Politik och mellanöstern: Den arabiska vintern drar igång

22 november 2011

Den arabiska vintern drar igång

Medier rapporterar att tretton personer miste livet i de senaste protesterna i Egypten. Egyptierna demonstrerar för att snabba på de rättsliga processerna mot de poliser och soldater som dödade och skadade demonstranter i den första vågen av protester då Hosni Mubaraks styre föll tidigare i år. Tusentals människor har fortsatt att demonstrera under sommaren och hösten för att de vill se honom bli avrättad. Egyptierna tror nämligen att det nuvarande militärstyret tänker mildra straffet för Mubarak och dessutom ta över makten i landet. Militärstyret har anklagats från flera håll både i Egypten och av analytiker i andra länder för att vara en fortsättning på Mubaraks regim.

Samtidigt rapporterar arabiska medier att två ungdomar mist livet sedan de skjutits av saudiska trupper i östra Saudiarabien. De två dödsskjutningarna ägde rum vid två olika tillfällen. Den andra mannen dödades under nattens oroligheter, som idag spekuleras kan vara början på en saudisk revolution. Protester mot den tyranniska regimen i huvudstaden Riyadh har pågått i samband med protesterna i de andra arabländerna, men var till en början väldigt små och koncentrerade till de östra provincerna i landet, som bebos till mesta delen av shiiamuslimer. Det wahhabitiska styret i Riyadh har försökt att närma sig sunnimuslimerna i syfte att skapa splittring mellan sunni- och shiiamuslimer i hela arabvärlden, vilket alltså resulterade i protester i de östra delarna av landet. Många shiiamuslimer klagar på att regimen marginaliserar de och försöker locka till sig stöd från sunnimuslimer genom splittring.

I grannlandet Kuwait, med en befolkning på bara 3,5 miljoner, har större protester ägt rum i mer än en vecka med tiotusentals demonstranter. Än så länge rapporteras inget våld från Kuwait, men det finns en oro över att det kan bli blodigt väldigt snart. Saudiska trupper stationerades i Bahrain och Jemen i syfte att försvara regimerna i de länderna, med mycket blodspillan som resultat. I Bahrain, med bara en miljon invånare har redan hundratals dödats och tusentals gripits och torterats. Trakasserier rapporteras varje dag i Bahrain.

Efter några månader i nedförsbacke verkar den arabiska revolutionen dra igång igen. Denna gång sker det mesta på den arabiska halvön, och jag tror att Saudiarabien kommer att drabbas av de största protesterna sett till antal demonstranter. Väl när Saudiarabien börjar skaka är Jordanien förmodligen nästa land. Det finns exempelvis klara bevis på att kungafamiljen i Amman stöttat och fortsätter att stödja terroristerna som försöker genomföra en statskupp i Syrien. Trots att den jordanska kungafamiljen är populär tror jag att protesterna i landet kommer att växa under de kommande månaderna.

Inga kommentarer: