Politik och mellanöstern: Kritik mot DN-artikeln "Islamister mördade kritiker"

10 oktober 2010

Kritik mot DN-artikeln "Islamister mördade kritiker"

DN rapporterar om en nigeriansk muslimsk präst som i helgen mördades av, hör och häpna, "islamister". Det bör ej förvåna att islamister ännu en gång anklagas för brott. Journalister i väst har gjort detta till en vana. Jag räknade dock ihop tre saker som gör angreppen på "islamism" förvånande.
  1. Mord är förbjudet i Islam. En person som mördar kan knappast vara en islamist, då en "islamist" syftar på en muslim som deltar i det politiska livet på olika sätt, antingen via intellektuella metoder (debatter) eller genom våld, dvs externa Jihad - det mindre Jihad. Det externa Jihad kan endast utlysas av de lärda prästerna i krig eller i krigsliknande situationer (exempelvis ockupation). Jihad måste utkämpas på ett särskilt sätt. Civila får ej dödas eller skadas. Med andra ord, islamister måste följa reglerna. Mord är fortfarande förbjudet.
  2. Mannen i fråga som mördades är en muslimsk präst, dvs en muslim som vigt sitt liv åt Islam. Hur kommer det sig att "islamister" mördar en man som studerat Islam på akademisk nivå, och som arbetade med att vägleda andra människor till Islam?
  3. DN rapporterar att gärningsmännen tillhör sekten "Boko Haram", vilket även den mördade prästen anklagade för att vara just en sekt. Definitionen av ordet "sekt" betyder att denna grupp inte tillhör någon religion, i detta fall Islam. Hur kan gruppmedlemmar i en sekt kallas "islamister" då?
 Jag har under de senaste åren sänkt mina förväntningar på svenska journalister, men det är just dessa misstag som skapar främlingsfientlighet här i Sverige. Om muslimer (och i detta fall sektmedlemmar) anklagas för att vara "islamister", vilket uppfattas som något negativt, lär det knappast bli bättre. Jag tycker att det är dags att man slutar anklaga kriminella för att vara "islamister". En sann islamist är en politisk aktiv muslim som ej begår brott.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Vem avgör vem som är en "sann" muslim (eller kristen, jude, hindu, buddhist etc etc)? Någon gudomlighet lär ju inte höra av sig i ärendet. Så länge folk envisas med att Bibeln/Koranen/Toran är "Guds ord" kommer vi att få dras med tolkningar som godkänner vilka våldsdåd och nedrigheter som helst bara man kallar dem för något annat. Att bara peka på de sympatiska inslagen i de "heliga" skrifterna och blunda för de osympatiska håller inte. På engelska kallas det "cherry-picking" och innebär att man plockar detaljer man gillar själv och försöker bortse från det man inte gillar. Man kan lika gärna köra dem i en papperstugg och enas om principen att man bör behandla alla som man själv vill bli behandlad.

Ibrahim sa...

En sann muslim mördar definitivt inte en annan människa.