Politik och mellanöstern: CBC går Der Spiegels väg

23 november 2010

CBC går Der Spiegels väg

Canadian Broadcaster Corp. (CBC) "avslöjade" igår att Hizbollah låg bakom mordet på Rafik al-Hariri 2005. Enligt eget utsago hade journalisterna fått tag i "hemlig" information från FN, vilket FN nu beklagar. FN befarar att "avslöjandet" kan leda till svårigheter i den pågående utredningen. Tidigt i morse kunde man även läsa på DN.se om detta.

I maj 2009 gick den tyska tidningen Der Spiegel ut med ett liknande "avslöjande". Då påstod tidningen att de funnit "obestridlig bevis" på Hizbollahs inblandning i mordet på den före detta libanesiska premiärministern. Deras information kunde dock senare förkastas då den var fabricerad. Hizbollah riktade massiv kritik mot Der Spiegel.

CBC, liksom Der Spiegel, utelämnade en väldig viktig faktor i deras "avslöjanden" av mordet på Rafik al-Hariri - nämligen Mossads och al-Qaidas aktivitet i Libanon. Att mörda en sunnit för att senare skylla på en shiit är en israelisk specialitet, något många gripna Israel-kollaboratörer vittnat om i förhör.

Den FN-sanktionerade internationella domstolen STL kan med stor sannolikhet komma att anklaga Hizbollah i sin slutrapport som förväntas att publiceras redan i nästa månad. Hizbollah misstänker att STL har kapats av pro-israeliska krafter. Efter flertalet skandalomsusade händelser i Libanon, där STL bl.a. samlade in geografisk data från hela Libanon gick Hizbollah ut och fördömde allt samarbete med domstolen. Sayyed Hassan Nasrallah anklagade i förra månaden STL för att vara spioner åt Israel.

Anledningen till att Israel och dess sympatisörer vill rikta anklagelser mot Hizbollah är för att de vill komma åt deras vapen. Israel tvingades kapitulera från Libanon i maj 2000. 6 år senare visade Hizbollah sig vara militärt starkare än Israel under ett 33-dagar långt krig. Så, nu önskar Israelkramarna en scenario där libaneserna bråkar med varandra, och dödar varandra så att Israel ännu en gång kan bli störst och starkast i Mellanöstern. Israelerna upplever att Hizbollahs välbyggda militära kapacitet hotar Israels existens.

8 kommentarer:

Prototokos sa...

Söndra och härska, ja. Men det kommer inte att funka för evigt..

Anonym sa...

Tack för fakta och analys.
Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger så blir den en sanning till slut , det vet underrättelse organisationerna mycket väl om och tidningar med kontorsjournalister används som redskap.

Anonym sa...

Sanningen om mordet på Rafik al-Hariri kommer fram då räknas det som att Der Spiegel "avslöjande"... eller Mossads och al-Qaidas aktivitet i Libanon.

Hade israelerna tillämpat samma principer i sitt krig som vi européer tillämpade under Andra Världskriget, ja, då hade Hizbollah folket inte längre existerat idag.

Kanske det hade varit bäst så, är det möjligen den typen av agerande världsopinionen vill provocera fram?

Södra Libanon är inte för stort. Det skulle inte krävas många bomber för att förvandla området till en parkeringsplats.

Ibrahim sa...

Tack för era kommentarer.

Jerry. Hizbollah är en motståndsorganisation som till mesta delen använder sig av gerilla taktik. De flesta inom organisationen har vanliga jobb vid sidan av. Det går inte att få Hizbollah att bara försvinna. Detsamma gäller samtliga populistiska motståndsorganisationer.

Israel förbrukade under 33-dagars kriget 85% av sina ammunitionslager bara för att bomba södra Beirut och södra Libanon. Jag tror inte att Israel är kapabel att bomba varenda byggnad i Libanon, än mindre i södra delen av landet.

Anonym sa...

Samma FN som araber och vänsterfolk åberopar som sanningsbärare vad gäller resolutioner mot Israel blir nu anklagade för att ljuga. Hur ska ni ha det egentligen? Är FN bra eller inte?
Bara bra när dom fördömer Israel?

Patetiskt...

/Danne

Ibrahim sa...

Sedan när började samtliga araber behandla FN som "sanningsbärare"? FN gav ju Israel legitimitet, så den kan ju dra tillbaka det då. FN ljuger inte utan utnyttjas av Israel och dess allierade.

Anonym sa...

Jaså FN styrs av judar också?
Varför åberopar så många till vänster och muslimer en massa resolutioner och rapporter om Israels "krigsbrott" som FN utfärdat?

Är FN bra när dom fördömer Israels agerande men "skrattretande" när dom fördömer arabers handlande?

Hur ska du ha det?

/Danne

Ibrahim sa...

Du anonyma Danne bör påminnas om att FN har arbetat på Rafik al-Hariris fall i snart 6 år utan att kunna åtala någon. På balkan lyckades man åtala och döma brottslingar inom månader. Om du besöker Libanon och frågar vad libaneserna tror är jag ganska säker på att de flesta tvivlar på FN:s förmåga och vilja att hitta Rafik al-Hariris mördare.

Du bör också veta att det var massmedier tillhörande pro-västerländska ledare som först anklagade Syrien för mordet, och senare Hizbollah. De övriga medierna anklagade ingen just då. Det är under den senare tiden de börjat anklaga Israel, då STL bortom all tvivel agerar utifrån Israels behov och begär.

USA och Storbritannien finansierar STL:s verksamhet. Där har du de två mest Israelvänliga nationer som aktivt stöttar vad du kanske skulle kalla för en "oberoende" domstol. FN är inget mer än ett israeliskt verktyg. Detta hindrar dock inte araberna från att använda verktyget mot det företaget det var ämnat att försvara...