyligen avslöjad fakta visar att bomben som dödade den förre libanesiska premiärministern Rafik al-Hariri bestod av utarmat uran och var högst sannolikt tillverkad i USA. Materialet i bomben är av samma typ som de bomberna som användes i början av Irak-kriget. Den irakiska staden Falluja bombades av de amerikanska styrkorna med utarmat uran år 2004. Den israeliska terroristorganisationen Mossad påstås senare ha fört över materialet till Israel.

Materialet till bomben som användes i mordet sägs bara finnas i ett fåtal länder, däribland USA, Tyskland och Japan. Det vill säga, de mest industrialiserade länderna. I november ifjol publicerade nättidningen voltairenet.org en artikel där författaren Thierry Meyssan menade att en avancerad robot användes i mordet.[1] Roboten beskrivs vara endast ett fåtal decimeter lång, och består av utarmat uran. Roboten förklarar den stora kratern som formades av den våldsamma explosionen som ödelade ett helt kvarter. Den tidigare teorin om att en bilbomb hade format kratern verkade bli allt mer ohållbar.

Explosionen var så kraftfull att material som metaller smälte på ett ögonblick medan andra material, inklusive organiska, påverkades betydligt mindre. Skadorna av explosionen var olika från tidigare bombdåd. Varför denna typ av vapen användes kan vara att mördarna ville ha garantier på att Rafik al-Hariri inte skulle överleva. Konventionella sprängämnen kanske inte var tillräckliga för att förstöra al-Hariris bepansrade bil.

Rafik al-Hariris bil hade också ett signalstörnings-instrument ombord, vilket vars syfte var att störa alla fjärrstyrda bomber i sin närhet. Instrumentet kunde också störa alla sorters värmesökande robotar, även den som användes i mordet. Instrumentet som sägs vara tillverkad i Sverige i samarbete med USA och Japan rapporteras inte ha fungerat då bomben slog ner. Tidigare avslöjades det att CIA och Mossad har de tekniska kunskaperna att stänga av alla kända signalstörnings-instrument, vilket är ett ytterligare bevis på deras inblandning i mordet.

Att ett vapen med utarmat uran användes i mordet visar på att konventionella sprängämnen inte var tillräckliga för att lyckas mörda Rafik al-Hariri. Kratern som formades är bevis nog på att en robot slog ner intill Hariris bil. En bil lastad med sprängämnen kan inte forma en sådan stor krater. Inte heller kan sådana sprängämnen smälta metaller. Slutligen menar Meyssan att denna robot kan enbart avfyras från ett obemannat flygplan, ett så kallat UAV eller "drone". Under den dagen då bomben slog ner flög två amerikanska flygplan över libanesiskt territorium. Det är vad USA faktiskt erkänner. Men detta är nog inte hela sanningen. Ifjol bevisade Hizbollah Israels roll i mordet när organisationen visade videofilmer på hur israeliska obemannade flygplan kartlade Rafik al-Hariris rutter genom Beirut.

Mer läsning:

Inga kommentarer: