Politik och mellanöstern: Vad är syftet med Nobelpriset?

08 oktober 2010

Vad är syftet med Nobelpriset?

Kritiken mot Nobels fredspris verkar inte nå sitt slut. Ifjol riktades massiv kritik mot att president Obama fick fredspriset. Kritikerna ansåg att det var felaktigt att dela priset till honom p.g.a. krigen i Afghanistan och Irak, och i synnerhet p.g.a. de ökande attackerna mot "al-Qaida" i Pakistan. Många civila har fallit offer för dessa så kallade "drönar-attacker".

I år verkar kritiken vara lite mindre. Men det hindrar inte någon att verkligen fundera på det självaste syftet med dessa priser. Jag, exempelvis, har mött många anti-muslimska och anti-arabiska argument som påpekar att nästan inga muslimer eller araber har fått något av dessa priser som Nobels kommittéer delar ut årligen. Jag brukade argumentera tillbaka och säga att det finns inget som heter oberoende eller opartiskhet. Allt och alla har preferenser och åsikter. Även exempelvis Amnesty som sägs vara politiskt och religiöst oberoende har vissa preferenser som organisationen vill beskydda.

Det fick mig att fundera på Nobels syfte. Ponera att Kina (vilket i år är särskilt intressant att sätta i perspektiv) hade en liknande verksamhet som delade ut priser till de personer som den organisationen ville hylla. Och tänk om västvärlden riktade kritik mot Kina för att denna organisation delade ut priser till "fel personer".

Det är inte så svårt att förstå att även Nobels kommittéer kan vara i beroendeställning och fullständigt partiska när priser ska delas ut. Att nästan enbart amerikaner har fått ekonomipriset under de senaste årtiondena kan bara vara ett sätt för västvärlden att legitimera den typiska amerikanska politiken vad gäller ekonomi i globalt perspektiv: kapitalism, kombinerat med liberalism och icke-protektionism.

Jag tycker att det är dags för en seriös debatt om just detta. Varför delas inga priser till den turkiska organisationen IHH som i somras skickade tonvis med förnödenheter till Gaza-remsan, men som stoppades av israeliska ockupationssoldater? Är det för att hjälp till palestinier inte värderas lika mycket som populistiska ledare (som president Obama)? Är det för att IHH stämplas som "islamister", och därför mister sin chans att vinna ett sådant pris?

Jag ska vara ärlig. Jag tänker inte kritisera valet av årets pristagare, den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo. Jag vet inte så mycket om honom. Faktiskt, så vet jag inget om honom. Hur många visste egentligen vem han är igår? Är det inte så att en relativt känd person som har gjort stor skillnad i sitt land, vilket även uppmärksammas utomlands, som får kvalificera till Nobels fredspris? Bara en tanke...