Politik och mellanöstern: Arabförbundet ett steg närmare kollaps

12 november 2011

Arabförbundet ett steg närmare kollaps

Idag fick man höra att Arabförbundet bestämde sig för att stänga av Syrien i kritik mot landets populära president Bashar al-Assad. Arabförbundet har, likväl flera västländer, en agenda som bygger på att stärka Israels makt i arabvärlden. Demonstrationerna till stöd för Bashar al-Assad fortsätter samtidigt inte bara i Syrien men även på flera håll i världen. Imorgon är det demonstration till stöd för al-Assad och det syriska folket på Medborgarplatsen i Stockholm. Jo då, det finns många människor som synat det västerländska statskuppförsöket i Syrien.

I förra veckan utlyste den syriska regeringen amnesti till alla militanta grupper inom landets gränser. De militanta, som får vapen och pengar från flera pro-israeliska länder världen över, fick en vecka på sig att lämna ifrån sig sina vapen i utbyte mot immunitet från åtal för deltagandet i våldet. Medan ett antal arabländer hyllade Syriens diplomati med både den legitima oppositionen och den illegala "oppositionen" som konstruerades i Turkiet, valde då USA att uppmana de militanta grupperna att inte lägga ner sina vapen!

USA:s dubbelmoral lyser starkare än vår egen sol mitt på dagen då USA:s president Barack Obama talar varmt om sina relationer med den muslimska världen. President Obama har utgett sig för att vilja stödja demokratisk utveckling i regionen. Den legitima oppositionen har lyckats få igång reformer efter dialog med president al-Assad, och som jag tidigare rapporterade har flera nya lagar redan trätt i kraft. Den nya konstitutionen väntas att träda i kraft i början av nästa år. Därmed har reformeringsprocessen gått väldigt bra trots terroristernas aktivitet i flera städer och byar runt om i landet. Men där ligger inte problemet. Problemet är att västvärlden plus de arabländer som allierar sig med Saudiarabien vill få bort Bashar al-Assad för att stärka Israels makt i regionen. Det är hela historien bakom statskuppförsöket i Syrien.

Arabförbundet, vilket Dagens Nyheter beskriver som "mäktigt",[1] har sedan dess första dagar i sin existens anklagats för att föra USA:s och Storbritanniens talan i arabvärlden. Då USA och Storbritannien helst ser Saudiarabien leda arabvärlden (och Arabförbundet) är anklagelserna inte främmande. Det bör då också poängteras att när israelerna bombade Gaza-remsan och mördade mer än 1.000 civila människor för snart tre år sedan kunde Arabförbundet inte göra något mer än att "fördöma" våldet. Precis som västvärldens ledare inte gör något annat än att "fördöma" den israeliska terroristapparaten.

Arabförbundet har fått utstå med så pass mycket kritik att det aldrig fått en officiell roll i arabernas liv. Förbundet är snarare mer ceremoniell än det multinationella organ som sägs fatta viktiga beslut som rör arabvärlden. Och dess roll har alltid reflekterat Saudiarabiens agenda, vilket egentligen är USA:s, Storbritanniens och Israels agenda. Att förbundet utesluter Syrien men samtidigt inte valde att utesluta Libyen, Tunisien, Egypten, Jemen eller Bahrain är en riktig frågeställare. Som jag tidigare skrev är Syrien annorlunda än de andra nämnda länderna. Arabförbundets beslut bekräftar bara mitt påstående. Samtidigt kan jag bara konstatera att förbundets senaste beslut bara försvagar dess legitimitet bland araberna. Ett förbund som förespråkar en amerikansk invasion av Syrien kan inte kallas för "Arabförbundet".


1 kommentar:

Feras sa...

Libyen kastades ut i februari.