Politik och mellanöstern: Valet i Egypten - ett katastrofval

30 november 2010

Valet i Egypten - ett katastrofval

Ännu väntar man på de slutgiltiga valresultaten från söndagens val. Men redan igår kom det största oppositionspartiet, Muslimska Brödraskapet ut och sade sig ha förlorat stort. Partiet förutser att det förlorar alla sina mandat i parlamentet.

Samtidigt när rapporter strömmar in om att knappt 5% av landets röstberättigade röstat klagar många på valfusk. Många röstberättigade nekades att rösta. Dessutom fick Hosni Mubaraks parti, NDP (National Democratic Party) kampanja även på valdagen vilket inte är tillåtet i Egypten.

Kritiken mot valet i Egypten är olik många andra val som ägt rum under den senaste tiden. I Egyptens fall kommer kritiken nästan uteslutande enbart från egyptierna själva. Den som minns stormen runt presidentvalet i Iran ifjol förvånas nog över avsaknaden av uppföljning av det egyptiska valet. Det tog bara ett fåtal timmar för västvärldens massmedier att påbörja drevet mot den Islamiska republiken, men två dygn efter valet i Egypten verkar samma "demokrati-älskare" vara skrämmande tysta.

Om du vet hur pass hycklande dessa massmedier är, vet palestinierna det än mer. I januari 2006 var det val i Palestina. Då vann Hamas en skrällseger. Detta ledde till den snart 5 år gamla bojkotten mot palestinierna i Gaza-remsan, understödd av den israeliska "försvarsarmén" IDF. Hosni Mubarak har varit president i Egypten i snart 30 år. Under nästan lika lång tid har undantagstillstånd gällt i landet. Varje dag kränks landets medborgare av denna regim. Araberna i övrigt, de förblir lika tysta som sina europeiska och amerikanska motsvarigheter. Demokratin försvaras inte av någon, utom enbart när "fel" personer eller partier vinner val. Detta gäller självklart bara i Mellanöstern. Att exempelvis Nederländerna nätt och jämt styrs av en islamofobisk extremist är tydligen en annan femma...


1 kommentar:

Prototokos sa...

Sionisternas verk. Jag har en vän i Egypten och väntar på hans rapport kring vad som händer nere i landet. Han sa i somras att det skulle bli "kaos" i november/december.