Politik och mellanöstern: Iran anklagas för mordkomplott

13 oktober 2011

Iran anklagas för mordkomplott

Ingen kunde ha missat veckans stora nyhet - att Iran anklagades av USA för att ha planerat att mörda den saudiska ambassadören i Washington. Nyheten blev så stor att västerländska medier "glömde bort" att rapportera om att mer än en miljon människor demonstrerade till stöd för president Bashar al-Assad i den syriska huvudstaden Damaskus. Jag skriver "glömde bort" för att jag upplever att de etablerade massmedierna i västvärlden är inget mer än en drös lögnare, och att det är upp till var och en att bilda åsikter i huruvida det var bra gjort att ignorera miljonmarschen eller ej.

Anklagelserna mot Iran kom som en chock i ärlighetens namn. Det var just alldeles nyligen som Iran benådade två amerikanska spioner, som dömdes till långa fängelsestraff för att de olovligen tog sig över gränsen i syfte för att spionera i landet. Den högste ledaren Ayatollah Khamanei har benådat många amerikanska och övriga västerländska spioner under de senaste åren. Så, att amerikanerna svarar med att anklaga iranierna för en inte minst sagt svårköpt mordkomplott är intressant.

Enligt de amerikanska myndigheterna lejde de anklagade iranierna en mexikansk drogkartell för att slutföra operationen, det vill säga att mörda den saudiska ambassadören. Dessutom anklagar USA Iran för att stödja drogkartellerna i Mexiko, vilka som har mördat tiotusentals oskyldiga människor bara de senaste åren. Anklagelserna är ytterst allvarliga, då Mexikos inrikesrelaterade problem beskylls på ett fjärran land som USA i mer än tre årtionden frivilligt gjort sig en fiende till. Därför är komplotten svårköpt.

Medan massmedierna sväljer anklagelserna mot Iran börjar bloggvärlden ana misstankar. En snabbläsning på seriösa bloggar (det vill säga de bloggar som inte hyllar den amerikanska krigshetsen mot Iran) får en att verkligen tänka till och fundera på varför Iran skulle bege sig på en saudisk ambassadör i USA. Det finns två viktiga aspekter att ta hänsyn till. Aspekt nummer ett - om man vill döda en saudisk ambassadör, finns det gott om sådana i Mellanöstern. Så varför just ambassadören i USA? Den andra aspekten lyfter upp ambassadörens vikt i den politiska sfären. Borde det inte ha gett bättre resultat om man begav sig på någon av de 3.000 prinsarna, om Iran av någon anledning faktiskt vill pressa den saudiska kungafamiljen? En ambassadör kan ersättas många gånger om, men inte någon som innehar en viktigare post.

Det viktigaste är dock det som händer i Mellanöstern just nu - den arabiska våren, som sakta men säkert förvandlas till en islamisk vår. Som jag argumenterade redan i våras inspireras demonstranterna av den Islamiska republiken i Iran. Iran var på 70-talet som vilket arabiskt land som helst. Men idag är Iran på framkant i alla tänkbara områden. Iranierna planerar till och med att sända en astronaut till rymden år 2020. De har redan fungerande bärraketer för satelliter. Saudi Arabien, västvärldens gullegris, har inga sådana tankar. Nej, saudierna säljer sin råolja till reapris till västvärlden och väljer att betjäna sina västerländska bossar genom att köpa amerikanskt, brittiskt... ja, till och med svenskt.[1]

Saudierna representerar de 90 senaste åren av arabisk stagnation. Sedan 1920-talet har araberna inte bidragit något till världen, förutom att sälja råolja. Men det är just detta den arabiska våren håller på att förändra. Under den senaste veckan har protesterna återigen blossat upp i östra Saudi Arabien, där miljontals människor i alla dessa år levt i fattigdom och i förtryck. Demonstranterna började först med att protestera mot de saudiska truppernas våldsamma tillslag mot demonstranterna i grannlandet Bahrain. Sedan tog det fart, och nu hotas även regimen i Riyadh, en regim som jag förutspår kommer att vara de västerländska stormakternas sista utpost i Mellanöstern. Glöm Israel. Riyadh kommer att leva längre.

