Politik och mellanöstern: Afghanistan och den saudiska faktorn

17 oktober 2010

Afghanistan och den saudiska faktorn

Jag vill börja detta inlägg med att ge mina kondoleanser till Kenneth Wallins familj, vänner och kollegor.

Hittills har fem svenska soldater dödats i striderna i Afghanistan. Fem män har satt livet till i ett krig som av många anses vara viktigt, men som av ännu fler anses vara meningslöst. Den svenske soldatens död är en i mängden av ännu fler dödade utländska soldater. Motståndet mot Isaf blir allt hårdare och dödligare. Nästan varje dag dödas flera soldater, och fler kommer att dödas i den kommande framtiden.

Trots detta väljer många länder att fortsätta med sina militära insatser i Afghanistan. Många länder har dragit sig ur efter att ha mött den hårda och bittra verkligheten - att Afghanistan aldrig kommer att utvecklas på det sätt ockupanterna söker. Demokrati är omöjlig att sprida till ett land där motståndet mot den typen av statsskick är alldeles för stort. Vår försvarsminister Sten Tolgfors håller fast vid att insatsen är viktig.[1] Men den stora frågan är vad det svenska folket tycker nu när det femte dödsbudet nått oss. Tror svenskarna fortfarande på att det är möjligt att besegra de ultrakonservativa krafterna i landet?

Jag har alltid varit emot kriget i Afghanistan. Verkligheten är att jag har då och då har tvekat, då jag starkt ogillar talibanerna p.g.a. deras ideologi. Men då ockupanterna var just USA och deras allierade kunde jag omöjligen stötta ett krig där man, emot demokratins principer, påtvingade ett annat folk värderingar de inte vill och tänker acceptera. Visst är det lite generaliserande att uttrycka sig så med tanke på att det finns de afghaner som har accepterat dessa värderingar. Men nu talar vi i det stora sammanhanget, och då måste man också räkna in de konservativa, och talibanerna vilka är ultrakonservativa då deras ideologi är wahhabismen.

Vad jag fann dock var ännu mer skrämmande än ren och simpel västerländsk dubbelmoral. Vad jag fann är vad de flesta till synes missar, vilket är den saudiska faktorn i Afghanistankriget. Saudi Arabien är en hängiven supporter av talibanerna och al-Qaida. Den saudiska eliten har finansierat extremisterna i Afghanistan med pengar och ideologi. Verkligheten är att Saudi Arabien domineras av wahhabismen, vilket genomsyrar talibanernas och al-Qaidas program. Detta blir väldigt intressant, minst talat, när man inser att Saudi Arabien är USA:s närmaste allierad i den arabiska och muslimska världen. Med andra ord: USA och EU köper saudisk olja, vilket i sin tur finansierar talibanernas och al-Qaidas verksamhet, vilket i sin tur hotar västvärlden med terroraktioner. Alltså stöttar västvärlden terrorister.

Naturligtvis har al-Qaida aldrig gjort verklighet av sina hot mot västvärlden. Elfte september attacken var genomförd av israeliska Mossad, och förmodligen även av CIA, detta i syfte att lägga skulden på muslimer och Islam. Londonbomberna i juli 2005 var förmodligen (min teori) avsedd att tvinga den dåvarande premiärministern Tony Blair och det brittiska parlamentet att stanna kvar i Irak. Under 2005 började Tony Blair tala om att dra sig ut ur Irak. Storbritannien har sedan krigets start i Afghanistan i oktober 2001 varit USA:s närmaste allierad i "kriget mot terrorismen". De så kallade Madridbomberna kunde inte heller kopplas till al-Qaida. Inga bevis fanns.

Al-Qaida har sedan 2001 genomfört terrordåd enbart i den muslimska världen, med muslimer som deras mål. Talibanerna utgjorde trots allt aldrig ett hot mot västvärlden, även om deras regim före 2001 hyste verksamheten al-Qaida. Talibanerna var och är ett större hot mot muslimer, och Islam. Att USA och EU villkorslöst köper saudisk olja är bevis nog. Man köper arabisk olja för att döda bl.a. araber. Är inte det ironiskt? Men det är sant.

Därför är kriget i Afghanistan meningslöst. Det är våra egna pengar som finansierar talibanerna och det är våra pengar som dödar våra egna soldater. Kriget kan vara över imorgon, bara om USA och EU bestämmer sig för att villkora sitt köp av olja från Saudi Arabien. Tvingar man den saudiska eliten att sluta finansiera talibanerna genom att hota de om att man kommer att sluta köpa deras olja om de väljer att fortsätta stötta talibanerna, kan man med stor sannolikhet lyckas med att stoppa kriget. Motståndet kommer att finnas kvar, så det är bara att packa ner sina saker och åka hem vad gäller de utländska trupperna.

Att sprida sanningen om den saudiska faktorn kan vara svårt, särskilt när multinationella intressen står i vägen. Men vi kan alltid börja här i Sverige. Om vi lyckas kan vi sätta ett stopp för blodspillan i Afghanistan. Vi räddar våra soldaters egna liv, och viktigast av allt, de civila afghanernas liv. Det är ju just det som är meningen.


Inga kommentarer: