Politik och mellanöstern: Mattias Gardell om häxjakt och muslimer

29 oktober 2010

Mattias Gardell om häxjakt och muslimer

Mattias Gardell är en av landets främsta religionshistoriker och har skrivit om häxjakten under medeltiden och förföljelsen av judar i början av 1900-talet, och ser likheter med dagens Islamhets.

Mer här: http://www.aftonbladet.se/kultur/article8028717.ab

2 kommentarer:

Uno sa...

Bra skrivet. Religiöst förtryck måste alltid påtalas vare sig det kommer från kristna, muslimer eller judar. Häxjakt är på modet i vissa delar av Afrika, och här hemma har det inte gått så många sekler sedan det sist var dags. Konsten att stena kvinnor är betydligt äldre än Islam. Dags för alla religioner att klippa banden mellan tradition och tro, dags för politikerna att klippa banden mellan religion och politik.

Ibrahim sa...

Håller med dig, fast den sista meningen tvekar jag lite på. Tradition i sig behöver inte vara farligt, även om det är kombinerat med tro. Vissa traditioner är dåliga. Andra är bättre. I många länder har man i många år kombinerat religion med politik, med olika resultat. Det är när de religiösa ledarna roffar åt sig för mycket makt som medborgare brukar säga emot. Men så länge ledarna inte gör det klagar ingen, eller åtminstone nästan ingen.