Politik och mellanöstern: Replik till SvD-artikeln "Extremt våldsam grupp som tagit hundratals liv "

14 december 2010

Replik till SvD-artikeln "Extremt våldsam grupp som tagit hundratals liv "

I en artikel skriver Svenska Dagbladet om den 28 åriga självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs eventuella involvering i en terroristorganisation kallad "Islamiska staten" i Irak.[1] Personligen är det första gången jag hör talas om det namnet. Dock är det endast ett påstående i artikeln jag tänker skriva om här. Det går inte att kommentera artikeln direkt, så jag får ta det här. Det är det följande stycket som jag reagerade på;

"De [wahhabiterna] vill också att landet ska styras efter sharialagar enligt den saudiska wahabismen, en mycket sträng tolkning av islam. Wahabister är fundamentalister som vill att islam ska utövas i sin ursprungliga form, utan reformer eller nytolkningar."

Den första meningen reagerar jag inte särskilt mycket på. Wahhabismen har naturligtvis en sträng tolkning av Islam, även när många muslimer inte ser wahhabismen som en muslimsk gren utan mer som en separat sekt. Det är främst den andra meningen jag reagerar på. Wahhabiter säger sig vilja "gå tillbaka till Islams källa", d.v.s. återgå till de värderingar som rådde under profeten Muhammeds (frid över honom) tid. Skillnaden är dock att wahhabiter inte erkänner profetens värderingar. Wahhabiter har en tolkning som är mycket olik den vår profet hade.

Profeten Muhammed (frid över honom) talade ofta om förlåtelse och tolerans. Han var också för samexistens med icke-muslimer. Wahhabiterna, däremot, har inga av dessa värderingar. SvD skriver om "reformer och nytolkningar", vilket jag anser går emot Islams principer. Nytolkningar ska ske inom Islams ramar. Med andra ord kan man inte börja acceptera mord och terror, vilket wahhabiterna gör. Nytolkningar ska handla om att förstå historiska händelser ur andra perspektiv. Reformer är bara värre. Islams fiender har i många århundraden använt sig av det ordet för att utplåna Islam och dess anda. Det är just därför de grundade wahhabismen för ca 200 år sedan, för att utplåna Islam.

Det är annars glädjande att en svensk tidning faktiskt vågar skriva om wahhabismens roll. Det är lite som en "äntligen-känsla". Men folk måste förstå att det inte är Islam som är problemet, utan de som blandar in våldsamma politiska övertygelser med Islam som är problemet. Det är när folk "reformerar" Islam utifrån deras egna övertygelser då saker och ting går snett. Detsamma hände Kristendomen här i Europa. Resultatet var ju vetenskapsförtryck och häxjakter. Ganska likt dagens terrorjakt, fast det att det faktiskt finns terrorister som är ett hot mot det globala samhället.

Det är också viktigt att förstå wahhabiternas roll i världspolitiken. I höstas gick USA:s största vapenkontrakt i hamn. Inom de kommande åren kommer USA alltså leverera nya vapensystem (inklusive attackhelikoptrar och stridsflygplan) av värde av 60 miljarder USD till Saudi Arabien. Så, dessa våldsbejakande extremister får köpa massvis med vapen. Varför då?

För att utmana dessa starkt förvrängda bilderna av Islam vill jag gärna presentera en bild som är betydligt mer relevant med vad Islam faktiskt är:

2 kommentarer:

Omar sa...

Tack! Tyvärr är det ganska vanligt att västerländska medier upprepar wahhabismens egen propaganda om att man står för en konservativ, ursprungsislam, mot reformer osv.

Man glömmer då att wahhabismen är en just en nytolkning och en reformrörelse!

Man glömmer också att deras anspråk på att "följa Koranen och sunnan" är just ett anspråk och inte ett objektivt faktum. Alla muslimer säger sig "följa Koranen och sunnan"!

Ibrahim sa...

Wahhabismen representerar de dekadenta ledarnas vilja av att "refomera" Islam, på så sätt som sionisterna önskar. Wahhabismen har såtts av de självaste sionisterna i syfte att tvinga fram en nytolkning av Islam som är lättare att kontrollera än de som finns idag.

Som folk säkert förstått idag står Islam ensamt mot sionismens jakt på världsherravälde.