Politik och mellanöstern: DO stödjer elever med burka och niqab

01 december 2010

DO stödjer elever med burka och niqab

Äntligen kom DO:s beslut om vad som kommer att bli de nya riktlinjerna för studerande elever med burka och niqab. Detta kommer efter att en kvinnlig elev inte tilllåtits att studera på vuxengymnasium för sin heltäckande slöja. Beslutet innebär att det är diskriminerande att inte låta elever studera för att de bär heltäckande slöja, något som skapat heta debatter tidigare, och som onekligen kommer att fortsätta att göra det även i framtiden.

Jag reagerade på en debattartikel på SvD.se, skriven av riksdagsledamoten Carina Hägg (S). Hon argumenterar att detta är ett "bakslag för muslimska tjejer". Hon tror nämligen att alla de kvinnor som bär heltäckande slöja har tvingats till det.

Självklart är detta en generalisering. Man kan helt inte utgå ifrån att alla har påtvingats dessa klädesplagg. Det lättaste en politiker kan göra idag är att påstå att muslimska kvinnor förtrycks, av sina män. Det förstärker bilden av den "argsinte muslimske mannen" och gör det säkerligen mycket lättare att kategorisera de muslimska minoriteterna här i Europa.

Jag finner DO:s beslut korrekt i enlighet med de demokratiska principerna. Man kan inte börja stifta förbud mot allt som uppfattas som främmande. I det långa loppet tjänar förbudshysteri ingen fri människa. Förbud omvandlas till slaveri - självvald slaveri. Dessutom hade ett förbud egentligen haft den motsatta effekten. När något hanteras som om det vore något "dåligt" får det ofta större beskydd av vanliga medborgare.

Hägg har rätt i att niqab inte är ett påbud i Islam. Niqaben och burkan är kulturella klädesplagg som "råkar" finnas i den muslimska världen. Hon argumenterar ändå utifrån den typiske "argsinte muslimske mannen", vilket jag finner väldigt tråkigt. All denna kriminalisering leder ju ingenvart. Kanske är det dags att våra politiker lägger lite mer tid för att förstå svenska muslimer?

Inga kommentarer: