Politik och mellanöstern: Den diplomatiske och oföränderlige Saad al-Hariri

13 juli 2011

Den diplomatiske och oföränderlige Saad al-Hariri

Ledaren för den nya oppositionen i Libanon, Saad al-Hariri, intervjuades under tisdagskvällen på den libanesiska TV-kanalen MTV, som ägs av partiet 'Libanesiska styrkor' och ledd av Israel-agenten Samir Geagea. Saad har spenderat den mesta delen av sommaren i Saudi Arabien, där familjens företag stod inför rätta för att några miljarder dollar som investerats av privatpersoner hade försvunnit. När han åkte tillbaka till Libanon för bara några dagar sedan hade han bytt taktik och blivit lite mer diplomatisk. Han vägrar att erkänna den nya regeringen som leds av Najib Miqati, och lovade också att försöka sabotera den. Men å andra sidan poängterade han behovet av diskussioner mellan de olika politiska blocken.

Saad al-Hariri fortsatte att försvara Specialdomstolen för Libanon (STL) trots den växande kritiken mot den. Han menade också att det inte är lämpligt att gå emot internationella domstolar, och hänvisade till de internationella lagarna och normerna. Saad al-Hariri och hans 14:e mars-block har kritiserats mycket för sitt blinda stöd till den internationella domstolen, i synnerhet efter att Hizbollah presenterade obestridliga bevis på Israels inblandning i mordet på Saads fader Rafik al-Hariri. Beviset, som presenterades på två presskonferenser i augusti ifjol, visar att israeliska obemannade spaningsflygplan följde Rafik al-Hariris vägrutter månader före mordet. Dessutom erkände en israelisk agent att han befann sig på mordplatsen bara dagen innan mordet i syfte att mäta avstånd mellan olika objekt på platsen.

Saad al-Hariri har inte tagit åt sig kritiken. Snarare verkar han vara mer övertygad än någonsin att domstolen är rättvis. Han talade också om Hizbollahs vapen, vilka han anser är ett hot mot Libanons säkerhet. Precis som Israel och USA tycker alltså. Han påstod att hans eget parti, 'Framtidsrörelsen' och andra allierade partier "inte har några vapen". Vilket är en skär lögn.
Saad al-Hariri, som fortfarande har ett visst stöd i Beirut och i Tripoli i norra delen av landet, fortsätter att driva politiska idéer som inte fungerar i praktiken. Det här visar att det 14:e mars-blocket fortfarande inte har insett sina misstag, vilket förklarar det minskande stödet till blocket. Hoten om sabotage mot den nya regeringen kommer bara att försvaga al-Hariris roll på den politiska arenan. Det libanesiska folket fick inget av Fouad Sanioras regering åren mellan 2005 och 2009. De fyra åren blev bortkastade för att USA och Saudi Arabien vägrade att låta Libanon utvecklas. Saad al-Hariris regering från november 2009 till januari 2011 var också lika misslyckad av samma anledning.

Den FN-sanktionerade domstolen STL har kritiserats mycket för att vara ett amerikanskt och israeliskt projekt i syfte att angripa Hizbollah och dess vapenarsenal. Saad al-Hariri ignorerar fortfarande den kritiken. Han fortsätter att försvara amerikanernas och israelernas agenda, och dessutom utöver det gör sig medvetet till en politisk motståndare till Hizbollah. Saad al-Hariri blev från början en populär anti-Hizbollah politiker, och vilken som orsakade kriserna i landet under de senaste 6 åren. Istället för att konstruera en enad front mot USA:s och Israels Mellanöstern-ambitioner blev Saad en av flera stycken personer som drev en strikt pro-israelisk politik - tvingad av USA och finansierad av Saudi Arabien. Med det växande stödet till Hizbollah i hela världen, ökar också Saudi Arabiens kostnader för att motverka det stödet... och det tragiska är att det går utöver det libanesiska folket som vid varje val mutas med pengar av saudiska agenter. Och mutor är allt de får från de korrupta politikerna.

Inga kommentarer: