Politik och mellanöstern: STL har fortfarande inga bevis

23 augusti 2011

STL har fortfarande inga bevis

Det 45-sidor långa åtalet som lämnades av Daniel Bellemare till åklagaren Daniel Fransen i specialdomstolen för Libanon (STL) publicerades för allmänheten nu i veckan. Åklagaren Fransen blev förvånad över den svaga bevisningen i åtalet, något många libanesiska medier ser som slutet på STL. Bellemare's åtal bygger på endast ett (1) bevis, vilket är att de anklagades mobiltelefoner kopplas till mordet på Rafik al-Hariri. 

Det är välkänt att Israel har omfattande kontroll över Libanons telekomsektor. Experter har visat att telefonnummer kan kopieras och användas av flera mobiltelefoner samtidigt utan att den riktiga ägaren till ett visst nummer känner till det. Vid ett uppmärksammat fall gjordes två samtal inom loppet av åtta sekunder. Det intressanta är att de två samtalen gjordes från två olika städer som ligger ungefär 80 km från varandra. För att sätta det i perspektiv färdas den internationella rymdstationen ISS med en hastighet på ungefär 7,5 km per sekund vilket betyder att inte ens om mobiltelefonen var på rymdstationen (och om man kunde ringa från den höjden) kunde man hinna ringa från de två städerna inom åtta sekunder. Det finns i nuläget ingen som färdas snabbare än astronauterna på ISS.

De libanesiska medierna briljerar över den svaga bevisningen i åtalet då den visar att Bellemare inte var så smart. De människor som så gärna vill se Hizbollah ta smällen för Israels mord på Rafik al-Hariri är så pass desperata att de ändå kör på så dåligt bevis. Att tänka sig, så många stormakter och andra aktörer spenderade massvis med pengar och lade ner energi på STL för att oskadliggöra Hizbollahs hot mot Israel, och de kunde inte ens komma med något bättre. Att denna domstol har blivit ett politiskt verktyg som USA och Israel använder för att diktera i Mellanöstern går längre inte att förneka.

Enligt vad jag har förstått av situationen används STL även för att destabilisera Syrien. Detta även när anti-syriska politiker i Libanon dragit tillbaka sina anklagelser mot Syrien för mordet på Rafik al-Hariri. Till och med sonen, Saad al-Hariri, drog tillbaka sina anklagelser ifjol. STL är därmed ett politiskt verktyg som övergivits av Libanons anti-syriska politiker, men som fortfarande utnyttjas av västerländska supermakter samt Israel. Det lär behövas om man planerar att invadera Syrien...

Inga kommentarer: