Politik och mellanöstern: Önskad oljeledning bakom krigshetsen mot Syrien

19 november 2011

Önskad oljeledning bakom krigshetsen mot Syrien

Den före detta libanesiska ministern Nasser Qandil har gjort sig känd i arabvärlden för sina analyser av flera politiska händelser. I sin senaste intervju på den libanesiska TV-kanalen al-Manar igår förklarade Qandil ett av syftena bakom västvärldens krigshets mot Syrien. Han förklarade att USA och Europa sökte att störta regimerna i Damaskus och Teheran i syfte för att bygga en oljeledning (pipeline) från Afghanistan till östra Medelhavet, antingen Syrien eller Libanon.

Västvärlden konkurrerar med Ryssland och Kina om Asiens naturtillgångar, i synnerhet i Afghanistan. För västvärlden har den Persiska viken blivit allt för problematiskt då Irans flotta lätt kan blockera viken och strypa flödet av olja till väst. Därför insåg man Medelhavets strategiska läge, vilket man också kunde använda för att isolera Ryssland. Detta förklarar västvärldens ständiga försök till att destabilisera Libanon och dess hot om våld mot Syrien. Av samma skäl valde Ryssland att skicka krigsfartyg till Syriens kustvatten för att signalera till väst.[1]

Ryssland var snabb med att kritisera NATO:s flygangrepp mot Libyen. Men ryssarna var inte ensamma om det. Kina har allt eftersom dess ekonomi utvecklats begett sig in på den geopolitiska arenan och stöttat Ryssland i flertalet frågor, även i Libyen-frågan. Mellanöstern och Afrika är två regioner de två stormakterna alltid kommer överens om. Även i frågor som berör centrala Asien har de två makterna kommit närmre varandra på senare år.
Medan exempelvis Libanon valde att lägga ner sin röst i frågan om sanktioner mot grannlandet Syrien i FN:s Säkerhetsrådet (vilket den libanesiska regeringen fick mycket intern kritik för), röstade Ryssland och Kina emot sanktionerna. Då de båda länderna har veto-rätt, gick sanktionerna inte igenom.

Jag har tidigare påstått att ett västerländskt krig mot Syrien kan leda till ett nytt världskrig. I och med Rysslands växande militära närvaro i Medelhavet, bekräftas inte enbart de farhågor utan nu hamnar vi i en situation vi inte skådat på 20 år - sedan Kalla krigets slut. Att påstå att det snart blir krig mellan väst och Ryssland är fortfarande lite långsökt. USA och Europa har helt enkelt inte råd med fler krig, och det vet ju hela världen. Men som tidigare påpekat handlar det inte bara om naturtillgångar, utan även om Israels framtid - vilket ligger i de mäktiga Israel-lobbygruppernas händer. Flera saker står på spel. På global nivå handlar det om vilken stormakt som får legitimitet att stanna i Mellanöstern. I Mellanöstern innebär de kommande åren stora förändringar, även större förändringar än under de föregångna åren.


Qandil i intervju i slutet av oktober: http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=30386&cid=43&fromval=1&frid=43&seccatid=14&s1=0

En intressant artikel om Säkerhetsrådets sanktioner mot Syrien: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27344

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inget västerländskt krig mot Syrien, det finns en syrisk diktator på etnisk minoritetsbasis. Syrien har inga kustvatten, det är Israel och Libanon som har kusten. Det pågår inhemskt uppror i Syrien, inget spår synes av västlig militärinsats. Syrien är Sovjetunionens gamla klientstat i området, Ryssland fortsätter att spela en destruktiv roll, men har begränsade resurser. Ryssland har massor av egen olja, men vill kanske tvinga Europa att köpa den ryska oljan dyrt?

Ibrahim sa...

Allt du påstår är felaktig, förutom det att ryssarna fortfarande har inflytande i Syrien. Kriget mot Syrien är ett försök att isolera Ryssland alltmer.

Gazpo sa...

Det handlar inte om olja, utan det handlar om vatten. Israels vatten håller på att sina. Innan Israel bildades avråde brittiska geologer att staten skulle ligga där den ligger nu pga vattenbrist. De hänvisade till andra platser, men Israeliterna envisades. Turkiet har massor med vatten. Det har länge talats om att leda vatten från Turkiet till Israel igenom Syrien. Syrien är positiv till det, men bara på ett villkor, att Golan återlämmnas till 1967 års gränser. Israels framtid är hotad aguafillerna under västbanken sinar, om det inte görs något nu är Israel ett öken om 50år. Israel har tröttnat på Syrien och ska tvinga fram en vattenledning från Turkiet.

Ibrahim sa...

Nja, visst handlar det också om vatten. Men många västländer har gott om vatten. Om de är så desperata, varför inte leverera vattnet via fartyg?