Anklagelserna mot Iran är det senaste i försöken att smutskasta Iran inför världens ögon, samtidigt när man placerar Saudi Arabien i position av offermentalitet. Det är meningen att vi ska tycka synd om saudierna, inte för att saudiska trupper lönnmördat tusentals frihetsbejakande aktivister (som kallas för terrorister i Riyadh) i Bahrain och Jemen, men för att en enda ambassadör hotades till livet. Eller, det är åtminstone vad amerikanerna säger till oss. Det enda vi vet med säkerhet är att USA:s ledare inte är redo att släppa taget om Mellanöstern, och att beslut har tagits för att bland annat störta al-Assads regim i Syrien. Något de etablerade massmedierna i väst inte heller nämner.


6 kommentarer:

Zulqarnain sa...

Jag vet inte ens om världens nyheter tror på detta, denna gång var lögnen för overklig.
Iran kommer satsa enorma pengar på PR för att skämma ut amrikanerna och det kommer stärka deras position.
Som en vän i Iran sa till mig igår kväll, det skulle inte förvåna mig om Iran har överfört denna case på villovägar till USA endast för att USA ska skämma ut sig.
Riktig sjukt att Iran släpper folk som har befunnit sig på Iransk mark och det har dem erkännt men USA hittar på såna sjuka historier.
Men men tysklands ekonomi gick dåligt och då skyllde nazisterna på andra och USA vill ha någon och skylla på, vi får se kanske Iran ligger bakom alla miljö katastrofer...

Ibrahim sa...

Vad jag har läst är att president Obama försöker hitta utländska "problem" inför valet nästa år. Det kan vara så att han går lika lågt som tidigare presidenter som skapat internationella konflikter bara för att bli omvalda. Det återstår dock att se.

Ett annat alternativ kan vara att dra bort uppmärksamheten från Occupy Wall Street, något som sprider sig genom västvärlden. Det finns också nu i Sverige. Även om denna rörelse riktar sig mot fel folk (maktlösa bankirer) är det ändå ett steg i rätt riktning - vilket är ett fel steg för dessa korrupta politiker.

Zulqarnain sa...

Jag satsar mer på att dra bort uppmärksamheten från sina egna problem och samtidigt försöker dem smutskasta Iran lite mer eftersom Hamas har fått en ännu triumf kort och då menar jag fång ut växlingen.
Sen får vi inte glömma Libanons avtal med Iran om vapen köp.

Ibrahim sa...

Precis. Anklagelserna mot Iran avser att införa nya sanktioner mot dess nationella försvar. Iranierna har redan bemästrat västvärldens militära teknologi, och har idag många vapensystem som hotar västs militära hegemoni. Redan för 5 år sedan hade man exempelvis torpeder som färdades 4 ggr snabbare än övriga torpeder som användes av världens stormakter. Men historien lär oss att ju mer sanktioner man inför mot Iran, desto snabbare utvecklas landet. Så, man kan också vara positivt inställd gentemot idén...

Zulqarnain sa...

Det som är väldigt tråkigt för väst är att Iran förbättrar sina vapen för varje dag och får nya kontrakt.
Till exempel för 5 år sen blev missilen HOOT skräck sceneriet(samma missil som du pratar om) men nu har läget förändrats, denna missil är inte bara kraftig och snabb, iran har utvecklat det och nu kan man styra missilen vilket man inte kunde förut.
En iransk officerare sa i tv att dessa framgångar ska vi tacka USA för, vårt land blir sanktionerad och vi blir tvungna och komma på egna ideer och tillverka saker som vi inte får köpa.
Varje sanktion räknas som en utveckling för Iran.

Ibrahim sa...

Kan bara instämma.