Politik och mellanöstern: Krisen mellan Egypten och Israel

21 augusti 2011

Krisen mellan Egypten och Israel

Strax efter attackerna mot Eilat i södra ockuperade Palestina, då minst sju israeler dödades, gick det israeliska flygvapnet IAF till attack mot civila mål i Gaza-remsan. Ungefär samtidigt utförde Israel en räd riktad mot sin granne Egypten, där fem egyptiska gränsvakter föll martyrer. De senaste dagarnas eskalering har skördat många liv och har försatt Israel i en väldig svår situation.

Den tillfälliga regeringen i Kairo, ledd av landets armé, krävde snabbt en officiell ursäkt från Israel. Den israeliska försvarsministern Ehud Barak uttryckte "ånger" över situationen, men den israeliska regeringen tog saken med ro verkar det som. Egypten och Israel har varit i fred sedan Camp David-överenskommelsen skrevs på 1979. Sedan Hosni Mubarak tvingades avgå i februari tidigare i år har relationerna, och fredsavtalet, allt mer ifrågasatts. Det egyptiska folket uttrycker missnöje mot fredsavtalet då det är förknippat med högförräderi att skapa fred med Israel, en regim som hyser förakt mot arabvärlden.

Ursäkten nådde Egypten till slut, men regeringen i Kairo verkar inte vara nöjd. Redan dagen efter attacken i Eilat demonstrerade tusentals människor utanför den israeliska ambassaden i Kairo. I lördags klättrade en ung man upp på byggnaden och plockade ner den israeliska flaggan. Han hängde upp en egyptisk flagga istället. Demonstranterna skanderade mot den israeliska regimen och bad sin armé om vapen så att de kunde åka till Sinai-halvön och kämpa mot Israel. Situationen liknar väldigt mycket relationerna mellan Turkiet och Israel strax efter attacken mot Mavi Marmara den 31:a maj ifjol. Medan Turkiet senare tog en allt mjukare inställning när massmedier slutade uppmärksamma de nio turkarnas martyrskap, är det mest troligt att Egypten istället tar en hårdare inställning. Som jag tidigare har nämnt är egyptiernas favorit fortfarande Gamal Abdel Nasser, som är väldigt omtyckt i hela arabvärlden för sin framgångsrika kamp mot Israel.

Israel ter sig bete sig på ett schizofrent sätt. En del av Israel är på krigsstigen och verkar inte dra sig för att starta ett större krig som omfattar stora delar av Mellanöstern. Det inkluderar givetvis en offensiv mot Sinai-halvön, vilket israelerna tycker Egypten inte klarar av att säkra. Ett av Camp David-överenskommelsens villkor är att Egypten får som mest ha 500 soldater på hela halvön, vilket förmodligen är den främsta anledningen till säkerhetsproblematiken. Den andra delen av Israel är diplomatisk och försöker reparera skadorna. Även den diplomatiska sidan omfattar inte Gaza-remsan. De båda delarna är överens om att Gaza-remsan måste bestraffas för attacken i Eilat. Netanyahu-regeringen lyckades övertyga hela Israel om att Hamas låg bakom attacken, och som du kanske redan känner till är israeler alltid snabba med att lägga skulden på någon. Den för Israel exklusiva paranoian är ett resultat av bland annat AIPAC:s argumentation att "Israel är omgiven av onda arabstater", och att Israel därför har "rätt" att slå till när den känner sig hotad.

Netanyahus regering verkar onekligen domineras av inkompetenta politiker. Jag tror inte att det här är ett misstag. Jag tror inte att israelerna  hade lite otur. Även om israelerna har blivit allt mer diplomatiska sedan de förnedrande förlusterna i 34-dagars kriget sommaren 2006 och Gaza-kriget vintern 2008/9, beter de sig fortfarande impulsivt och på ett typiskt "skjut först och fråga sen"-basis. Onekligen kommer den senaste tidens handlingar leda, eller åtminstone bereda väg, till ett nytt storkrig. Inte bara kommer nästa krig omfatta Palestina, Libanon, Syrien och Iran, utan säkerligen även Egypten, Turkiet, Irak och några av gulfstaterna. Det finns en mycket stor chans att Israel inte överlever före årsskiftet. Det var en sak att bråka med Syrien, men att bråka med Egypten är något helt annat. Till skillnad från Iran gränsar Egypten till Israel. Blir det krig, lär egyptierna nå Tel-Aviv inom en vecka. Den egyptiska armén kan inom dagar mobilisera miljontals män och kvinnor. Ger man folket fria händer kan mellan 20 och 40 miljoner människor marschera mot Tel-Aviv. Problemet blir då att hitta vapen till alla dessa människor.

Dagen då ett storkrig bryter ut närmar sig. Men än finns det fortfarande hopp om att det åter lugnar ner sig. Det är dock svårt att tro att det händer inom den kommande månaden då Palestina snart utropas som stat, vare sig FN stödjer palestinierna eller ej måste det nämnas. För mycket står på spel just nu, vilket är just därför risken för krig är så stor. Allt fler människor inser också att Israel är svag, och den gruppen av människor som tycker att det är dags att upplösa Israel växer för var dag. Samtidigt planerar Nato att invadera Syrien. Det ska nämnas att Syrien och Libanon har gjort sig redo för en internationell invasion, som förutspås bestå av en miljon soldater och som kommer att landsättas via medelhavet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Paranoia????? Det skulle jag i dagens situation knappast kalla Israels situation och det verkar inte heller den hotbild mot Israel som du målar understryka. Israel är omgiven av arabiska stater som sedan dess uppkomst har gjort vad de kunnat för som du säger...lösa upp landet. Till det kan vi lägga hotet från Iran. 1 miljon av landets 6 miljoner tillbringade helgen i skyddsrum.

Ibrahim sa...

Den paranoian använder sionister för att rättfärdiga aggressioner mot grannländerna. Det finns en överdriven rädsla, och en manipulerad bild av verkligheten. Om israelerna på eget bevåg väljer att åka hem till sina forna länder behöver inga konflikter uppstå. Det är snarare envisheten som låter israelerna stanna i Palestina, trots hotet från omgivningen. Om de vet att Palestina inte är deras - varför stanna kvar?

zulqarnain sa...

"Problemet blir då att hitta vapen till alla dessa människor."
Iran kommer att beväpna dem upp till tänderna och finns det plats så lovar jag att miljontals människor där är beredda och kämpa mot Israel.
Iranier kan tänka sig komma överens med USA men inte så länge USA håller Israel kär, inte ens iranska monarkister gillar Israel

Ibrahim sa...

Jag tror att vi snart når en viss punkt där inte ens västvärlden kan försvara Israel. Inte kan, och inte vill. Denna terroristregim är alldeles för jobbigt för länder som säger sig stå för demokratin och mänskliga rättigheter, något om ifrågasätts allt mer med tanke på senaste lagstiftning.

Det finns gott om vapen i regionen. Det finns miljontals automatvapen. Det jag syftade på är att Palestina inte bara har engagerat några miljoner människor, utan snarare tiotals miljoner. Har vi en tillräcklig stark ledare, kan mer än 50 miljoner muslimer mobiliseras för att delta i krig. Det tror jag är fullt rimligt, då bara Iran har 20 miljoner män och kvinnor som är redo.