Politik och mellanöstern: Växande protester mot den israeliska regeringens inrikespolitik

06 augusti 2011

Växande protester mot den israeliska regeringens inrikespolitik

Sedan tre veckor tillbaka pågår det demonstrationer på flera håll i ockuperade Palestina, också känt som "Israel" i vissa kretsar. Demonstranterna är främst judar med israeliskt medborgarskap och som kräver reformer avseende bostadspolitiken i landet. Vissa israeliska källor hävdar att tiotusentals, kanske även hundratusentals människor deltar i protesterna mot den högerorienterade regeringen som leds av Benjamin Netanyahu.

De svåra ekonomiska kriserna har slagit hårt mot den illegala befolkningen i ockuperade Palestina, och även ännu hårdare mot palestinierna själva. De ständigt återkommande krigen och den massiva militära upprustningen är de främsta orsakerna. Den politiska låsningen mellan palestinierna, israelerna och det internationella samfundet är en annan orsak. Israel har sedan det bildades släppt in miljontals migranter, och sionisterna är ansvariga till att befolkningsmängden mångdubblats på bara 94 år, från 700.000 år 1917 (då Balfour-deklarationen skrevs på) till drygt 10,5 miljoner människor idag, inklusive Västbanken och Gaza-remsan.[1] Av Israels 7 miljoner medborgare är ungefär 5 miljoner illegala bosättare. Resten är araber som fått israeliskt medborgarskap.

Israelerna har onekligen inspirerats av de arabiska revolutionerna som nu pågått i ett halvt år. Revolutionerna i Tunisien och Egypten började också som protester mot de höga levnadskostnaderna. Om de israeliska protesterna leder till att Netanyahus regering tvingas avgå återstår det att se. Den några årtionden gamla högervågen kan komma att stanna upp när allt fler människor protesterar mot privatiseringarna.

Samtidigt kommer det in rapporter på eskaleringar mellan den israeliska ockupationsarmén och palestinska motståndsmän i Gaza-remsan. Israeliska stridsflygplan har bombat Gaza-remsan i flera dagar nu, medan motståndsmän svarat med raket- och granateld. Konflikten är på väg att nå ett nytt vägskäl då de Palestinska Myndigheterna förväntas utropa Palestina som stat i nästa månad. President Mahmoud Abbas har under flera månaders tid försökt att samla stöd hos FN. Det talas om att det finns en ganska stor skara länder som är beredda att erkänna Palestina som en suverän stat. Israel gillar givetvis inte detta, och det har till och med gått rykten om att Mossad ligger bakom den fruktansvärda massakern i Norge, då Norge var bland de första länder som bestämde sig för att stödja palestiniernas ambitioner. Terroristen A. Breiviks sionistiska kopplingar ligger till grund för dessa rykten samt Israels försök att sabotera palestiniernas chanser.


Mer om protesterna:

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Israelerna har onekligen inspirerats av de arabiska.." MUSLIMER, du måste vara dummare än de arabiska idioter som tror att deras demonstrationer ger de demokrati - se bara på SYRIENS martyrer!

Ibrahim sa...

Du har sällan några argument att komma med. Israelerna är kända för att inte protestera mot sina ledare, då detta är deras sätt att vara nationalistiska. Men när skulderna växer i väst slutar pengarna rulla in...