Politik och mellanöstern: Israelisk tidning: Saad al-Hariri kommer att avgå

27 oktober 2010

Israelisk tidning: Saad al-Hariri kommer att avgå

Den israeliska tidningen DebkaFile, som under åren avslöjat många "hemligheter", skrev i måndags att den libanesiska premiärministern Saad al-Hariri kommer att på saudisk begäran avgå med omedelbar verkan. DebkaFile refererar till en okänd "källa" som påstår att syftet är att ge plats till en pro-syrisk regering med syfte att neutralisera den internationella domstolen STL, som arbetar på Rafik al-Hariris fall. STL förutsägs lägga skulden på Hizbollah för mordet på den före detta premiärministern, den mördade fadern till den nuvarande premiärministern.

För två veckor sedan träffade den syriska presidenten Bashar al-Assad den saudiska kungen Abdullah Bin Abdul Aziz i Riyadh där situationen i Libanon var en av deras huvudämnen. Vad vi fick veta efter mötet var att de båda statsöverhuvuden kom överens. Huruvida DebkaFile's förutsägelse stämmer eller ej vet vi inte, men Saad al-Hariri har faktiskt inte lyckats med att övertyga någon. Han har mött motstånd från oppositionen i sitt eget land. Dessutom har han också mött motstånd i Saudi Arabien, som är huvudsupporter av hans parti. Även USA och Israel är missnöjda för att han kompromissat med oppositionen, och Hizbollah.

DebkaFile påstår att alltså att två arabstater har kommit överens om att göra slut på den pro-västerländska regeringen i Beirut. Inte bara kommer det leda till en ny politisk kris i Libanon, då nyval behövs. Tidningen skriver också att en pro-syrisk regering kommer att leda till ett krig med Israel. Israel vill ha ett nytt krig som revansch för den förkrossande förlusten under sommaren 2006. Men israelerna vill inte vara de som avfyrar det första skottet. Det är också allmänt känt att Saudi Arabien vill försvaga de pro-iranska allierade i arabvärlden. Genom att föreslå en pro-syrisk regering där Hizbollah ingår, hamnar två av Irans allierade i en möjlig fälla. Om detta avslöjande stämmer, vill det säga.

Det råder mycket osäkerhet runt detta "avslöjande". STL förväntas ge utslag under mars månad i nästa år. I Mellanöstern har debatterna om Israels involvering i mordet på Rafik al-Hariri, och påverkan på STL diskuterats flitigt under sommaren och hösten, även i Israel.


Inga kommentarer: